Feiten & Cijfers | AZ - Vitesse

Feiten & Cijfers | AZ - Vitesse

Gepubliceerd op 27 mei 22, 15:55

ALKMAAR- Na een 2-1 nederlaag in Arnhem moet AZ zondag in eigen huis aan de bak om zich alsnog te verzekeren van een Europees ticket. De aftrap in het AFAS Stadion is om 14:30 uur. In Feiten & Cijfers halen we de statistieken erbij. 

AZ en Vitesse nemen het voor de 64e keer tegen elkaar op.

Het wordt de vierde wedstrijd van het seizoen tussen AZ en Vitesse. In de Eredivisie speelde AZ in Arnhem doelpuntloos gelijk, maar daar stond een mooie 3-1 overwinning in eigen huis tegenover. In de play-offs won Vitesse in eigen huis met 2-1. 

AZ won de laatste drie thuiswedstrijden tegen Vitesse allemaal. 


Laatste vijf ontmoetingen:
2021-2022: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpuntenmaker: Clasie)
2021-2022: AZ - Vitesse 3-1 (Doelpuntenmakers: Pavlidis, Karlsson, eigen goal)
2021-2022: Vitesse - AZ 0-0
2020-2021: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpuntenmaker: Karlsson)
2020-2021: AZ - Vitesse 3-1 (Doelpuntenmakers: Karlsson, Boadu, Druijf)

Bij Vitesse moet Tomáš Hájek de wedstrijd missen vanwege te veel gele kaarten. Daarnaast ontbreken ook Dominik Oroz, Eli Dasa, Maximilian Wittek, Jacob Rasmussen, Yann Gboho en Enrico Dueñas vanwege blessures en andere redenen.  

Fredrik Midtsjø, Owen Wijndal en Yukinari Sugawara zijn nog twijfelgevallen aan de kant van AZ. Over laatstgenoemde heeft trainer Pascal Jansen goede hoop dat hij er zondag bij is. 

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse neemt Teun Koopmeiners afscheid van het AZ-publiek. De middenvelder doorliep meerdere jeugdelftallen en kwam in totaal tot 154 optredens in de hoofdmacht. Tevens was de Castricummer lange tijd aanvoerder van de Alkmaarders. 

Teun Koopmeiners neemt voorafgaand de wedstrijd AZ - Vitesse afscheid van het AZ-publiek.


Spelers die voor zowel Vitesse als AZ speelden zijn onder anderen Hans Gillhaus, Bart Latuheru, Julian Jenner, Rogier Molhoek, Peter van den Berg, Phillip Cocu, Wim van Dongen, Hans Visser, Gill Swerts, Rick Talan, Roger Schouwenaar, Piet Velthuizen, Simon Cziommer, Bert Blauw, Gino Couthino, Roy Beerens, Stijn Schaars en Marko Vejinović.

Daarnaast stonden er meerdere trainers langs de zijlijn van beide clubs. Zo begon Ronald Koeman zijn trainerscarrière bij de Arnhemmers en ook John van den Brom en Henk Wullems coachten zowel Vitesse als AZ.  

De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis. Hij wordt geassisteerd door Rens Bluemink en Bas van Dongen. Alex Bos is de vierde official. Jeroen Manschot fungeert als Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Nils van Kampen (AVAR). 

Live
Seizoenkaarthouders bezoeken de laatste wedstrijd in de strijd voor een Europees ticket gratis. Er zijn bovendien in de losse kaartverkoop nog tickets beschikbaar. De wedstrijd is te zien op ESPN en te volgen via AZ’s Twitter. Het is bovendien mogelijk via Juke mee te luisteren naar AZ Radio

Wedstrijd

Nacompetitie
AZ - Vitesse
zondag 29 mei 2022, 14:30
Bestel nu Wedstrijd informatie