Feiten & Weetjes (AZ - FC Twente)

Gepubliceerd op 06 december 13, 10:03
ALKMAAR- AZ speelt zaterdag in het AFAS Stadion de thuiswedstrijd tegen FC Twente. De equipe van Dick Advocaat wil zich revancheren na de nederlaag bij NEC. Welke spelers kwamen uit voor AZ en FC Twente en welke resultaten boekte AZ tegen de Tukkers?

In de competitie speelde AZ in Alkmaar 34 keer eerder tegen FC Twente. AZ won daarvan vijftien ontmoetingen. Negen maal eindigde AZ - FC Twente in een gelijkspel. Het doelsaldo is in het voordeel van de thuisploeg: 55-34.

Het duel met FC Twente is de 1.600e reguliere competitiewedstrijd van AZ. De club speelde tot dusver 1.205 keer in de Eredivisie en 394 wedstrijden in de Eerste Divisie.

Johann Berg Gudmundsson kan zaterdag een mijlpaal bereiken. De IJslander kwam in 2009 over van Breidablik en kan tegen FC Twente zijn 100e competitiewedstrijd voor AZ spelen. Voor Roy Beerens kan het zijn 75e competitieduel namens AZ worden.

De wedstrijd van zaterdag is een treffen tussen de twee Eredivisie-spelers die dit seizoen het vaakst een doelpunt voorbereidden. Maarten Martens staat met acht assists eerste in dat klassement; FC Twente-aanvaller Dusan Tadic staat tweede met zeven assists.

AZ heeft zowel thuis als uit gemiddeld 34 minuten nodig om een doelpunt te maken. De ploeg uit Enschede heeft daar zes minuten langer voor nodig.

In het kampioensjaar 1980-1981 was FC Twente de enige ploeg die niet van AZ verloor. Het werd twee maal gelijk.

De datum ‘25 augustus 1990’ staat zwart omlijnd in de geschiedenisboeken van zowel AZ als FC Twente, vanwege het overlijden van Tom Krommendijk. De oud-aanvaller van AZ (11 duels, 5 goals) kwam op die dag als reservespeler van FC Twente (0 duels) te overlijden. Op de terugweg van de wedstrijd Roda JC - FC Twente verongelukte hij onderweg van Enschede naar Hengelo. Krommendijk werd slechts 23 jaar.

AZ was in het seizoen 2009-2010 thuis met 1-0 te sterk voor de latere kampioen FC Twente. Het enige doelpunt kwam van Mounir El Hamdaoui. In die wedstrijd liet AZ een primeur noteren. In de slotfase stonden voor het eerst in de clubgeschiedenis elf buitenlanders binnen de lijnen: Joey Didulica, Gill Swerts, Niklas Moisander, Héctor Moreno, Simon Poulsen, Pontus Wernbloom, Maarten Martens, Rasmus Elm, Brett Holman, Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé.

Spelers die voor beide clubs in actie kwamen zijn onder meer: John Bosman, Elbekay Bouchiba, Simon Cziommer, Gert-Jan Duif, Jan Gaasbeek, Edwin Gyasi (AZ Jeugdopleiding), Stein Huysegems, Pieter Keur, Hans de Koning, Ruud Kool, Tom Krommendijk, Denny Landzaat, Kenneth Perez, Adil Ramzi, Flip Stapper, Joost Volmer en Joop Wildbret.

In verband met het overlijden van Nelson Mandela wordt voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden en spelen beide ploegen met een rouwband.

Laatste vijf ontmoetingen:
2012-2013 AZ - FC Twente 0-3
2012-2013 FC Twente - AZ 3-0
2011-2012 AZ - FC Twente 2-2 (doelpunten: Altidore 2x)
2011-2012 FC Twente - AZ 2-0
2010-2011 AZ - FC Twente 2-1 (doelpunten: e.d. Janssen, Falkenburg)

AZ
AZ moet het zaterdag doen zonder de geschorste Nemanja Gudelj de geblesseerden Dirk Marcellis (knie) en Viktor Elm (schouder).

FC Twente
De ploeg van trainer Michel Jansen moet een aantal spelers missen. Quincy Promes (knie), Sander Boschker (kuit), Sonny Stevens (schouder), Thilo Leugers (kruisband) en Wout Brama (hiel) zijn er niet bij vanwege blessures.

Bron: Andre Liefaard (Statisticus AZ)