Feiten & Cijfers AZ - VVV-Venlo

Gepubliceerd op 16 oktober 20, 13:03

ALKMAAR- AZ speelt zaterdagavond om 21:00 uur in het AFAS Stadion tegen VVV-Venlo. Welke mijlpaal kan AZ zaterdag behalen en welke AZ’er speelt zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd? Dat en meer lees je in de rubriek Feiten & Cijfers.

Het wordt de 50e keer dat AZ en VVV elkaar treffen (27 keer in de Eredivisie, zestien keer in de Eerste Divisie, vier keer voor de beker en twee keer in het kader van nacompetitie).

AZ ontvangt de Venlonaren voor de 28e keer in eigen huis. 21 keer wonnen de Alkmaarders, vijf keer eindigde het in een remise.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen, won AZ met 1-0. In het Cars Jeans Stadion was een doelpunt van Yukinari Sugawara genoeg voor een Alkmaarse overwinning. 

Mocht AZ erin slagen zaterdag drie doelpunten te maken, dan passeren de Alkmaarders de grens van 2.400 Eredivisie-doelpunten. Slechts zes clubs maakten meer doelpunten in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, te weten: Sparta Rotterdam, FC Utrecht, FC Twente, Feyenoord, PSV en Ajax.

In 2011 evenaarde Kolbeinn Sigthórsson tijdens het thuisduel met VVV een clubrecord van Kees Kist uit 1977. Hij scoorde tegen de equipe uit Venlo vijf doelpunten in één wedstrijd. De vijf treffers van Kist waren eveneens in eigen huis tegen VVV. Het record werd precies 34 jaar en één dag later geëvenaard. 

Jonas Svensson kan zaterdag zijn honderdste Eredivisie-duel voor AZ gaan spelen. De verdediger, die in januari 2017 overkwam van Rosenborg BK, speelde in alle competities al 133 wedstrijden in AZ 1.

In 1954 speelden de voorlopers van AZ en VVV de eerste officiële wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal. Op het Gemeentelijk Sportpark Alkmaar wint Alkmaar '54, onder het toeziend oog van 12.000 toeschouwers, met 3-0 van Sportclub Venlo.

VVV heeft een drukke transferperiode achter de rug. De club verwelkomde met Georgios Giakoumakis, Nezar S’rifi, Guus Hupperts, Arjan Swinkels, Jafar Arias, Lukas Schmitz, Vito van Crooij, Zinédine Machach, Ante Coric, Joshua John en Torino Hunte een elftal aan nieuwe spelers. Daar tegenover staat dat de club uit Venlo ook elf spelers uitzwaaide.

Spelers met een verleden bij beide verenigingen zijn onder andere: Niels Gerestein, Michel Langerak, Gerrit Vooys, Peter Ressel, Joost Volmer, Carlos Hasselbaink, Ruud Boymans, Niki Maënpää, Steven Berghuis en Guus Hupperts.

De huidige selecties van AZ en VVV-Venlo
Oud-technisch directeur Earnest Steward én oud-trainer Dick Advocaat hebben beiden een verleden als speler van de Venlonaren.

Laatste vijf ontmoetingen
2019-2020: AZ - VVV-Venlo 1-0 (Doelpunt: Sugawara)
2018-2019: AZ - VVV-Venlo 3-0 (Doelpunten: Til, Röseler (e.d.), Seuntjens) 
2018-2019: VVV-Venlo - AZ 2-2 (Doelpunten: Koopmeiners, Idrissi)
2018-2019: AZ - VVV-Venlo 2-0 (Doelpunten: Idrissi, Seuntjens) (KNVB Beker)
2017-2018: AZ - VVV-Venlo 0-0

Blessures en schorsingen
Arne Slot kan zaterdag niet beschikken over doelman Marco Bizot. De goalie kreeg op bezoek bij Sparta een rode prent en is zodanig geschorst. Daarnaast zijn Ron Vlaar en Jordy Clasie nog altijd geblesseerd. Calvin Stengs keert juist terug van een schorsing.

Scheidsrechter
Arbiter Christiaan Bax zal de 50e ontmoeting tussen AZ en VVV in goede banen moeten gaan leiden. Hij zal daarbij worden geassisteerd door grensrechters Mark Strijker en Freek Vandeursen, en vierde official Nick Smit. 

Live
AZ en VVV trappen zaterdagavond om 20:00 uur af in het AFAS Stadion. De wedstrijd is live te volgen op FOX Sports en de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dan kan via de Facebook- en Instagrampagina’s van AZ.


Bronnen: André Liefaard (statisticus AZ), Transfermarkt.nl, Eredivisie.nl, VVV-Venlo

Wedstrijd

2
Eredivisie
AZ - VVV-Venlo
zaterdag 17 okt 2020, 20:00
Wedstrijd informatie
2