Feiten & Cijfers | FC Twente - AZ

Gepubliceerd op 18 maart 23, 08:39

ALKMAAR- Na de midweekse zege op S.S. Lazio staat zondagavond een uitwedstrijd tegen FC Twente op het AZ-programma. Het Eredivisie-duel in de Grolsch Veste wordt afgetrapt om 20:00 uur. Hoe verging het de Alkmaarders eerder in Enschede? Dat en meer lees je in Feiten & Cijfers.

De wedstrijd tegen FC Twente heeft 85 keer eerder op het programma gestaan in de Eredivisie. 31 keer won AZ, achttien keer kwam er geen winnaar. Het doelsaldo over al deze wedstrijden is in het voordeel van de Alkmaarders: 122-129.

Eerder dit seizoen troffen AZ en Twente elkaar in Alkmaar. In het AFAS Stadion werd het 1-1. De enige Alkmaarse goal kwam op naam van Jens Odgaard.

De laatste keer dat AZ op bezoek ging in Enschede wist het ook te winnen. In januari 2022 was het in een bekerontmoeting met 1-2 te sterk voor de thuisclub. De doelpunten kwamen op naam van Julio Pleguezuelo (eigen goal) en Vangelis Pavlidis.


De laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023: AZ - FC Twente 1-1 (Doelpunt: Odgaard)
2021-2022: AZ - FC Twente 0-1
2021-2022: FC Twente - AZ 1-2 (Doelpunten: eigen doelpunt, Pavlidis)
2021-2022: FC Twente - AZ 3-1 (Doelpunt: Karlsson)
2020-2021: AZ - FC Twente 4-1 (Doelpunten: Koopmeiners, Boadu, 2x eigen doelpunt

Voor clublegende Kees Kist zal de uitwedstrijd tegen Twente altijd een bijzondere blijven. De spits maakte zijn AZ-debuut in het toenmalige Stadion Diekman. In de onderlinge wedstrijden die volgden scoorde Kist veertien keer. Vooralsnog is geen speler in de buurt gekomen van het totaal van de aanvalsleider tegen de Tukkers.

Het laatste decennium kent AZ een goede balans tegen de ploeg uit Enschede. Van de laatste zestien wedstrijden werden er elf gewonnen. Twee keer eindigde het gelijk.

Bij FC Twente staan twee spelers met een verleden in de AZ Jeugdopleiding onder contract. Linksback Anass Salah-Eddine wordt dit seizoen gehuurd van Ajax. De Amsterdammers namen de verdediger in 2018 over van de Alkmaarders. Ook aanvaller Denilho Cleonise speelde in de jeugd van de Alkmaarders.

Andere spelers die voor beide clubs in actie kwamen zijn onder anderen: John Bosman, Elbekay Bouchiba, Simon Cziommer, Gert-Jan Duif, Jan Gaasbeek, Stein Huysegems, Pieter Keur, Hans de Koning, Ruud Kool, Tom Krommendijk, Denny Landzaat, Kenneth Perez, Steven Berghuis, Adil Ramzi, Flip Stapper, Edwin Gyasi, Joost Volmer, Adam Maher, Mounir El Hamdoui, Thomas Lam, Joop Wildbret, Fred Friday, Tijs Velthuis.

Mocht FC Twente - AZ in een 1-1-gelijkspel eindigen, bereiken de Alkmaarders een nieuwe mijlpaal. Het zou het honderste uitduel zijn dat in 1-1 eindigt.

Sam Beukema maakte in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen zijn rentree, na een afwezigheid van acht weken. Zinho Vanheusden keerde terug in de wedstrijdselectie tijdens het midweekse UEFA Europa Conference League-duel met S.S. Lazio.

Yukinari Sugawara is terug van een schorsing. De Japanner ontbrak tegen Groningen, omdat hij in het uitduel met Vitesse zijn vijfde gele kaart van het seizoen pakte.

Pascal Jansen kan tegen Twente niet beschikken over Dani de Wit, Bruno Martins Indi, Maxim Dekker, Riechedly Bazoer en Sem Westerveld. Djordje Mihailovic en Sven Mijnans zijn twijfelgevallen voor zondag.

FC Twente - AZ staat zondagavond onder leiding van Allard Lindhout. De leidsman wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Rogier Honig en Rens Bluemink. In Zeist zijn Dennis Higler (VAR) en Maarten Ketting (AVAR) aanwezig.

Live
De wedstrijd tussen FC Twente en AZ wordt zondag om 20:00 uur afgetrapt in de Grolsch Veste. De wedstrijd is live te volgen via ESPN en AZ Radio. Uiteraard blijf je ook op de hoogte van het affiche met de kanalen van AZ Media: Twitter,  Instagram en Facebook