Feiten & Cijfers (Sparta - AZ)

Gepubliceerd op 20 december 19, 11:59

ALKMAAR- AZ speelt zaterdag haar laatste officiële wedstrijd van 2019. Welke AZ-trainers hebben een verleden bij Sparta? En hoe eindigden de vorige ontmoetingen met de Rotterdammers? Je leest het in de rubriek Feiten & Cijfers.

AZ en Sparta treffen elkaar voor de 65e keer in de Eredivisie. Van de eerdere ontmoetingen wist de Alkmaarse equipe er 29 te winnen, 23 keer eindigde het gelijk.  

De vorige ontmoeting tussen beide teams was dit seizoen op 14 september. De Alkmaarders wonnen met 5-1 in het Cars Jeans Stadion. De doelpunten kwamen op naam van Oussama Idrissi (2), Myron Boadu (2) en Teun Koopmeiners.

De laatste keer dat Sparta van AZ won was op 9 oktober 1996 (2-1 in de Eredivisie). In alle competities wist AZ in de laatste 25 wedstrijden tegen de Rotterdammers twintig keer te winnen en vijf keer gelijk te spelen.

Marco Bizot heeft woensdag een nieuw record behaald. In de bekerwedstrijd tegen Groene Ster behaalde de doelman zijn 31e clean sheet in 2019. Dat betekent dat hij samen met Heinz Stuy (31 clean sheets in 1971) het meest de nul hield in één kalenderjaar in alle competities. Als Bizot op Het Kasteel de nul houdt kan hij hier nog overheen gaan. 

Bizot heeft dit kalenderjaar in de Eredivisie 22 clean sheets. In slechts twee kalenderjaren wist een ploeg vaker de nul te houden in de competitie (Ajax 24 keer in 1971 en 23 keer in 1991).

De doelman van AZ is al 657 minuten niet gepasseerd in de Eredivisie. De laatste tegentreffer was op 19 oktober.


AZ is op dit moment gedeeld koploper van de Eredivisie. De Alkmaarders staan na 17 duels op 41 punten. Ajax staat op hetzelfde aantal punten, maar heeft met een doelsaldo van +37 een kleine voorsprong op de ranglijst.

Het team van Arne Slot heeft op dit moment een gelijk aantal punten als in het kampioensjaar 2009. Onder Louis van Gaal behaalde AZ eveneens 41 punten na 17 speelrondes in de Eredivisie.

AZ is de eerste club ooit die vijf keer in één kalenderjaar wint van teams uit de traditionele top-3. De Alkmaarders wonnen in 2019 twee keer van Ajax, twee keer van PSV en één keer van Feyenoord. Tevens hield Bizot in alle vijf overwinning de nul.

In het vorige duel met Sparta maakte Myron Boadu zijn vijfde Eredivisie-doelpunt voor AZ. Daarmee werd hij na Adam Maher de jongste speler die vijf Eredivisie-goals maakte namens AZ. Inmiddels staat de 18-jarige spits op 17 doelpunten en 12 assists in 27 duels. Dat betekent dat hij in 25 keer in 27 duels betrokken was bij een doelpunt van AZ.

Als voetballer kwam Arne Slot tussen 2007 en 2010 uit voor Sparta. Als middenvelder maakte hij zes doelpunten in 56 wedstrijden.

Jong AZ-trainer Michel Vonk begon zijn trainersloopbaan bij Sparta. Georg Kessler, Hans Kraay, Joop Brand, Barry Hughes, Theo Vonk, Hans van Doorneveld, Henk van Stee en Wim van Hanegem trainden ook bij beide clubs.

Er zijn verschillende spelers die voor zowel AZ als Sparta uitkwamen. Te denken aan: Louis van Gaal, David Loggie, Roelf-Jan Tiktak, Haris Medunjanin, Nourdin Boukhari, Sieme Zijm, Tom Zoontjes, Erik Tammer, David Mendes da Silva, Kew Jaliens, Michel Langerak, Danny Koevermans, Silvan Inia, Martin Haar, Ali Elkhattabi, Chris Dekker, Elbekay Bouchiba, Nick Viergever, Erik Falkenburg, Khalid Sinouh, Robert Mühren, Fred Friday en Stijn Spierings.

Jordy Clasie is zaterdag inzetbaar in de uitwedstrijd tegen Sparta. De middenvelder kreeg woensdagavond in het bekerduel met Groene Ster na 55 minuten een rode kaart van scheidsrechter Sander van der Eijk na een vermeende overtreding op Chefrino Eind. AZ heeft donderdagavond succesvol de schorsing Clasie aangevochten. De Alkmaarders gingen niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB om hem voor één wedstrijd te schorsen.

Scheidsrechter
Kevin Blom fluit zaterdag het Eredivisie-duel tussen Sparta en AZ. De arbiter wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Joost van Zuilen en Erik Kleinjan. De KNVB heeft Laurens Gerrets aangesteld als vierde official. Martin Pérez fungeert vanuit Zeist als Video Assistant Referee (VAR). Hij wordt geassisteerd door Frans Ozinga.


Laatste vijf ontmoetingen:
2017-2018: AZ - Sparta 2-1 (Doelpunten: Weghorst, Idrissi)
2017-2018: Sparta - AZ 0-2 (Doelpunten: Weghorst 2x)
2016-2017: AZ - Sparta 1-1 (Doelpunt: Luckassen)
2016-2017: Sparta - AZ 1-1 (Doelpunt: Til)
2013-2014:  AZ - Sparta 4-1 (Doelpunten: Aron Jóhansson 3x, Berghuis)

Live
Niet aanwezig op Het Kasteel? De wedstrijd Sparta - AZ is zaterdag live te volgen op FOX Sports en via de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op onze Facebook- en Instagram-pagina.


Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), voetbalzone, FOX Sports