Feiten & Cijfers (PEC Zwolle - AZ)

Gepubliceerd op 06 december 19, 10:34

ALKMAAR- AZ gaat zaterdag in de Eredivisie op bezoek bij PEC Zwolle. Hoe eindigden de vorige ontmoetingen? En hoeveel AZ'ers maakten hun debuut tegen de Zwollenaren? Dat en meer lees je in de rubriek Feiten & Cijfers.

In totaal ontmoetten AZ en PEC Zwolle elkaar 61 keer (36 keer Eredivisie, achttien keer Eerste Divisie, vijf keer voor de KNVB Beker en tweemaal in de nacompetitie). 

Van de 61 ontmoetingen vonden er 29 wedstrijden plaats in Zwolle. Daarvan won AZ negen keer. Dertien keer eindigde het in een gelijkspel.

De vorige ontmoeting in Zwolle eindigde in een gelijkspel. Tijdens dit duel wisten beide teams niet te scoren. 


AZ is acht duels op rij ongeslagen (alle competities). Van die acht duels werden er zeven gewonnen en één gelijk gespeeld.

Calvin Stengs was tegen VVV-Venlo (1-0) direct betrokken bij tien doelpogingen van AZ: vier schoten en zes gecreëerde kansen. Dat is een evenaring van zijn persoonlijke record in een Eredivisie-wedstrijd: ook tien op 27 januari 2019 tegen sc Heerenveen. In totaal maakte hij dit seizoen negen doelpunten in 26 duels en gaf hij elf assists.

Marco Bizot hield tijdens het Eredivisie-duel met VVV voor de twintigste keer in 2019 zijn doel schoon. Met de twintigste clean sheet is Bizot de eerste doelman in de Eredivisie sinds PSV-keeper Heurelho Gomes in 2005 die dat voor elkaar krijgt. Dit seizoen wist Bizot in vijftien Eredivisie-wedstrijden elf keer geen tegendoelpunt te incasseren. 

In alle competities heeft Bizot dit kalenderjaar 28 clean sheets. De doelman hield tot nu toe twintig keer de nul in de Eredivisie, zeven keer in de Europa League en één keer tijdens de KNVB Beker.

Op zowel nationaal als internationaal niveau kan geen enkele ploeg tippen aan de defensieve zekerheid van de Alkmaarders. In de vijf grote Europese competities konden Paris Saint-Germain en Reims in de Franse competitie tot nu toe negen keer een clean sheet overleggen.

De Alkmaarse verdediging incasseerde dit seizoen slechts acht tegentreffers. Dat is het minste aantal van de Eredivisie. Ajax volgt met twaalf tegendoelpunten. 

Daarnaast heeft AZ sinds 2011 niet zoveel punten na vijftien duels (35). Daarmee staan zij zeven punten boven PSV. Het gat met koploper Ajax is zes punten.

AZ heeft tot nu toe 99 doelpunten gemaakt in 2019. De laatste keer dat AZ het mijlpaal van honderd treffers in een kalenderjaar haalde was in 2006 (131 doelpunten). In het jaar daarvoor haalde AZ eveneens meer dan honderd treffers (101 doelpunten).

Fredrik Midtsjø staat op 99 wedstrijden voor AZ, waarvan 73 in de Eredivisie. In het duel met PEC Zwolle kan de Noor zijn honderdste wedstrijd in het shirt van AZ spelen.

AZ is in november met vier spelers hofleverancier van het Eredivisie Elftal van de Maand. Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Teun Koopmeiners en Owen Wijndal veroverden een plekje bij de beste elf van de Nederlandse competitie. Laatstgenoemde is zelfs uitgeroepen tot Speler van de Maand U21.

Wijndal noteerde in de maand november 29 balcontacten in het vijandelijk strafschopgebied, het meest van alle verdedigers of middenvelders in de Eredivisie. Daarnaast had de jeugdexponent een passnauwkeurigheid van 87% en gaf hij twee assists. Ook verdedigend stond Wijndal zijn mannetje. In een ongeslagen reeks met geen enkel tegendoelpunt kwam de linksback tot elf intercepties en zeven geslaagde tackles.

Vorig seizoen troffen AZ en PEC Zwolle elkaar tijdens de achtste finale van de TOTO KNVB beker. De Alkmaarders wisten toen in op eigen bodem met 5-0 te winnen. Oussama Idrissi (2), Guus Til, Mats Seuntjens en Fredrik Midtsjø verzorgden de doelpunten.

Arne Slot heeft een verleden bij PEC Zwolle. Hij speelde elf seizoenen als speler bij Zwolle en werd tevens tweemaal kampioen in de Eerste Divisie. Daarnaast was Slot ook jeugdtrainer bij de club.


Tijjani Reijnders maakte in 2018 zijn Eredivisie-debuut voor AZ. Uitgerekend tegen zijn oude club PEC Zwolle. Hij mocht de laatste vijf minuten invallen.

Daarnaast maakten maar liefst vijf AZ-spelers die nu ook tot de selectie behoren hun Eredivisie-debuut tegen de Blauwvingers. Pantelis Hatzidiakos en Thomas Ouwejan maakten beiden hun debuut in 2015 in Zwolle. Daarna volgden Jonas Svensson (2016), Reijnders (2018) en Myron Boadu (2018). Daarnaast debuteerde ook Guus Til in 2016 tegen de Zwollenaren. Hij wist hier ook zijn eerste treffer voor AZ te maken.  

Max Huiberts is de oom van Dean Huiberts, die tot de selectie van PEC Zwolle behoort. De middenvelder maakte dit seizoen zijn officiële debuut tegen FC Utrecht. Huiberts speelde nog nooit eerder tegen AZ.

PEC Zwolle-speler Iliass Bel Hassani heeft een verleden bij AZ. De middenvelder speelde 45 officiële AZ-wedstrijden, waarin hij driemaal scoorde. 

Co Adriaanse was trainer van zowel Zwolle als AZ. In zijn periode bij PEC was oud-keeper Piet Schrijvers zijn assistent. Later trainde Schrijvers AZ en kwam hij bij PEC terug als hoofdtrainer.

Ook Georg Kessler was trainer van beide clubs.

Er zijn tevens veel bekende spelers die bij zowel AZ en Zwolle onder contract hebben gestaan. Te denken aan: Henk Timmer, Niklas Moisander, Fred Patrick, Ben Rienstra, Peter van der Hengst, Etiënne Reijnen, Rini van Roon, Denni Avdić, Peter van der Waart, Dirk Marcellis en Thomas Lam.


Hatzidiakos en Albert Gudmundsson zijn voorlopig nog niet inzetbaar. Ron Vlaar trainde donderdag weer voor het eerst met de groep mee. Hij is echter nog niet fit voor zaterdag. 

Laatste vijf ontmoetingen in Zwolle:
2018-2019: PEC Zwolle - AZ 0-0
2017-2018: PEC Zwolle - AZ 1-1 (Doelpunt: Jahanbakhsh)
2016-2017: PEC Zwolle - AZ 0-2 (Doelpunten: Weghorst, Til)
2015-2016: PEC Zwolle - AZ 2-1 (Doelpunt: Tankovic)
2014-2015: PEC Zwolle - AZ 1-1 (Doelpunt: Gudelj)

Laatste vijf ontmoetingen:
2018-2019: PEC Zwolle - AZ 0-0
2018-2019: AZ - PEC Zwolle 5-0 (Doelpunten: Idrissi 2x, Til, Seuntjens, Midtsjø) (KNVB Beker)
2018-2019: AZ - PEC Zwolle 2-2 (Doelpunten: Idrissi, Til)
2017-2018: AZ - PEC Zwolle 6-0 (Doelpunten: Jahanbakhsh 3x, Weghorst 2x, Midtsjø)
2017-2018: AZ - PEC Zwolle 4-1 (Doelpunten: Weghorst 2x, Til, Idrissi) (KNVB Beker)

Scheidsrechter:
Serdar Gözübüyük fluit zaterdag het Eredivisie-duel tussen PEC Zwolle en AZ. De Haarlemmer wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Charl Schaap en Jan de Vries. De KNVB heeft Luca Cantineau aangesteld als vierde official. Bas Nijhuis fungeert vanuit Zeist als Video Assistand Referee (VAR). Hij wordt geassisteerd door Nils van Kampen.

Live
Er zijn nog kaarten voor het uitvak. Deze wedstrijd is daarnaast live te volgen via Twitter, Instagram Story en Snap. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan via Facebook en Instagram.


Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), Voetbalzone, Het AD, De Volkskrant, VI.nl