Feiten & Cijfers | AZ – sc Heerenveen

Feiten & Cijfers | AZ – sc Heerenveen

Gepubliceerd op 20 mei 22, 16:35

ALKMAAR- Zondag moet AZ een 3-2 achterstand uit de heenwedstrijd rechtzetten om de finale van de play-offs om Europees voetbal te behalen. In Feiten & Cijfers halen we de statistieken erbij.

AZ en sc Heerenveen spelen voor de 68e keer tegen elkaar.

De laatste thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen wist AZ met 2-1 te winnen. Na een vroege achterstand werden de drie punten binnengesleept dankzij doelpunten van Jesper Karlsson en Tijjani Reijnders.

Laatste vijf ontmoetingen:
2021-2022: sc Heerenveen - AZ 3-2 (Doelpuntenmakers: Evjen, Pavlidis)
2021-2022: AZ - sc Heerenveen 2-1 (Doelpuntenmakers: Karlsson, Reijnders)
2021-2022: sc Heerenveen - AZ 1-3 (Doelpuntenmakers: Pavlidis, Witry, De Wit)
2020-2021: AZ - sc Heerenveen 3-1 (Doelpuntenmakers: Stengs, Koopmeiners, Gudmundsson)
2020-2021: sc Heerenveen - AZ 0-3 (Doelpuntenmakers: Koopmeiners, Karlsson, eigen goal)


AZ en Heerenveen weten wat scoren is. Deze eeuw vielen gemiddeld 3,7 doelpunten per wedstrijden in de onderlinge ontmoetingen.

Sinds 2000 was er geen enkele wedstrijd tussen AZ en Heerenveen waarin geen doelpunt viel.

AZ speelde dit seizoen al 49 wedstrijden en zal er dus minstens vijftig spelen. Slechts vijf seizoenen in de clubgeschiedenis van AZ kenden meer wedstrijden.

In 2013-2014 speelde AZ ook in het kader van de play-offs tegen Heerenveen. Ook toen werd in Heerenveen verloren (1-0), maar door de eerdere 3-0 overwinning in Alkmaar ging AZ door naar de finales. Celso Ortíz, Nemanja Gudelj en Steven Berghuis namen de doelpunten voor hun rekening.

Vangelis Pavlidis was vorige wedstrijd opnieuw trefzeker. Het betekende alweer doelpunt nummer 24 voor de spits in alle competities dit seizoen. Van alle Eredivisie-clubs wist enkel Sébastien Haller van Ajax vaker te scoren.


Oud-AZ’er Thom Haye keert komend weekend terug in het AFAS Stadion. De middenvelder doorliep de jeugdopleiding van de Alkmaarders en kwam tot 73 wedstrijden in het eerste.

Heerenveen-coach Ole Tobiasen is ook geen onbekende in Alkmaar. Hij speelde in het seizoen 2002-2003 voor AZ.

Andere spelers die voor zowel AZ als Heerenveen speelden zijn onder andere Piet Keur, Ype Anema, Michel Doesburg, Ali Elkhattabi, Richard Goulooze, Danny Hesp, Kees Kist, Viktor Elm, Roy Beerens, Arnold Oosterveer, Rini van Roon, Khalid Sinouh, Enrico Small, Erik Tammer, Henk Timmer, Jan de Visser, Boy Waterman, Jeffrey Gouweleeuw, Ben Rienstra, Stijn Schaars en Ricardo van Rhijn.

Trainers die bij beide clubs langs de zijlijn stonden zijn onder andere Marco van Basten, Gertjan Verbeek en Alex Pastoor.

Owen Wijndal is nog een vraagteken voor de wedstrijd zondag. Ook bij Yukinari Sugawara en de donderdag geblesseerd uitgevallen Milos Kerkez is het nog afwachten hoe zij er zondag voor staan.

Milos Kerkez maakte vorige wedstrijd zijn basisdebuut maar viel geblesseerd uit.

De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie. Hij wordt geassisteerd door Hessel Steegstra en Jan de Vries. Richard Martens is de vierde official. Martin van den Kerkhof fungeert als Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Franca Overtoom (AVAR).

Live
Heerenveen - AZ begint zondag om 14:30 uur. De wedstrijd is live te zien op ESPN en te volgen via het Twitter-kanaal van AZ. Ook is het mogelijk via Juke mee te luisteren naar AZ Radio.

Kaartverkoop
Na de wedstrijd in Heerenveen moet AZ in eigen huis de returnwedstrijd goed zien af te sluiten om de finale te bereiken. Op zondag 22 mei wordt om 14:30 uur afgetrapt in het AFAS Stadion. Seizoenkaarthouders kunnen deze wedstrijd gratis bezoeken. Ook is het nog mogelijk losse kaarten te bestellen

Wedstrijd

2
Nacompetitie
AZ - sc Heerenveen
zondag 22 mei 2022, 14:30
Bestel nu Wedstrijd informatie
0