Feiten & Cijfers | Fortuna - AZ

Feiten & Cijfers | Fortuna - AZ

Gepubliceerd op 14 januari 22, 11:23

ALKMAAR- AZ trapt zondag de tweede seizoenshelft af met een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. In Limburg wordt om 16:45 uur afgetrapt. Hoe presteerden de Limburgers in de eerste seizoenshelft en welke AZ’er scoort erop los tegen Fortuna? Dat en meer lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en Fortuna Sittard treffen elkaar voor de 37e keer in competitieverband. Vijftien keer gingen de drie punten naar de ploeg uit Alkmaar, twaalfmaal eindigde het gelijk.

AZ gaat voor de achttiende keer op bezoek in Sittard. In de voorgaande edities namen de Alkmaarders vier keer de drie punten mee naar huis, zeven keer eindigde het duel onbeslist. 

De reden dat er relatief weinig duels hebben plaatsgevonden tussen beide teams, komt doordat AZ en Fortuna lange periodes op verschillende niveaus actief waren. Zo ontbreken onderlinge competitie-ontmoetingen in de jaren zeventig en, meer recent, tussen 2002 en 2018. Daarnaast zorgde het afgebroken coronaseizoen 2019-2020 voor het niet doorgaan van de onderlinge ontmoeting in Sittard.

AZ treft de club uit Sittard voor de tweede keer in korte tijd. In de laatste maand van 2021 kwamen de Limburgers op bezoek in Alkmaar, en nu, in de eerste maand van 2022, gaat AZ op bezoek in Limburg.  

De laatste keer dat AZ op bezoek ging in Sittard, eindigde het in een 3-3 gelijkspel. Lange tijd leken de Alkmaarders er met de winst vandoor te gaan, maar Zian Flemming gooide in extremis roet in het eten. Doelpuntenmakers aan de kant van AZ waren Dani de Wit, Teun Koopmeiners en Myron Boadu. 


AZ is ongeslagen in de laatste tien ontmoetingen met Fortuna Sittard in alle competities. Liefst negen keer wonnen de Alkmaarders, alleen de laatste ontmoeting in Limburg eindigde in een gelijkspel.

Laatste vijf ontmoetingen:
AZ - Fortuna Sittard 2-1 (Doelpunten: Pavlidis, Karlsson)
AZ - Fortuna Sittard 1-0 (Doelpunten: Gudmundsson)
Fortuna Sittard - AZ 3-3 (Doelpunten: De Wit, Koopmeiners, Boadu)
AZ - Fortuna Sittard 4-0 (Doelpunten: Vlaar, Idrissi, Boadu, Sugawara)
AZ - Fortuna Sittard 4-2 (Doelpunten: Koopmeiners 2x, Til, Idrissi)

Fortuna Sittard werkt haar thuisduels af in het Fortuna Sittard Stadion, dat een capaciteit van 12.800 heeft. Vrijwel alle stoeltjes blijven zondag echter leeg, omdat door de coronamaatregelen vooralsnog geen publiek toegestaan is.

Fortuna staat op de zeventiende plaats in het klassement van de Eredivisie. Na achttien speelronden hebben de Limburgers dertien punten verzameld, met deze resultaten staat de ploeg van trainer Sjors Ultee in de degradatiezone.

Fortuna incasseerde dit Eredivisie-seizoen meer tegendoelpunten dan iedere andere ploeg (46). In vijf van de laatste negen competitieduels kregen de Limburgers minimaal vier tegengoals.

Topscorer aan de kant van de Limburgers is Mats Seuntjens. De oud-speler van AZ (2016-2019) maakte in negentien wedstrijden in alle competities acht doelpunten.

Mats Seuntjens in duel met Aslak Fonn Witry | Foto: Ed van de Pol


Yukinari Sugawara
maakte in 2019 zijn Eredivisie-debuut tegen Fortuna. Dat duel eindigde in een 4-0 overwinning voor AZ. Sugawara maakte gelijk zijn eerste in het shirt van AZ, hij nam de 4e treffer voor zijn rekening.

De laatste keer dat AZ op Limburgse bodem verloor, dateert van 28 januari 2012. Sindsdien is AZ ongeslagen in de zuidelijkste provincie van het land, waar naast Fortuna Sittard ook VVV-Venlo, Roda JC en MVV Maastricht hun thuishavens hebben.

In de afgelopen tien jaar won AZ vijf keer de eerste wedstrijd na de winterstop, drie keer werd gelijkgespeeld.

AZ bleef in de laatste elf duels in alle competities ongeslagen. De thuiswedstrijd op 2 december 2021, uitgerekend tegen Fortuna, was het startschot voor een winreeks van liefst zeven officiële wedstrijden op rij.

AZ speelde in december 2021 zeven wedstrijden in alle competities en won deze allemaal. Nooit eerder in de clubhistorie kwam dit voor.

Spelers van AZ vieren de 1-0 tegen FC Groningen


AZ won de laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie en kan de eerste ploeg dit seizoen worden die zes keer op rij wint in de competitie.

Fortuna pakte slechts één punt in de laatste acht Eredivisie-duels met AZ (één gelijk, zeven verloren).

Fortuna heeft slechts één van de laatste elf duels in alle competities gewonnen. Twee keer speelden de Groengelen gelijk, liefst acht keer werd verloren.

De laatste keer dat AZ verloor in Sittard, dateert van het seizoen 1996-1997. De Alkmaarders gingen destijds met 1-0 onderuit door een doelpunt van Jürgen Dirkx. 

AZ hield de nul in vijf van de laatste negen ontmoetingen met Fortuna in alle competities en kwam in deze reeks zelf tot 25 treffers.

Vangelis Pavlidis komt in de competitie gemiddeld elke 87 minuten tot scoren tegen Fortuna Sittard (5 goals in 434 minuten), tegen geen enkele huidige Eredivisie-ploeg kent de Griekse spits een beter gemiddelde.

Jesper Karlsson en Zian Flemming voeren gezamenlijk de ranglijst voor meeste doelpunten buiten de zestien aan in het de Eredivisie in 2021. 


Van alle spelers met minimaal honderd passes dit Eredivisie-seizoen heeft alleen Jurriën Timber van Ajax een hogere passnauwkeurigheid op de helft van de tegenstander (91%) dan Tijjani Reijnders, die 87% van zijn passes op de vijandelijke helft bij de juiste kleur liet aankomen.

Captain Owen Wijndal staat dit seizoen al op zes assists in de Eredivisie. In de voorgaande twee seizoenen bleef de 22-jarige linksback telkens steken op ditzelfde aantal.

Owen Wijndal in duel met Nigel Lonwijk in het thuisduel met Fortuna


De eerstvolgende Eredivisie-goal van AZ is een mijlpaal, want dat is het 2500e doelpunt van de Alkmaarders in de competitie. Hoewel tien ploegen meer wedstrijden speelden in de competitie is AZ pas de zevende ploeg die dat aantal aantikt. 

Spelers die voor beide clubs uitkwamen, zijn onder anderen: Sigi Lens, Pier Tol, Nico Jalink, Rolf Landerl, Robert van der Weert, Urvin Lee, Fernando Ricksen, Joost Volmer, Mats Seuntjens en Ben Rienstra.

Trainers als Han Berger, Jan Notermans, Cor van der Hart, Georg Kessler, Chris Dekker (speler AZ), Bert van Marwijk (speler AZ), Hans van Doorneveld en Hans de Koning hebben voor beide clubs gewerkt.

AZ’s eerste competitiewedstrijd van 2022 staat onder leiding van Rob Dieperink. De 33-jarige arbiter fluit zondag het duel met Fortuna en wordt geassisteerd door Erwin Zeinstra en Freek Vandeursen. Laurens Gerrets is de vierde official. Siemen Mulder is de Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Dave Goossens (AVAR).

Live
Fortuna Sittard - AZ begint zondag om 16:45 uur. De wedstrijd is live te zien bij ESPN en ook te volgen via de AZ-Twitter.

Wedstrijd

1
Eredivisie
Fortuna Sittard - AZ
zondag 16 jan 2022, 16:45
Wedstrijd informatie
2