Feiten & Cijfers FC Twente - AZ

Feiten & Cijfers FC Twente - AZ

Gepubliceerd op 22 september 21, 09:37

ALKMAAR- In de midweekse Eredivisie-speelronde is FC Twente in Enschede de tegenstander. Hoe presteert AZ de afgelopen jaren in de Grolsch Veste? Welke AZ-legende maakte zijn debuut in Enschede? Dat en meer lees in je in Feiten & Cijfers.

FC Twente is de tweede tegenstander in deze Overijsselse week voor AZ, waarin afgelopen zondag Heracles in Almelo de tegenstander was. Op donderdagavond wordt om 21:00 uur in Enschede afgetrapt. De nieuwe corona-versoepelingen gaan komend weekend pas in, waardoor momenteel nog maximaal 75% van de totale capaciteit mag worden benut.

AZ en FC Twente treffen elkaar voor de 83e keer in competitieverband. Verder werden er zeven bekerwedstrijden gespeeld en vonden er drie ontmoetingen in het kader van de nacompetitie plaats.

Donderdagavond speelt AZ voor de 42e keer uit bij FC Twente. Van de voorgaande 41 ontmoetingen wist AZ er elf te winnen. Verder werd zeven keer gelijk gespeeld.


FC Twente staat momenteel op de 8e plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans wist de laatste twee wedstrijden te winnen (1-0 van FC Utrecht en 1-4 bij Vitesse) waardoor de Tukkers op zeven punten uit vijf wedstrijden staan.

AZ wist van de laatste twaalf ontmoetingen tien keer van FC Twente te winnen. De Alkmaarders kwamen in die wedstrijden 31 keer tot scoren en kregen negen doelpunten tegen. 

De laatste ontmoeting in Enschede eindigde in een 1-3 overwinning voor de ploeg van trainer Pascal Jansen. Door twee doelpunten van Teun Koopmeiners en één van Yukinari Sugawara nam AZ de drie punten mee terug naar Alkmaar.


Laatste 5 ontmoetingen 
2020-2021: AZ - FC Twente 4-1 (Doelpunten: Koopmeiners, Boadu, 2x eigen doelpunt)
2020-2021: FC Twente - AZ 1-3 (Doelpunten: Koopmeiners 2x, Sugawara)
2019-2020: FC Twente - AZ 2-0
2019-2020: AZ - FC Twente 3-0 (Doelpunten: Hatzidiakos, de Wit, Boadu)
2017-2018: AZ - FC Twente 4-0 (Doelpunten: Til, Weghorst, Idrissi 2x) (TOTO KNVB Beker)

De Grolsch Veste is de thuishaven van FC Twente. Het stadion werd in 1998 geopend ter vervanging van Stadion Het Diekman en heette tot de verbouwing in 2008 Arke Stadion. Sinds de bouw is er meerdere malen uitgebreid waardoor de capaciteit van 13.250 is uitgegroeid tot 30.205 zitplaatsen.Centrale verdediger Robin Pröpper is dit seizoen tot nu toe de grootste verrassing aan de kant van FC Twente. De 27-jarige Arnhemmer heeft namelijk in vijf wedstrijden al vier keer gescoord. Hiermee staat alleen Sébastien Haller (Ajax) voor de verdediger op de topscorerlijst en staat hij op gelijke hoogte met Bryan Linssen (Feyenoord) en Henk Veerman (sc Heerenveen).

Tijjani Reijnders heeft afgelopen zondag tegen Heracles Almelo zijn eerste doelpunt in de Eredivisie gemaakt. Aan de zijde van FC Twente maakte Michel Vlap diezelfde middag zijn eerste doelpunt in het shirt van de Enschedeërs.


AZ speelde één keer een thuiswedstrijd in De Grolsch Veste. Op 22 augustus 2019 was het Belgisch Royal Antwerp FC de tegenstander in de voorronde van de Europa League (1-1). Twaalf dagen ervoor stortte een deel van het dak van het AFAS Stadion in, waardoor er in Alkmaar niet gespeeld kon worden.AZ's all-time topscorer Kees Kist maakte in het seizoen 1972-1973 zijn debuut in Alkmaarse dienst tijdens een uitwedstrijd tegen FC Twente. Daarnaast is Kist met tien doelpunten ook topscorer in duels met De Tukkers.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen: John Bosman, Elbekay Bouchiba, Simon Cziommer, Gert-Jan Duif, Jan Gaasbeek, Stein Huysegems, Piet Keur, Hans de Koning, Ruud Kool, Tom Krommendijk, Denny Landzaat, Kenneth Perez, Steven Berghuis, Adil Ramzi, Flip Stapper, Edwin Gyasi, Joost Volmer, Mounir El Hamdaoui, Thomas Lam, Joop Wildbret, Fred Friday en Adam Maher.

Trainers die bij beide clubs actief waren zijn onder anderen: Co Adriaanse, Theo Vonk en Gertjan Verbeek.

Pascal Jansen kan komende wedstrijd niet beschikken over Jordy Clasie. De middenvelder kreeg zondag op bezoek bij Heracles een directe rode kaart na het ingrijpen van de VAR. AZ en Clasie hebben het schikkingsvoorstel geaccepteerd van de aanklager betaald voetbal van 3 duels schorsing, waarvan 1 voorwaardelijk.


FC Twente - AZ staat onder leiding van Danny Makkelie. De 38-jarige scheidsrechter wordt geassisteerd door Hessel Steegstra en Jan de Vries. Sander van der Eijk is de vierde official. Luca Cantineau is de Video Assistant Referee (VAR) en wordt geassisteerd door Dave Goossens. 

Live
De wedstrijd FC Twente - AZ begint donderdag om 21:00 uur en is live te volgen op ESPN en via de AZ-Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op onze Facebook- en Instagrampagina.

Wedstrijd

3
Eredivisie
FC Twente - AZ
donderdag 23 sep 2021, 21:00
Wedstrijd informatie
1