Feiten & Cijfers | AZ - RKC

Feiten & Cijfers | AZ - RKC

Gepubliceerd op 13 mei 22, 14:13

ALKMAAR- AZ sluit zondag het reguliere seizoen af met een thuiswedstrijd tegen RKC. Om 14:30 uur wordt afgetrapt in het AFAS Stadion. Hoeveel doelpunten vallen gemiddeld per ontmoeting in Alkmaar en welke speler behaalde afgelopen week een mijlpaal? Je leest het in Feiten & Cijfers

AZ en RKC kennen een relatief korte historie van onderlinge wedstrijden. De eerste ontmoeting tussen beide clubs vond pas in 1994 plaats.

Het wordt daardoor pas de 38e ontmoeting tussen AZ en RKC. Van de voorgaande 37 ontmoetingen speelde AZ zeventien keer in eigen huis. Daarvan werden er dertien gewonnen en twee eindigden in een gelijkspel.

AZ is in eigen huis elf duels op rij ongeslagen tegen de Waalwijkers. Daarbij werd tien keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld.

De ontmoeting in Alkmaar tussen beide ploegen is een garantie voor doelpunten. Gemiddeld vallen er 3,4 doelpunten per wedstrijd.

Ook de bekerontmoeting tussen beide teams eerder dit seizoen kende veel goals. Uiteindelijk stond een 0-4 stand in het voordeel van de Alkmaarders op het scorebord.


Laatste vijf ontmoetingen:
2021-2022: RKC - AZ 0-4 (Doelpunten: De Wit, Pavlidis, Karlsson, Aboukhlal)*
2021-2022: RKC - AZ 1-0
2020-2021: RKC - AZ 1-3 (Doelpunten: Gudmundsson, Stengs, Boadu)
2019-2020: AZ - RKC 4-0 (Doelpunten: Boadu, Stengs, Idrissi 2x)
2019-2020: RKC - AZ 0-2 (Doelpunten: Idrissi 2x)

*KNVB Beker

In Waalwijk was het afgelopen woensdag feest. RKC versloeg Heracles met 2-0 en is daardoor officieel zeker van lijfsbehoud.

Momenteel staat RKC op de dertiende plaats in de Eredivisie. In de laatste drie wedstrijden tegen Heracles (2-0), SC Cambuur (1-1) en FC Groningen (3-1) bleef de Brabantse club ongeslagen.

Pantelis Hatzidiakos speelde tegen FC Utrecht zijn 150e officiële wedstrijd voor AZ en krijgt voor het duel met RKC hiervoor een speciaal presentje. Dani de Wit en Yukinari Sugawara kunnen aankomend weekend hun 75e Eredivisie-wedstrijd namens AZ spelen.

De wedstrijd staat in het teken van het afscheid van hoofdsponsor AFAS Software. Na twaalf jaar zal vanaf volgend seizoen een andere naam op de borst van het AZ-shirt pronken. De spelers spelen daarom tegen RKC in een speciaal shirt dat bestaat uit alle twaalf de thuisshirts uit de periode waarin AFAS hoofdsponsor was. 


Marco Bizot
maakte afgelopen zomer een transfer naar Stade Brestois en neemt in de rust van de wedstrijd afscheid van AZ. De doelman loopt een ereronde door het stadion en wordt door de club in het zonnetje gezet.

Bij AZ zijn alle spelers inzetbaar, zo vertelde Pascal Jansen vandaag. Er is zelfs hoop dat Yusuf Barasi in de selectie terugkeert.

Tijjani Reijnders speelde in het seizoen 2019-2020 een halfjaar op huurbasis in Waalwijk. De middenvelder kwam tot acht optredens. 

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder andere Mike Grim, Lars Nieuwspoort, James Efmorfidis, Patrick van Diemen, Iliass Bel Hassani, Maarten Martens, Ryan Donk, Milano Koenders, Joey Gudjónsson, Tarik Sektioui, Danny Muller, Theo Zwarthoed, Rogier Molhoek, Ray Richardson, Paul Nortan, Danny Matthijssen, Michael Lamey, Gerrie Kleton, Nico Jalink, Pius Ikedia, Rudi Das, Peter van de Berg, Charlison Benschop, Nourdin Boukhari, Stijn Spierings, Ezra Walian, Daan Rienstra en Thijs Oosting.

De wedstrijd staat onder leiding van Sander van der Eijk. Hij wordt geassisteerd door Yorick Weterings en Mark Janssen. Robin Gansner is de vierde official. Marc Nagtegaal fungeert als Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Thomas Krijt (AVAR).

Live
De aftrap in het AFAS Stadion is zondag om 14:30 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. De wedstrijd is te zien op ESPN en te volgen via AZ’s Twitter. Ook is het mogelijk via Juke live mee te luisteren naar AZ Radio.

Wedstrijd

1
Eredivisie
AZ - RKC Waalwijk
zondag 15 mei 2022, 14:30
Wedstrijd informatie
3