Feiten & Cijfers (LASK - AZ)

Gepubliceerd op 27 februari 20, 09:04

ALKMAAR- AZ wacht donderdag de return tegen LASK Linz, in de strijd om een plaats bij de laatste zestien van de Europa League. Op hoeveel doelpunten staat AZ in Europees verband? En welke lijst voert captain Teun Koopmeiners aan? Dat en meer lees je in de rubriek Feiten & Cijfers.

AZ speelde donderdag in het heenduel met 1-1 gelijk tegen LASK. Koopmeiners zorgde in de slotfase voor een betere uitgangspositie door een penalty te benutten. AZ moet, om door te gaan naar de laatste zestien, winnen in Linz óf gelijkspelen met minimaal 2-2. Een 0-0 gelijkspel is voldoende voor LASK, bij een 1-1 eindstand volgt verlenging in Oostenrijk.

De thuiswedstrijd tegen LASK was alweer het 151e Europese duel van AZ. Daarnaast bereikten de Alkmaarders een mooie mijlpaal: de rake strafschop van Koopmeiners was het 250e doelpunt in Europees verband. Zo waren er meerdere statistieken voor de geschiedenisboeken:

Doelpunten in Europa
1e doelpunt: Willem van Hanegem
50e doelpunt: Kees ‘Pier’ Tol
100e doelpunt: Kew Jaliens
150e doelpunt: Pontus Wermbloom
200e doelpunt: Markus Henriksen

LASK is door het gelijkspel in Alkmaar en de winst op competitiegenoot SKN St. Pölten zeven duels op rij ongeslagen.

Koopmeiners is samen met Uros Matic (APOEL Nicosia) de enige speler die nog geen minuut miste én bij minimaal vier doelpunten direct betrokken was in de laatste zeven wedstrijden van de Europa League. Koopmeiners kwam 630 minuten in actie, gaf een assist en scoorde drie keer, meest recentelijk tegen LASK.

Koopmeiners is ook Mister Penalty in het huidige Europa League-seizoen, gemeten vanaf de groepsfase. Geen één speler scoorde zo vaak vanaf de stip als de AZ-aanvoerder: 3x.


AZ is na donderdag nog altijd ongeslagen in thuisduels dit seizoen in de Europa League (twee gewonnen, vijf gelijk). 

AZ wist in de clubhistorie nog nooit te winnen van een Oostenrijkse opponent. In Linz kunnen de Alkmaarders deze statistiek doorbreken.

In de groepsfase van de Europa League in het seizoen 2011-2012 stond AZ onder andere tegenover FK Austria Wien. Zowel in het thuis- als uitduel werd hetzelfde resultaat geboekt. Zeven jaar eerder was het Grazer AK, waar AZ een nederlaag leed. Vorige week trof AZ voor het eerst LASK.

Knock-outfase Europa League 2019-2020
AZ - LASK Linz 1-1 (Doelpunt: Koopmeiners)

Groepsfase Europa League 2011-2012
FK Austria Wien - AZ 2-2 (Doelpunten: Elm, Wernbloom)
AZ - FK Austria Wien 2-2 (Doelpunten: Hlinka (E.D.), Wernbloom)

Groepsfase UEFA Cup 2004-2005
Grazer AK - AZ 2-0

Laatste vijf Europese ontmoetingen
2019-2020: AZ - LASK Linz 1-1 (Doelpunt: Koopmeiners)
2019-2020: Man. United - AZ  4-0
2019-2020: AZ - Partizan 2-2 (Doelpunten: Druijf (2x))
2019-2020: FC Astana - AZ 0-5 (Doelpunten: Boadu (2x), Midtsjo, Idrissi, Hatzidiakos)
2019-2020: AZ - FC Astana 6-0 (Doelpunten: Koopmeiners (2x), Boadu, Stengs, Sugawara, Idrissi)

Voltallige selectie
AZ reisde met 21 spelers naar Oostenrijk. De revaliderende Albert Gudmundsson maakt onderdeel uit van de selectie, maar is nog niet inzetbaar.

De volledige AZ-wedstrijdselectie:


Srdjan Jovanović is aangesteld als scheidsrechter voor de return in de Europa League tussen LASK en AZ. De Serviër, die eerder dit seizoen de leiding had over de wedstrijd AZ - Royal Antwerp, wordt langs de zijlijnen geassisteerd door zijn landgenoten Uroš Stojković en Milan Mihajlović. De vierde official is Novak Simović.

Net als in het heenduel tussen AZ en LASK, wordt er gebruik gemaakt van doellijntechnologie en de Video Assistant Referee (VAR). De Portugese arbiter João Pinheiro vertolkt donderdag deze rol. Hierbij wordt hij geassisteerd door Luis Godinho, eveneens afkomstig uit Portugal.

Live
LASK Linz - AZ begint donderdag om 18:55 uur. Deze wedstrijd is live te volgen via het Twitter-account van AZ.

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), Transfermarkt.com, UEFA.com

Wedstrijd

Europa League
LASK Linz - AZ
donderdag 27 feb 2020, 18:55
Wedstrijd informatie