Feiten & Cijfers VVV-Venlo - AZ

Gepubliceerd op 19 februari 21, 14:18

ALKMAAR- AZ reist zaterdag af naar Venlo, voor het Eredivisie-duel met VVV-Venlo. Welk record verbrak Teun Koopmeiners afgelopen weekend? En hoe doet VVV het momenteel? Dat en meer lees je in de rubriek Feiten & Cijfers.

Zaterdag staat de 51e ontmoeting tussen AZ en VVV-Venlo op het programma. Van de vorige 50 duels wisten de Alkmaarders er 30 te winnen, 13 maal eindigde het onbeslist.

De laatste keer dat AZ het opnam tegen de Venlonaren werd het 2-2. Doelpunten van Jepser Karlsson en Calvin Stengs bleken niet voldoende voor de volle buit. Ook het laatste bezoek aan Venlo leverde een 2-2 gelijkspel op. In 2018 waren Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi trefzeker, maar ook toen was het niet genoeg voor drie punten. 

VVV is de huidige nummer 14 van de Eredivisie. De geel-zwarten speelden tot op heden 21 duels, waarvan ze er 6 wonnen en 4 gelijkspeelden. 

Bij VVV loopt de topscorer van de Eredivisie rond. De Griekse spits Giorgos Giakoumakis wist in de eerste 21 wedstrijden 22 keer te scoren. Daarmee maakte hij er 9(!) meer dan nummer 2 Donyell Malen. 

Teun Koopmeiners is sinds afgelopen weekend de meest succesvolle penaltynemer aller tijden voor AZ. De captain schoot al 27 keer raak van elf meter en is daarmee clubicoon Kees Kist voorbij.

Koopmeiners is daarmee aanvoerder van een illuster rijtje AZ’ers. De top-5 ziet er als volgt uit:
1. Teun Koopmeiners 27
2. Kees Kist 26
3. Dennis den Turk 25
4. David Loggie 23
5. Kristen Nygaard 17

In de Eredivisie was Koopmeiners sinds november 2018 al 19 keer trefzeker vanaf de stip. Alleen Ajax scoorde in totaal net zo vaak uit een strafschop, maar had daar wel meerdere spelers voor nodig.

Kees Kist blijft wel all-time topscorer van AZ, met 212 doelpunten. 5 daarvan maakte op 30 januari 1977, tegen VVV. Dat duel zou uiteindelijk in 6-0 eindigen, omdat Willem van Hanegem nog een duit in het zakje deed.

De maker van de 6-0 in 1977 is zaterdag jarig. De Kromme blaast 77 kaarsjes uit.

De laatste keer dat AZ een uitduel verloor van VVV was in april 1993, toen de Alkmaarders met 4-1 ten onder gingen. Voor de laatste uitnederlaag in de Eredivisie moeten we terug naar 1987, toen de Venlonaren met 2-0 te sterk waren. 

Geen stadion in het Nederlands betaald voetbal ligt zo dicht bij de landsgrens als het stadion van VVV. Covebo Stadion - De Koel - ligt op 1,5 kilometer van de Nederlands-Duitse grens. Veel scheelt het overigens niet, het Parkstad Limburg Stadion van Roda JC ligt zo’n 25 meter verder landinwaarts.

Het duel tussen VVV en AZ wordt een wedstrijd met Grieks tintje worden. AZ heeft Pantelis Hatzidiakos onder contract staan, de Venlose equipe heeft maar liefst 3 landgenoten. Eredivisie-revelatie Giorgos Giakoumakis en de broers Anastasios en Christos Donis.

Sinds de invoering van de avondklok maakte VVV-speler Tobias Pachonik niet één tackle vóór 21:00 uur ’s avonds, maar wel vier erna. Het duel tussen VVV en AZ begint zaterdag om 20:00 uur, dus de equipe van Jansen is de 2e helft gewaarschuwd voor de Duitse verdediger.

Vorig seizoen ging VVV - AZ niet door en werd vanwege het coronavirus afgelast. Het duel op 15 maart 2020 kon destijds geen doorgang vinden, vanwege het eerste pakket coronamaatregelen.

Bij VVV treft AZ twee oude bekenden: Guus Hupperts en trainer Hans de Koning. Hupperts speelde tussen 2014 en 2016 53 wedstrijden in de Alkmaarse hoofdmacht. De Koning keepte tussen tussen 1978 en 1988 maar liefst 157 duels voor AZ.

Andere spelers met een verleden bij beide clubs zijn onder andere: Niels Gerestein, Michel Langerak, Gerrit Vooys, Peter Ressel, Joost Volmer, Carlos Hasselbaink, Ruud Boymans, Niki Maënpää en Steven Berghuis.

Oud-technisch directeur Earnest Steward én oud-trainer Dick Advocaat hebben beiden een verleden als speler van de Venlonaren.

Selectie
Pascal Jansen kan in Venlo nog niet beschikken over de geblesseerde Jonas Svensson. Daarnaast is Pantelis Hatzidiakos geschorst en Calvin Stengs ziek. Dani de Wit maakt zijn rentree in de wedstrijdselectie.

Laatste vijf ontmoetingen
2020-2021: AZ - VVV-Venlo 2-2 (Doelpunten: Karlsson, Stengs)
2019-2020: AZ - VVV-Venlo 1-0 (Doelpunt: Sugawara)
2018-2019: AZ - VVV-Venlo 3-0 (Doelpunten: Til, Röseler (e.d.), Seuntjens) 
2018-2019: VVV-Venlo - AZ 2-2 (Doelpunten: Koopmeiners, Idrissi)
2018-2019: AZ - VVV-Venlo 2-0 (Doelpunten: Idrissi, Seuntjens) (KNVB Beker)

Scheidsrechter
Jochem Kamphuis heeft zaterdag de leiding bij VVV - AZ. Hij wordt daarbij geassisteerd door grensrechters Mark Strijker en Jermain Lepar, en vierde official Robin Gansner. De KNVB heeft Edwin van de Graaf aangesteld als VAR. Hij krijgt daarbij assistentie van AVAR Cristian Dobre. 

Live
VVV en AZ trappen zaterdagavond om 20:00 uur af in het Covebo Stadion - De Koel in Venlo. De wedstrijd is live te volgen op ESPN en de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dan kan via de Facebook- en Instagrampagina’s van AZ.

Bronnen: André Liefaard (statisticus AZ), Transfermarkt

Wedstrijd

1
Eredivisie
VVV-Venlo - AZ
zaterdag 20 feb 2021, 20:00
Wedstrijd informatie
4