Feiten & Cijfers (Den Haag)

Gepubliceerd op 28 december 19, 10:49

ALKMAAR- AZ speelt na vier maanden weer in het AFAS Stadion. In deze editie van Feiten & Cijfers blikken we terug op de thuiswedstrijden in Den Haag. Hoe deed AZ het in het Cars Jeans Stadion? En welke records werden gevestigd?

Na zeven Eredivisie-wedstrijden, vijf Europa League-duels, 29 doelpunten, twee stadions en meer dan 2.000 afgelegde kilometers is AZ terug in Alkmaar.

AZ speelde dit seizoen elf thuiswedstrijden in Den Haag. Daarvan wonnen de Alkmaarders zeven duels en eindigden het drie keer in een gelijkspel. Er werd slechts één keer verloren in de Hofstad.


De ploeg van Arne Slot maakte in totaal 28 goals in Den Haag. In de elf duels hield Marco Bizot acht keer de nul. De doelman werd zeven keer gepasseerd.

AZ is in Europees verband ongeslagen in het ADO Stadion. De club speelde in totaal vier Europese duels in de Hofstad. De Alkmaarders waren met overtuigende cijfers te sterk voor FC Mariupol (4-0) en FC Astana (6-0). De wedstrijden tegen Manchester United (0-0) en Partizan (2-2) eindigden in een gelijkspel. 

De laatste vijftien minuten van de wedstrijd hebben ook AZ dit seizoen geholpen. De Alkmaarders maakten dit seizoen negen doelpunten na 75 minuten spelen in Den Haag. Zes van de negen treffers in de slotfase waren tijdens Europese wedstrijden.


De Alkmaarders behaalden tegen FC Astana de grootste thuisoverwinning in Den Haag. In het Europa League-duel won AZ met 6-0. Tevens was dit de grootste Europese-zege voor AZ sinds 17 september 1980 toen het Luxemburgse Red Boys Differdange met 11-1 werd verslagen. Verder was het ook de grootste Europese overwinning van een Nederlandse club sinds september 2000. 

Naast de elf thuiswedstrijden speelde AZ dit seizoen ook een uitwedstrijd in Den Haag. Door de benutte strafschop van Teun Koopmeiners won het team van Arne Slot met 0-1 van ADO. Daarmee heeft AZ dit seizoen een winstpercentage van 66,7% in Den Haag.


Koopmeiners maakte dit seizoen de meeste doelpunten in Den Haag. De aanvoerder scoorde in totaal zes keer vanaf de penaltystip. Calvin Stengs volgt met vijf treffers. 

Naast het Cars Jeans Stadion speelde AZ ook officiële thuiswedstrijden in het AFAS Stadion (2) en De Grolsch Veste (1). Daar bleef de club ongeslagen. In Alkmaar speelde AZ gelijk tegen BK Häcken (0-0) en won het haar eerste Eredivisie-duel van het seizoen met Fortuna Sittard (4-0). In Enschede werd het 1-1 tegen Royal Antwerp.

Het is was niet de eerste keer dat AZ een thuiswedstrijd in een ander stadion afwerkte. In 1981 speelde AZ de UEFA Cup-finale tegen het Engelse Ipswich Town. Deze finale werd over twee wedstrijden gespeeld. De Alkmaarder Hout werd echter te klein bevonden door de UEFA, waardoor de wedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam plaatsvond. De Alkmaarders wonnen hier met 4-2, maar helaas was dat na een 3-0 nederlaag in Engeland niet genoeg.

Het eerste Eredivisie-duel van dit seizoen in Den Haag eindigde in een gelijkspel. AZ en FC Groningen wisten beide niet te scoren. Het leverde echter wel een record op. Niet eerder hield een Eredivisie-ploeg vanaf de start van het seizoen zo vaak op rij de nul als AZ, waar de teller op dat moment op zeven stond. 

Jordy Clasie maakte tijdens het thuisduel met FC Groningen zijn basisdebuut voor AZ. Na een uur spelen loste Joris Kramer hem af. Voor de verdediger uit eigen opleiding was het eveneens een bijzonder moment. Hij maakte zijn officiële debuut in de hoofdmacht.

Boadu behaalde meerdere records in Den Haag. Tijdens het thuisduel met FC Twente maakte de spits zijn tiende competitiedoelpunt. Met 18 jaar en 292 dagen werd hij de jongste AZ’er ooit met tien Eredivisie-goals. Daarnaast kroonde de aanvaller zich tijdens het thuisduel met Sparta tot de jongste AZ-speler ooit die twee keer in één Eredivisie-wedstrijd scoorde.

Door de thuiszege op Heracles behaalde de ploeg van Slot negentien punten na acht Eredivisie-wedstrijden. Sinds de invoering van het drie punten-systeem lukte dat geen enkele AZ-trainer.

De 3-0 overwinning op FC Emmen betekende de achttiende clean sheet in de Eredivisie van het kalenderjaar 2019. Dat gebeurde nog nooit eerder in de AZ-historie: een clubrecord

AZ is in Europees verband ongeslagen in Den Haag. Daarnaast wisten de Alkmaarders zich te verzekeren van Europese overwintering door een gelijkspel tegen Partizan. In 'het Haags kwartiertje' kwam AZ via Ferdy Druijf na een 0-2 achterstand op 2-2 te komen. Door het krankzinnige gelijkspel is AZ niet meer te achterhalen door de Serviërs.


Eredivisie-duels Den Haag: 
18-08-2019: AZ - FC Groningen 0-0
14-09-2019: AZ - Sparta 5-1 (Idrissi (2x), Boadu (2x), Koopmeiners
22-09-2019: ADO Den Haag - AZ 0-1 (Koopmeiners) 
29-09-2019: AZ - Heracles 2-0 (Koopmeiners, Stengs) 
19-10-2019: AZ - sc Heerenveen 2-4 (Vlaar, Stengs)
02-11-2019: AZ - FC Twente 3-0 (Hatzidiakos, De Wit, Boadu)
10-11-2019: AZ - FC Emmen 3-0 (Koopmeiners, Boadu, Stengs) 
01-12-2019: AZ - VVV-Venlo 1-0 (Sugawara)

Europa League-duels Den Haag:
15-08-2019: AZ - Mariupol 4-0 (Stengs, Ouwejan, Wuytens, e.d.)
03-10-2019: AZ - Manchester United 0-0
24-10-2019: AZ - FC Astana 6-0 (Koopmeiners (2x), Boadu, Stengs, Sugawara, Idrissi)
28-11-2019: AZ - Partizan 2-2 (Druijf 2x)

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), OptaJohan