Feiten & Cijfers AZ - Fortuna Sittard

Gepubliceerd op 02 december 21, 09:37

ALKMAAR- AZ speelt donderdag de inhaalwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Hoe staan de Limburgers ervoor in de Eredivisie en welke speler scoort tegen geen andere club zo regelmatig als tegen Fortuna? Dat en meer lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en Fortuna Sittard treffen elkaar voor de 36e keer in competitieverband. Veertien keer gingen de drie punten naar de ploeg uit Alkmaar, twaalfmaal eindigde het gelijk. 


Fortuna komt voor de negentiende keer op bezoek in Alkmaar. De eerdere achttien ontmoetingen resulteerden tien keer in een winstpartij voor de Alkmaarders, vijf keer werd gelijkgespeeld.

De laatste keer dat de Limburgers in competitieverband op bezoek kwamen in het AFAS Stadion eindigde het duel in een 1-0 overwinning voor AZ. Dankzij een goal van Albert Gudmundsson wonnen de Alkmaarders van Fortuna. Bekijk hieronder de samenvatting van dat treffen.


Laatste 5 ontmoetingen
2020-2021: AZ - Fortuna Sittard 1-0 (Doelpunten: Gudmundsson)
2020-2021: Fortuna Sittard - AZ 3-3 (Doelpunten: de Wit, Koopmeiners, Boadu)
2019-2020: AZ - Fortuna Sittard 4-0 (Doelpunten: Vlaar, Sugawara, Boadu, Idrissi)
2018-2019: AZ - Fortuna Sittard 4-2 (Doelpunten: Koopmeiners 2x, Til, Idrissi)
2018-2019: Fortuna Sittard - AZ 0-3 (Doelpunten: Til, Seuntjens, Idrissi)

Fortuna staat op de 17e plaats in de Eredivisie. Met negen punten uit de eerste dertien wedstrijden van het seizoen staat de ploeg van trainer Sjors Ultee in de degradatiezone.

De wedstrijd tegen de Groengelen zou eigenlijk de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2021-2022 zijn, echter werd deze op verzoek van AZ verplaatst. Het duel stond gepland tussen de play-off-wedstrijden van de Alkmaarders in de Europa League tegen Celtic FC.

AZ treft de club uit Sittard in zowel de laatste maand van 2021 als de eerste maand van 2022. Fortuna is zelfs de eerste tegenstander van AZ in het nieuwe kalenderjaar. Op 16 januari 2022 gaat AZ op bezoek in Sittard.

AZ won de laatste vier thuisduels met Fortuna in de Eredivisie en hield de nul in de laatste twee thuiswedstrijden met de Limburgers; de Alkmaarders hielden niet eerder in 3 opeenvolgende thuisduels met Fortuna de nul.

Fortuna verloor de laatste vier Eredivisie-duels, de gedeeld langste reeks voor de club sinds de laatste promotie in 2018, en kan voor het eerst sinds april 2002 minstens vijf opeenvolgende nederlagen op het hoogste niveau lijden (toen 6).

Yukinari Sugawara maakte in 2019 zijn Eredivisie-debuut tegen Fortuna. Dat duel eindigde in een 4-0 overwinning voor AZ. Sugawara maakte gelijk zijn eerste in het shirt van AZ, hij nam de 4e treffer voor zijn rekening.

Vangelis Pavlidis komt in de competitie gemiddeld elke 87 speelminuten tot scoren tegen Fortuna Sittard (4 goals in 348 minuten), tegen geen enkele huidige Eredivisie-ploeg kent de Griek een beter gemiddelde.

Mats Seuntjens staat na 44 Eredivisie-duels voor Fortuna op meer goals en assists (twintig in 3640 minuten) dan in 84 wedstrijden voor AZ (negentien in 5189 minuten); in het AFAS Stadion kwam Seuntjens in 46 Eredivisie-duels tot drie goals en vier assists.

Seuntjens scoorde de afgelopen speelronde voor de 3e keer van buiten de 16 meter dit Eredivisie-seizoen, waarmee hij op gelijke hoogte staat met Olivier Boscagli.

Fortuna kwam in elk van de laatste acht Eredivisie-duels tot scoren, de langste reeks voor de club op het hoogste niveau sinds 1997 (toen ook acht). De laatste keer dat de Groengelen in negen opeenvolgende Eredivisie-duels scoorden was in 1988.

Bij Fortuna staat een tweetal oud-AZ’ers onder contract: Ben Rienstra en Mats Seuntjens. Rienstra speelde in de jeugdopleiding van AZ en kwam via een omweg in het eerste elftal terecht, waarin hij tot 74 duels kwam. Seuntjens kwam tussen 2016 en 2019 tot 110 officiële duels in de Alkmaarse hoofdmacht.

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen: Sigi Lens, Kees 'Pier' Tol, Nico Jalink, Rolf Landerl, Robert van der Weert, Urvin Lee, Joost Volmer en Fernando Ricksen.

Trainers als Han Berger, Jan Notermans, Cor van der Hart, Georg Kessler, Chris Dekker (speler AZ), Bert van Marwijk (speler AZ), Hans van Doorneveld en Hans de Koning hebben voor beide clubs gewerkt.

AZ zal donderdagavond geen beroep kunnen doen op Håkon Evjen en Jelle Duin. Evjen viel met een enkelblessure uit in de wedstrijd tegen FK Jablonec en is nog steeds revaliderende, Duin heeft een momentje met zijn knie gehad waardoor hij er niet bij kan zijn.


De Limburgers kunnen geen beroep doen op verdediger Roel Janssen. Janssen kreeg zaterdagavond in de wedstrijd tegen FC Groningen de rode kaart na een onbesuisde tackle. Ook Lisandro Semedo, Arianit Ferati en Mickaël Tirpan missen aan de kant van Fortuna wegens blessureleed.

Het treffen tussen AZ en Fortuna donderdag staat onder leiding van Dennis Higler. De 36-jarige scheidsrechter wordt in het AFAS Stadion geassisteerd door Erwin Zeinstra en Mario Diks. Luca Cantineau is de vierde official. Martin van den Kerkhof is de Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Kevin Bodde (AVAR). 

AZ - Fortuna Sittard begint donderdag om 18:45 uur. Bij deze wedstrijd zullen geen supporters aanwezig zijn vanwege de coronamaatregelen. De wedstrijd is live te zien bij ESPN en ook te volgen via de AZ-Twitter. Ook kun je meeluisteren via AZ Radio op JUKE.

Wedstrijd

2
Eredivisie
AZ - Fortuna Sittard
donderdag 2 dec 2021, 18:46
Bestel nu Wedstrijd informatie
1