Feiten & Cijfers | Vitesse - AZ

Feiten & Cijfers | Vitesse - AZ

Gepubliceerd op 26 mei 22, 12:24

ALKMAAR- AZ staat in de finale van de play-offs voor een Europees ticket en treft daarin op Vitesse. Eerst staat er een uitwedstrijd op het programma. De aftrap in het Gelredome is donderdag om 20:00 uur. In Feiten & Cijfers halen we de statistieken erbij. 

AZ en Vitesse nemen het voor de 63e keer tegen elkaar op.

De laatste onderlinge ontmoeting was minder dan twee maanden geleden. AZ won thuis met 3-1 dankzij doelpunten van Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson en een eigen goal. 


Laatste vijf ontmoetingen:
2021-2022: AZ - Vitesse 3-1 (Doelpuntenmakers: Pavlidis, Karlsson, eigen goal)
2021-2022: Vitesse - AZ 0-0
2020-2021: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpuntenmaker: Karlsson)
2020-2021: AZ - Vitesse 3-1 (Doelpuntenmakers: Karlsson, Boadu, Druijf)
2019-2020: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpuntenmaker: Koopmeiners)

Vitesse rekende in de halve finale met FC Utrecht af. Na een 3-1 nederlaag in Utrecht wist Vitesse met een 2-0 stand in eigen huis een verlenging af te dwingen. In die verlenging maakte de Arnhemmers nog een derde goal, waarmee zij zich verzekerden van de play-offs-finale.

Zakaria Aboukhlal maakte in een tweeluik met sc Heerenveen de late verlossende treffer voor AZ. Na een 3-2 nederlaag in Friesland, werd er met 2-0 gewonnen in het AFAS Stadion. Dani de Wit opende al vroeg de score, waarna Aboukhlal in de slotfase doel trof. Het was voor de aanvaller zijn zevende doelpunt van het seizoen als invaller. 


Bij Vitesse moet Nikolai Baden Frederiksen de heenwedstrijd in GelreDome missen. De aanvaller pakte rood in de slotfase van de verlenging tegen Utrecht en is dus geschorst. Ook Eli Dasa ontbreekt aan de kant van de Arnhemmers. De rechtsback gaat trouwen in Israël en zal daardoor beide wedstrijden missen.

Owen Wijndal is nog een vraagteken aan de kant van AZ. Yukinari Sugawara kampt met knieproblemen maar zit wel bij de selectie. 


Spelers die voor zowel Vitesse als AZ speelden zijn onder anderen Hans Gillhaus, Bart Latuheru, Julian Jenner, Rogier Molhoek, Peter van den Berg, Phillip Cocu, Wim van Dongen, Hans Visser, Gill Swerts, Rick Talan, Roger Schouwenaar, Piet Velthuizen, Simon Cziommer, Bert Blauw, Gino Couthino, Roy Beerens, Stijn Schaars en Marko Vejinović.

Ook meerdere trainers waren actief bij beide clubs. Zo begon Ronald Koeman zijn trainerscarrière bij de Arnhemmers en ook John van den Brom en Henk Wullems coachten zowel Vitesse als AZ. 

De wedstrijd staat onder leiding van Pol van Boekel. Hij wordt geassisteerd door Dave Goossens en Christian Dobre. Joey Kooij is de vierde official. Allard Lindhout fungeert als Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Rob van de Ven (AVAR).

Live
De aftrap in het Gelredome is donderdag 20:00 uur. De wedstrijd is te zien op ESPN en te volgen via AZ’s Twitter. Het is bovendien mogelijk via Juke mee te luisteren naar AZ Radio.