Feiten & Cijfers | AZ - Go Ahead Eagles

Gepubliceerd op 05 augustus 22, 13:44

ALKMAAR- AZ opent zondag het Eredivisie-seizoen met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het duel in het AFAS Stadion begint om 16:45 uur. Hoe verliepen de laatste wedstrijden tussen beide ploegen en wat valt er nog meer op? Je leest het in Feiten & Cijfers.

In het afgelopen seizoen ging AZ er zowel uit als thuis met een grote winst vandoor tegen de Eagles. In Deventer wonnen de Alkmaarders met 1-4, waarin Sam Beukema en Vangelis Pavlidis beiden twee doelpunten maakten. Thuis won de club met 5-0. Karlsson (2x), Dani de Wit, Zakaria Aboukhlal en Tijjani Reijnders waren trefzeker.

Kees Kist maakte tegen Go Ahead Eagles zijn eerste competitiegoal namens AZ. Dat deed hij in het seizoen 1969-1970 in het uitduel met de Deventenaren. Zondag viert AZ's topscorer allertijden zijn 70e verjaardag. 

In het seizoen 1974-1975 werd de wedstrijd AZ - Go Ahead Eagles stilgelegd vanwege een gat van ongeveer 30 centimeter in het veld. Het gat moest vervolgens eerst gedicht worden, waardoor de spelers het veld verlieten. Het gat was ontstaan door een constructie van de oude wielerbaan, waar het veld na de Tweede Wereldoorlog op was gebouwd.

In 2006 verhuisden 3.600 stoeltjes van De Alkmaarder Hout naar De Adelaarshorst, omdat AZ haar intrek nam in het nieuwe stadion.

Voor de Eagles is dit de eerste wedstrijd van het seizoen. AZ heeft er inmiddels drie Europese wedstrijden op zitten in de UEFA Europa Conference League-kwalificatie.

De Alkmaarders hebben heeft een aantal aanwinsten verwelkomd deze zomer: Jens Odgaard, Mees de Wit, Mayckel Lahdo, Riechedly Bazoer en Zinho Vanheusden kunnen in het AFAS Stadion hun Eredivisie-debuut maken voor AZ.

Naast de nieuwe spelers heeft AZ ook afscheid genomen van een aantal selectieleden: voormalig aanvoerder Owen Wijndal (Ajax), Fredrik Midtsjø (Galatasaray), Beau Reus (SK Beveren), Zakaria Aboukhlal (Toulouse), Mohamed Taabouni (Feyenoord) en Mees Bakker (De Graafschap).

Aan de kant van Go Ahead is er ook al een aantal nieuwe spelers: Finn Stokkers, Bobby Adekanye, Jamal Amofa, Rashaan Fernandes, Xander Blomme, Oliver Edvardsen, Willum Willumsson, Enric Llansana, Jeffrey de Lange, Jose Fontan en Jahnoah Markelo versterkten de gelederen van de nieuwe trainer René Hake.

Daartegenover stond het vertrek van onder anderen Luuk Brouwers, Andries Noppert, Boyd Lucassen, Quiermo Dumay, Ragnar Oratmangoen, Cuco Martina, Frank Ross, Nick Hengelman, Job Schuurman, Sam Crowther, Iñigo Córdoba, Marc Cardona, Giannis-Fivos Botos, Ogechika Heil en Jacob Mulenga.

AZ verhuurde vorig seizoen Joris Kramer aan Go Ahead Eagles. Daar speelde hij totaal 30 wedstrijden en kwam hij tweemaal tot scoren. Afgelopen zomer keerde hij even terug in Alkmaar, maar inmiddels heeft hij een definitieve transfer naar NEC gemaakt. 

Kramer (midden) in duel met Pavlidis / Foto: Ed van de Pol

Meerdere spelers kwamen in het verleden uit voor zowel AZ als Go Ahead Eagles, zoals: Bert van Marwijk, Jan Kromkamp, Demy de Zeeuw, Jamal Dibi, Oscar Moens, Jaan de Graaf, Martin Haar, Donny Huysen, Dick Kooyman, Hendrie Kruzen, Peter Ressel, Gijs Steinmann, Erik Tammer, Marco Ruitenbeek, Giliano Wijnaldum en Erik Falkenburg en Justin Bakker.

Ook een aantal trainers heeft bij beide clubs onder contract gestaan. Denk aan Hans Kraay Sr., Barry Hughes, Jan Notermans, Joop Brand, Hans de Koning en Henk Wullems.

In het seizoen 2021-2022 maakte Beukema de overstap van de Eagles naar AZ. Beukema is een geboren stokvis – een bijnaam voor Deventenaren – en speelde vanaf 2015 al voor de club. Vorig seizoen besloot de verdediger een nieuwe uitdaging aan te gaan in Alkmaar en was hij zelfs tweemaal trefzeker op De Aderlaarshorst.

Laatste vijf duels
2021-2022 Go Ahead Eagles – AZ 1-4 (Doelpuntenmakers: Beukema, Pavlidis)
2020-2021 AZ – Go  Ahead Eagles 5-0 (Doelpuntenmakers: Karlsson, D. De Wit, Aboukhlal, Reijnders)
2016-2017 Go Ahead Eagles – AZ 1-3 (Doelpuntenmakers: Weghorst, Jahanbakhsh)
2015-2016 AZ – Go Ahead Eagles 2-2 (Doelpuntenmaker: Weghorst)


Wedstrijd

Netherlands Eredivisie 2022/2023
AZ - Go Ahead Eagles
zondag 7 aug 2022, 16:45
Bestel nu Wedstrijd informatie