Feiten & Cijfers Vitesse - AZ

Feiten & Cijfers Vitesse - AZ

Gepubliceerd op 27 november 21, 09:33

ALKMAAR- Na overwintering in de UEFA Europa Conference League maakt AZ zich op voor een wedstrijd in Eredivisie-verband. De Alkmaarders gaan zondag (20:00 uur) op bezoek bij Vitesse. Hoe deed AZ het in het verleden in Arnhem en wie maakte zijn laatste doelpunt namens AZ tegen de geelzwarten? Dat en meer lees je in Feiten & Cijfers.

Het duel met Vitesse is het 3e duel in de intensieve reeks van AZ in de periode tussen 20 november en 21 december. In verband met de huidige coronamaatregelen wordt deze wedstrijd zonder publiek gespeeld.

AZ en Vitesse treffen elkaar voor de 58e keer in competitieverband. 53 wedstrijden werden op Eredivisie-niveau afgewerkt, de rest in de Eerste Divisie. Van de voorgaande 57 ontmoetingen won AZ er 29, 13 keer werd gelijkgespeeld.

AZ gaat voor de 30e keer op bezoek in Arnhem. Van de voorgaande 29 uitduels won AZ er 14, 7 duels eindigden onbeslist. In die wedstrijden kwam AZ 50 keer tot scoren en kreeg het 32 doelpunten tegen. 

De laatste keer dat de Alkmaarders op bezoek gingen in Arnhem dateert van maart dit jaar. AZ verloor die wedstrijd met 2-1, een doelpunt van Jesper Karlsson was niet genoeg om een nederlaag te voorkomen.


Laatste 5 ontmoetingen
2020-2021: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpunt: Karlsson)
2020-2021: AZ - Vitesse 3-1 (Doelpunten: Boadu, Karlsson, Druijf)
2019-2020: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpunt: Koopmeiners)
2018-2019: Vitesse - AZ 2-2 (Doelpunten: Vlaar, Koopmeiners)
2018-2019: AZ - Vitesse 2-0 (Doelpunten: Stengs, Til) (KNVB Bekerwedstrijd)

GelreDome is de thuishaven van Vitesse. Het stadion dankt zijn naam aan het vroegere hertogdom Gelre. Sinds 25 maart 1998 is het de thuisbasis van de geel-zwarten en heeft een capaciteit van 21.248. GelreDome was één van de acht stadions tijdens het Europees kampioenschap voetbal in 2000. 


Vitesse staat op de 5e plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Thomas Letsch heeft in de eerste 13 wedstrijden van het seizoen 22 punten weten te verzamelen.

Topscorer aan de kant van de Arnhemmers is Loïs Openda. De 21-jarige Belg was in 20 wedstrijden dit seizoen al goed voor 7 doelpunten.

Waar AZ zich als groepshoofd heeft geplaatst voor de volgende ronde van de UEFA Europa Conference League, maakt Vitesse ook nog altijd kans om door te gaan. De Arnhemmers staan na 5 duels in punten (7) gelijk met Tottenham Hotspur. Met nog 1 wedstrijd te gaan mogen de geel-zwarten nog altijd hopen op overwintering.

AZ kijkt met gemengde gevoelens terug op duels met Vitesse. AZ speelde in 2008-2009 namelijk de kampioenswedstrijd in eigen huis tegen Vitesse. AZ kwam door een doelpunt van Mounir El Hamdaoui al snel op voorsprong. Toch verloor de ploeg van Louis van Gaal met 1-2. Doordat PSV een dag later de andere titelkandidaat Ajax met 6-2 versloeg, was de buit alsnog binnen: het tweede kampioenschap.

Shota Arveladze maakte in het seizoen 2006-2007 zijn 48e en laatste doelpunt in dienst van AZ tegen Vitesse.

In 2018 eindigde een doelpuntrijk duel tussen beide ploegen in een 4-3 overwinning voor de Alkmaarders. Alireza Jahanbakhsh werd met een hattrick en een assist de gevierde man.


Er zijn verschillende spelers die voor zowel Vitesse als AZ uitkwamen. Te denken aan: Hans Gillhaus, Bart Latuheru, Julian Jenner, Rogier Molhoek, Peter van den Berg, Phillip Cocu, Wim van Dongen, Hans Visser, Gill Swerts, Rick Talan, Roger Schouwenaar, Piet Velthuizen, Simon Cziommer, Bert Blauw, Gino Couthino, Roy Beerens, Stijn Schaars en Marko Vejinović.

Ronald Koeman, John van den Brom en Henk Wullems waren allen als trainer actief voor beide clubs.

Wat betreft zijn tijd als speler is Van den Brom een clubicoon te noemen. Hij is namelijk na Mister Vitesse Theo Bos (369 wedstrijden) de speler met de meeste competitiewedstrijden voor Vitesse: 324. Daarvan speelde hij er 97 in de Eerste Divisie en 227 in de Eredivisie. Tussen 1986 en 1993, in zijn eerste periode, was Van den Brom viermaal clubtopscorer en maakte hij in zeven jaar tijd 80 doelpunten voor de Arnhemmers.

Danny Makkelie heeft zondagavond de leiding over het Eredivisie-treffen tussen AZ en Vitesse. De 38-jarige arbiter wordt in GelreDome geassisteerd door Hessel Steegstra en Jan de Vries. Richard Martens is de vierde official. Rob Dieperink is de Video Assistant Referee (VAR) en wordt bijgestaan door Sander van Roekel.

Live
Vitesse - AZ begint zondag om 20:00 uur. Bij deze wedstrijden zullen geen supporters aanwezig zijn vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. De wedstrijd is live te zien bij ESPN en ook te volgen via de AZ-Twitter en het net gelanceerde AZ-Radio.

Wedstrijd

0
Eredivisie
Vitesse - AZ
zondag 28 nov 2021, 20:00
Wedstrijd informatie
0