Feiten & Weetjes (AZ - ADO Den Haag)

Gepubliceerd op 01 november 13, 11:14
ALKMAAR- AZ krijgt zaterdag bezoek uit de geboortestad van trainer Dick Advocaat: Den Haag. Van de vorige 30 ontmoetingen tussen AZ en ADO Den Haag in Alkmaar verloor de thuisploeg er slechts twee. Meer weten over dit duel? Lees de rubriek Feiten & Weetjes.

AZ speelde in totaal 60 keer eerder in de competitie tegen ADO Den Haag, waarvan 30 in Alkmaar. AZ won thuis zestien maal en verloor slechts twee ontmoetingen. Het doelsaldo in Alkmaar is ruim in het voordeel van AZ: 67-28.

Voor Nick Viergever was de vorige Eredivisie-wedstrijd een speciale. Op bezoek bij PEC Zwolle speelde de verdediger zijn 125e officiële duel namens AZ. Hij bekroonde dit met een puik optreden en een doelpunt. Roy Beerens speelde tegen PEC Zwolle zijn 100e officiële wedstrijd als AZ’er. Hiervoor wordt hij zaterdag gehuldigd in het AFAS Stadion.

In het seizoen 1978-1979 maakte Kurt Welzl zijn debuut voor AZ in de thuiswedstrijd tegen FC Den Haag. De Oostenrijker luisterde zijn entreenop met twee treffers in het duel dat met 7-1 gewonnen werd.

In het seizoen 1987-1988 boekte AZ een vergeefse 3-1 overwinning op Den Haag. De Alkmaarders, die degradatie probeerden te ontlopen, moesten toch een divisie lager gaan spelen na een salonremise tussen PEC Zwolle en FC Volendam. Ook FC Den Haag degradeerde dat seizoen naar de Eerste Divisie.

Hamisi Amani-Dove bezorgde alle AZ-supporters in het seizoen 1997-1998 een onvergetelijke dag. Door de gelijkmaker van de Amerikaan in de 87e minuut in én tegen Den Haag promoveerde de ploeg van trainer Willem van Hanegem weer naar de Eredivisie.

Peter Wijker fungeerde in het seizoen 2003-2004 zo nu en dan als stormram in de spits voor het elftal van trainer Co Adriaanse. Zo ook in de wedstrijd uit bij Den Haag. De voorstopper wist in het met 2-3 gewonnen duel tien minuten voor tijd de 2-2 binnen te koppen.

De spelers die zowel het tricot van AZ als dat van ADO Den Haag droegen, zijn onder meer: Roland Alberg (AZ-jeugd), Jos Jonker, Boy Waterman, Dennis den Turk, Gill Swerts, Peter Jager, Jan Nederburgh, Kees Luijckx, Emiel van Eijkeren, René Stam en Santi Hulst.

Piet de Visser, Hans Kraaij sr., Co Adriaanse en Lex Schoenmaker hebben allen deel uitgemaakt van de technische staf van zowel AZ als ADO Den Haag. Huidig AZ-trainer Dick Advocaat begon zijn lange carrière in het (internationale) voetbal als speler bij ADO Den Haag.

Laatste vijf ontmoetingen:
2012-2013: AZ - ADO Den Haag 1-1 (Doelpunt: V. Elm)
2012-2013: ADO Den Haag - AZ 2-2 (Doelpunten: Altidore, Falkenburg)
2011-2012: ADO Den Haag - AZ 0-6 (Doelpunten: Benschop 3x, Altidore 2x, Martens)
2011-2012: AZ - ADO Den Haag 3-0 (Doelpunten: Altidore, Maher, Holman)
2010-2011: AZ - ADO Den Haag 3-1 (Doelpunten: Van der Velden, Sigthórsson, Holman)

AZ
Dick Advocaat kan zaterdag niet beschikken over de geblesseerde Donny Gorter (schouder).

ADO Den Haag
Maurice Steijn kan tegen AZ geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Kevin Jansen (knie). Robert Zwinkels, Mitchell Schet, Vito Wormgoor en Gianni Zuiverloon ontbraken deze week vanwege blessures tegen FC Twente en MVV.

Live
AZ - ADO Den Haag is zaterdag live te volgen in het stadion, op FOX Sports en via de officiële AZ Twitter.

Bron: André Liefaard (Statisticus AZ).