Feiten & Cijfers | FC Utrecht - AZ

Feiten & Cijfers | FC Utrecht - AZ

Gepubliceerd op 11 mei 22, 08:12

ALKMAAR- Woensdagavond neemt AZ het in de laatste uitwedstrijd van de reguliere competitie op tegen FC Utrecht. De aftrap in Stadion Galgenwaard is om 20:00 uur. Hoe zagen de laatste wedstrijden eruit en in welke statistiek is AZ koploper van de Eredivisie? Je leest het in Feiten & Cijfers

AZ neemt het in competitieverband voor de 83e keer op tegen FC Utrecht. Van de voorgaande 82 ontmoetingen wist AZ er veertig te winnen. Veertien eindigden in een gelijkspel.

In de wedstrijd eerder dit seizoen wist AZ met maar liefst 5-1 te winnen. Jesper Karlsson, Vangelis Pavlidis, Albert Gudmundsson en Dani de Wit (2x) zorgden voor de overwinning.

Wedstrijden tussen AZ en FC Utrecht staan sowieso garant voor doelpunten. Nog nooit eindigde een ontmoeting doelpuntloos. 


Laatste vijf ontmoetingen:
2021-2022: AZ - FC Utrecht 5-1 (Doelpunten: Karlsson, Pavlidis, Gudmundsson, De Wit 2x)
2020-2021: AZ - FC Utrecht 0-1
2020-2021: FC Utrecht - AZ 2-2 (Doelpunten: Koopmeiners, Stengs)
2019-2020: FC Utrecht - AZ 0-3 (Doelpunten: Koopmeiners, Boadu, Idrissi)
2018-2019: AZ - FC Utrecht 3-0 (Doelpunten: Van Rhijn, Seuntjens, Stengs)

FC Utrecht behaalt de laatste tijd wisselvallige resultaten, maar bleef in de laatste vijf wedstrijden wel vier keer ongeslagen. Enkel tegen Feyenoord werd nipt verloren (2-1).

De Domstedelingen zijn al verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal, maar kunnen een nog betere uitgangspositie behalen. Momenteel staan zij zevende, maar met slechts één punt achterstand op nummer zes Vitesse.

Topscorer aan de kant van FC Utrecht is Bart Ramselaar. De middenvelder was al negen keer trefzeker, maar zal woensdagavond niet in actie komen vanwege een blessure.

Aan de kant van AZ was Vangelis Pavlidis afgelopen weekend weer trefzeker. Sinds de Griek in 2019 zijn Eredivisie-debuut maakte scoorde er zonder penalty’s meegerekend geen speler vaker in de Eredivisie. 


AZ kwam tegen Ajax op achterstand, maar hield alsnog een punt over aan het duel. Daarmee wist AZ al 24 punten te bemachtigen nadat het in een wedstrijd op achterstand was gekomen: het hoogste aantal van alle Eredivisie-clubs.

Bij FC Utrecht staan met Joris van Overeem en Adam Maher twee oud-AZ’ers onder contract. Laatstgenoemde won tijdens zijn tijd in Alkmaar de Johan Cruijff Prijs voor Talent van het Jaar.

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder andere Willem van Hanegem, Reinier Robbemond, Robin Nelisse, Adil Ramzi, Joop Wildbret, Gerard Tervoort, Marc Verroen, Edo Ophof, Peter van der Waart, Hans Visser, Gijs Steinmann, Luc Nijholt, Simon Cziommer, Patrick van Diemen, Michael Lamey, Wim van der Horst, Ferdino Fernandez, Ruud Boymans, Jan Wuytens en Carlos Hasselbaink.

Trainers die bij beide clubs aan de zijlijn stonden zijn onder andere Han Berger, Barry Hughes, Willem van Hanegem, Dick Advocaat en John van den Brom.

Behalve de eerdergenoemde Bart Ramselaar ontbreken bij FC Utrecht ook Henk Veerman, Tommy St. Jago, Fabian de Keijzer en Christopher Mamengi.

Bij AZ maakte Jelle Duin vorige week zijn rentree bij Jong AZ. De spits zal tegen FC Utrecht voor het eerst sinds zijn blessure weer in de A-selectie zitten. Jordy Clasie ontbreekt vanwege een schoring na het ontvangen van zijn vijfde gele kaart in de wedstrijd tegen Ajax. 


De wedstrijd staat onder leiding van Jochem Kamphuis. Hij wordt geassisteerd door Rens Bluemink en Dyon Fikkert. Martijn Vos is de vierde official. Serdar Gözübüyük fungeert als Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Nils van Kampen (AVAR).

Live
De aftrap in Stadion Galgenwaard is woensdag om 20:00 uur. De wedstrijd is te zien op ESPN en te volgen via AZ’s Twitter. Ook is het mogelijk via Juke live mee te luisteren naar AZ Radio

Wedstrijd

2
Eredivisie
FC Utrecht - AZ
woensdag 11 mei 2022, 20:00
Wedstrijd informatie
2