Feiten & Cijfers (AZ - Groene Ster)

Gepubliceerd op 18 december 19, 09:03

ALKMAAR- AZ speelt woensdag in de 2e ronde van de TOTO KNVB-Beker tegen Groene Ster. Tegen welke amateurploeg speelden de Alkmaarders voor het laatst? En welke oud-Eredivisionist speelde vorig seizoen voor de Limburgers? Je leest het in de rubriek Feiten & Cijfers.

Groene Ster werd op 2 november 1926 opgericht in Heerlerheide. Het eerste elftal van de club komt dit seizoen uit in de Derde Divisie Zondag.

Het duel met RKSV Groene Ster is de eerste bekerwedstrijd voor AZ in het seizoen 2019-2020. De Alkmaarders werden in de eerste ronde vrijgesteld vanwege Europese verplichtingen. 

Sinds het seizoen 2011-2012 bereikte AZ in alle jaren minimaal de kwartfinale. In acht seizoenen behaalden de Alkmaarders één keer de kwartfinale, vier keer de halve finale en drie keer de finale. In 2013 won AZ de vierde KNVB-Beker in de clubhistorie. PSV werd in De Kuip met 2-1 verslagen.

De grootste stunt van de vorige bekerronde kwam van Groene Ster. In de eerste ronde versloeg de amateurclub provinciegenoot VVV-Venlo na strafschoppen. Groene Ster-doelman Lennart Quaden werd de held van de avond door twee Venlose strafschoppen uit het doel te halen.

Groene Ster kent een rijke geschiedenis in de KNVB-Beker. De club bereikte in 1944 finale. Toen heette het toernooi tevens nog de NVB-Beker. In Eindhoven verloren de Limburgers, die op dat moment in de Tweede Klasse uitkwamen, met 9-2 van Willem II.

De laatste keer dat AZ een bekerwedstrijd tegen een amateurclub speelde was op 27 september 2018. Hoofdklasser Alcides uit Meppel was de tegenstander. Het uitduel eindigde in 0-6 door doelpunten van Bjørn Johnsen, Adam Maher, Dorin Rotariu en een hattrick van Oussama Idrissi.


Vorig seizoen hield Marco Bizot in de KNVB-beker 422 minuten zijn doel schoon. Pas in de halve finale tegen Willem II incasseerde de doelman zijn eerste tegentreffer van het bekertoernooi. 

Oud-Eredivisionist Nathan Rutjes heeft een verleden bij Groene Ster. De oud-middenvelder van onder andere Sparta, MVV en Roda JC speelde vorig seizoen voor de club uit Heerlerheide. Daar behaalde hij het kampioenschap in de Hoofdklasse. 

Ron Vlaar is woensdag niet inzetbaar (kuit). De verdediger komt in 2019 niet meer in actie. Naast Vlaar kan Slot woensdag geen beroep doen op Albert Gudmunsson en Pantelis Hatzidiakos.

Scheidsrechter
Sander van der Eijk fluit woensdag de wedstrijd AZ - Groene Ster in de 2e ronde van de TOTO KNVB Beker. De scheidsrechter wordt geassisteerd door Nicky Siebert en Don Frijn. Marc Nagtegaal fungeert als vierde official.

Tickets
Voor slechts € 5 ben je aanwezig bij het bekerduel tussen AZ en Groene Ster. Bekijk hier de kaartverkoop.

Live
De wedstrijd is live te volgen via de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op onze Facebook- en Instagram-pagina.


Bronnen: André Liefaard (statisticus AZ), Groene Ster, KNVB, VI.nl.