Feiten & Cijfers | AZ - SC Cambuur

Feiten & Cijfers | AZ - SC Cambuur

Gepubliceerd op 21 januari 22, 13:56

ALKMAAR- AZ krijgt zaterdag SC Cambuur op bezoek. In het AFAS Stadion wordt om 20:00 uur afgetrapt. Hoe vaak stond dit affiche eerder op het programma en hoe doen de Friezen het dit seizoen? Dat en meer lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en Cambuur treffen elkaar voor de 30e keer in competitieverband. Beide clubs hebben een lange historie in het betaald voetbal, maar het aantal onderlinge ontmoetingen is gering. Dit is namelijk pas het vijftiende seizoen dat AZ en Cambuur in dezelfde competitie uitkomen; de eerste negen daarvan waren in de Eerste divisie.

Van de voorgaande 29 ontmoetingen won AZ er vijftien en werd negen keer gelijkgespeeld. 

Cambuur komt voor de vijftiende keer op bezoek in Alkmaar. Van de voorgaande thuisduels met de Leeuwarders zegevierde AZ negen keer, vier keer werd gelijkgespeeld.  

De laatste ontmoeting in competitieverband op Alkmaarse bodem dateert van het seizoen 2015-2016. In het AFAS Stadion won AZ met 3-1, dankzij een goal van Joris van Overeem en twee treffers van Vincent Janssen.

AZ en Cambuur troffen elkaar al eerder dit seizoen. Begin oktober reisde de Alkmaarse equipe af naar Leeuwarden, waar het Eredivisie-duel in het Cambuurstadion eindigde in een 1-3 overwinning. Doelpuntenmakers waren Dani de Wit, Owen Wijndal en Jordy Clasie.


Laatste vijf ontmoetingen:
2021-2022: SC Cambuur - AZ 1-3 (Doelpunten: De Wit, Wijndal, Clasie)
2015-2016: AZ - SC Cambuur 3-1 (Doelpunten: Van Overeem, Janssen 2x)
2015-2016: SC Cambuur - AZ 1-1 (Doelpunten: Janssen)
2014-2015: AZ - SC Cambuur 2-1 (Doelpunten: Gudelj, Henriksen)
2014-2015: SC Cambuur - AZ 0-2 (Doelpunten: Gudelj 2x)

Cambuur is dit seizoen na 5 jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. In het seizoen 2019-2020 dachten de Friezen al te promoveren. De club stond ruim bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie toen de competitie wegens het coronavirus werd stilgelegd. De KNVB paste tot grote onvrede van Cambuur geen promotie en degradatie toe, waardoor de club een jaar langer moest wachten op promotie.

Op 23 april 2021 was het dan toch zover voor Cambuur. Op bezoek bij Jong AZ werd de titel veiliggesteld, waardoor in het AFAS Stadion de schaal werd uitgereikt. Dat gebeurde met een straatlengte voorsprong op de concurrentie. Ook werd het doelpuntenrecord in de Eerste Divisie verbroken. In 38 duels kwamen de Friezen tot 109 goals.

Tot op heden doet de Friese promovendus het uitstekend in de Eredivisie. De ploeg van trainer Henk de Jong staat met 29 punten uit 19 wedstrijden op een knappe achtste plaats.

Topscorer aan de kant van de Friezen is voormalig AZ-middenvelder Jamie Jacobs. Met vijf doelpunten in achttien wedstrijden maakte hij, samen met Roberts Uldrikis, de meeste goals voor de ploeg van De Jong. Ook gaf hij twee assists.

Lets international Uldrikis wint dit Eredivisie-seizoen gemiddeld 5,9 kopduels per 90 minuten, minimaal 1,2 meer dan iedere andere speler met 180 speelminuten of meer.

Captain Owen Wijndal staat op negentien assists over de laatste drie Eredivisie-seizoenen. Slechts drie spelers gaven er meer en geen enkele andere verdediger gaf meer dan negen assists sinds 2019-2020.


AZ is momenteel twaalf wedstrijden op rij ongeslagen in alle competities. 

Sinds 2 december 2021 speelde AZ negen officiële wedstrijden en won deze allemaal. 

De Alkmaarse equipe verzamelden de volle achttien punten in de laatste zes Eredivisie-duels, één punt meer dan in de eerste dertien competitiewedstrijden van dit seizoen. 


AZ verloor in de Eredivisie nog nooit van Cambuur (acht keer winst, drie keer gelijk). De Alkmaarders hebben geen ander team zo vaak ontmoet zonder een nederlaag als resultaat als Cambuur.

Cambuur heeft in elk van de laatste tien competitiewedstrijden gescoord, waarin zij in totaal zeventien treffers maakten. Nooit eerder waren de Leeuwarders in elf opeenvolgende Eredivisie-duels trefzeker.

AZ won alle vijf voorgaande thuiswedstrijden tegen Cambuur in de Eredivisie en kwam in totaal vijftien keer tot scoren in deze ontmoetingen, een gemiddelde van drie doelpunten per duel.

Geen ploeg maakte dit Eredivisie-seizoen meer kopgoals dan AZ (9, net als Ajax en Feyenoord), terwijl slechts twee teams deze campagne meer kopdoelpunten tegen kregen dan Cambuur (9).

Dani de Wit knikt de 0-1 binnen in het uitduel met Cambuur

AZ scoorde dit Eredivisie-seizoen met 14,6% van zijn schoten (37 van de 253), alleen Cambuur (15,5%) en Ajax (15,9%) hebben een betere schotconversie.

Patrick Joosten, de van FC Groningen gehuurde vleugelaanvaller van Cambuur, was direct betrokken bij drie doelpunten in zijn laatste vier Eredivisie-duels met AZ (twee goals, één assist). Tegen geen ploeg was Joosten productiever in de competitie.

AZ maakte afgelopen week in het uitduel met Fortuna Sittard zijn 2500e Eredivisie-goal in de clubgeschiedenis. Inmiddels staat de teller op 2501. De eerstvolgende tegentreffer betekent echter ook een mijlpaal, maar in iets minder positieve zin: die van 2000 tegengoals in de Eredivisie.

Sam Beukema viert het 2500e Eredivisie-doelpunt van AZ


In het seizoen 1997-1998 streden beide ploegen om het kampioenschap van de Eerste Divisie. In de slotfase van de competitie kwam AZ bij Cambuur met 2-0 achter. 2 late treffers van Robert van der Weert bezorgden AZ toch 1 punt. AZ werd dat jaar kampioen en Cambuur 2e. De Friezen promoveerden alsnog via de nacompetitie.

De selectie van Cambuur heeft een aardig rood-wit AZ-tintje. Erik Schouten, Maxim Gullit, Jasper ter Heide, Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs, Michael Breij en Nick Doodeman hebben allen een verleden in de AZ Jeugdopleiding. Hoedemakers en Gullit maakten ook hun debuut in AZ 1.

Andere spelers/trainers die voor beide clubs uitkwamen zijn: Ype Anema, David Loggie, Richard Goulooze, Peter van den Berg, Ulrich Cruden, Kenan Durmusoglu, Kenneth Goudmijn, Winston Haatrecht, Ferdino Hernandez, Rick Hooyboer, Jeroen Ketting, Gijs Luirink, Danny Muller, Robin Nelisse, Bennie van Noord, René Panhuis, Ray Richardson, Bram Rontberg, John Roos, Gerrie Schouwenaar, Erik Tammer, Jan Verheijen, Raymond de Waard, Etiënne Reijnen, Mikhail Rosheuvel en Djavan Anderson.

Voorafgaand aan het duel met Cambuur wordt zaterdag een minuut stilte gehouden. Met dit eerbetoon worden supporters, oud-spelers en clubmensen herdacht die de AZ-familie in 2021 ontvallen zijn.

De wedstrijd van zaterdagavond staat onder leiding van Bas Nijhuis. De 45-jarige scheidsrechter wordt in het AFAS Stadion geassisteerd door Wout Schaap en Rob van de Ven. Jesse Rozendal is de vierde official. Robin Hensgens vervult de rol van Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Thomas Krijt (AVAR).


Live
Het duel AZ - SC Cambuur begint zaterdag om 20:00 uur. Bij dit duel zullen er vanwege de coronamaatregelen geen supporters aanwezig zijn in het AFAS Stadion. Het duel is live te volgen via ESPN en de AZ-Twitter.

Wedstrijd

0
Eredivisie
AZ - SC Cambuur
zaterdag 22 jan 2022, 20:00
Wedstrijd informatie
0