Feiten & Cijfers (AZ - Willem II)

Gepubliceerd op 17 januari 20, 11:07

ALKMAAR- De winterstop zit erop en AZ trapt 2020 af met een thuiswedstrijd. In het AFAS Stadion ontvangen de Alkmaarders Willem II. Wat zeggen de statistieken over de eerste seizoenshelft en welke mijlpalen kan AZ zaterdag bereiken? Je leest dat en meer in Feiten & Cijfers.

AZ en Willem II speelden tot dusver 29 competitiewedstrijden tegen elkaar in Alkmaar. Daarnaast troffen beide clubs elkaar drie keer in het bekertoernooi.

Eerder dit seizoen speelde AZ gelijk in Tilburg (1-1). Teun Koopmeiners maakte via een strafschop het enige doelpunt namens de Alkmaarders.


AZ kan zaterdagavond een nieuw mijlpaal bereiken. Winst tegen de Tricolores betekent de 1000e overwinning in de clubgeschiedenis. Sinds 1967 staat AZ op 999 overwinningen in 2206 duels (alle competities).

De ploeg van Arne Slot staat op dit moment met 41 punten op een tweede plek in de Eredivisie. Ook Willem II kan terugkijken op een geslaagde eerste seizoenshelft. Voor de winterstop behaalde de club uit Tilburg 33 punten waarmee ze vierde staan. Tevens is dit het hoogste puntenaantal voor de winterstop dat in de clubgeschiedenis van de Tricolores behaald is.

Myron Boadu maakte de eerste Eredivisie-seizoenshelft de meeste treffers voor AZ. De spits maakte in zeventien wedstrijden elf doelpunten. Daarmee staat hij tevens op een gedeelde tweede plaats in de topscorersranglijst van de Eredivisie. 


Koopmeiners maakte tijdens de eerste seizoenshelft de meeste doelpunten vanaf de penaltystip. De aanvoerder van AZ benutte in totaal negen strafschoppen, waarvan zes in de Eredivisie en drie in de Europa League. Daarnaast maakte hij dit seizoen namens Jong Oranje ook een treffer vanaf elf meter.

Fredrik Midtsjo scoort hoog in het lijstje voor de meeste onderscheppingen in de Eredivisie. De Noor veroverde in totaal veertig keer de bal tijdens de eerste seizoenshelft. Daarmee staat hij samen met Willem II-speler Pol Llonch op een gedeelde derde plek in dit klassement. 

Calvin Stengs kroonde zich in de eerste Eredivisie-seizoenshelft tot koning van de assist van AZ. De aanvaller gaf voor de winterstop zeven assists in de competitie. 


De allereerste officiële wedstrijd van AZ ’67 was tegen Willem II in De Alkmaarder Hout. De wedstrijd in de Eerste Divisie eindigde in een 2-2 gelijkspel. Beide doelpunten voor AZ ‘67 kwamen op naam van Siem Tijm. De Alkmaarders eindigden dat seizoen op de tweede plek in de Tweede Divisie. Toentertijd betekende dit promotie naar de Eredivisie.

AZ heeft in alle competities al 499 minuten geen tegentreffer geïncasseerd in het AFAS Stadion; Brandley Kuwas was op 23 april de laatste die in het stadion van de Alkmaarders scoorde voor de uitspelende ploeg.

AZ versterkte zich in de winterstop met Hakon Evjen en Ramon Leeuwin. Beiden spelers kunnen zaterdagavond hun debuut maken. Daarnaast maakt Rody de Boer zijn basisdebuut voor de Alkmaarders.

Koopmeiners kan zaterdag zijn 100e officiële wedstrijd voor AZ spelen. In de 99 duels die hij tot nu toe voor de club uitkwam maakte hij twintig doelpunten en gaf hij negen assists. 

Voorafgaand aan AZ - Willem II vindt zaterdag één minuut stilte plaats. Daarin worden supporters, oud-spelers en clubmensen die in 2019 overleden herdacht. AZ wil met dit initiatief iedereen de kans geven om collectief een eerbetoon te brengen aan ‘hen die niet meer onder ons zijn’.

Spelers die voor AZ én Willem II uitkwamen zijn onder meer: Tarik Sektioui, Adil Ramzi, Denny Landzaat, Joris Mathijsen, Danny Mathijssen, Kew Jaliens, Elbekay Bouchiba, Kemy Agustien, Moussa Dembélé, Mounir El Hamdaoui, Winston Haatrecht, Wim Hofkens, Kiki Musampa, John Mutsaers, Ali Messaoud, Ruud Boymans, Terell Ondaan, Guus Hupperts, Erik Falkenburg, Ben Rienstra, Jop van der Linden, Nick van der Velden, Thom Haye en Jonas Heymans.

Joris Mathijsen is Technisch Directeur bij Willem II. Hij kwam tussen 2004 en 2006 uit voor AZ, dat onder leiding stond van trainer Co Adriaanse, die eveneens een verleden in Tilburg heeft. 

Stijn Wuytens maakte in januari 2016 de overstap van Willem II naar AZ.


In de huidige selectie van Willem II heeft Fernando Lewis een verleden bij AZ. De speler uit de AZ Jeugdopleiding kwam acht seizoenen uit voor de Alkmaarders. Hij speelde in totaal twintig duels in het eerste elftal van AZ. Daarin scoorde hij twee keer.

Arne Slot kan in de thuiswedstrijd niet beschikken over Marco Bizot (schorsing). Stengs is een twijfelgeval. 

Willem II moet het zaterdag zonder James McGarry doen. Verder beschikt Adrie Koster over een fitte selectie.  

Scheidsrechter
Björn Kuipers heeft zaterdag de leiding over het Eredivisie-duel tussen AZ en Willem II. De scheidsrechter wordt geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Erwin Blank is door de KNVB aangesteld als vierde official. Martin Pérez fungeert als VAR en wordt hierbij geassisteerd door Roan van Marrewijk.

Live
Er zijn nog kaarten voor de wedstrijd AZ - Willem II. Daarnaast is het duel live te volgen op FOX Sports en via de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op onze Facebook- en Instagram-pagina.


Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), Eredivisie, FOX Sports

Wedstrijd

1
Eredivisie
AZ - Willem II
zaterdag 18 jan 2020, 20:45
Wedstrijd informatie
3