Feiten & Weetjes (AZ - sc Heerenveen)

Gepubliceerd op 17 december 13, 14:53
ALKMAAR- In het AFAS Stadion ontvangt AZ woensdag sc Heerenveen in het kader van de KNVB beker. Hoe vaak kwamen beide ploegen elkaar tegen in het bekertoernooi en welke spelers kwamen uit voor beide clubs? Lees het in Feiten & Weetjes.

AZ speelde in de KNVB beker twee keer eerder tegen de hoofdmacht van sc Heerenveen. Ook kwamen de Alkmaarders één keer uit tegen Jong Heerenveen. De balans tussen de twee eerste elftallen is in evenwicht: 1-1.

In het kampioensjaar 1980-1981, waarin AZ ook de beker won, stond in de eerste ronde een bekerontmoeting met de Friezen op de speelkalender. AZ bleek thuis, door een hattrick van Jan Peters en een treffer van Kees Kist, te sterk voor Heerenveen (4-1).

In het seizoen 2003-2004 ging AZ twee keer op bezoek in Heerenveen. Eerst moest er worden afgerekend met Jong Heerenveen. Dat lukte dankzij twee doelpunten van Barry van Galen en één van verdediger Tim de Cler. Het werd uiteindelijk 1-3. In de volgende ronde moest er wederom naar Friesland worden afgereisd. Nu moest AZ het echter opnemen tegen het grote Heerenveen. AZ verloor met 3-1. Het enige Alkmaarse doelpunt werd gemaakt door Stein Huysegems.

De spelers die zowel bij AZ als sc Heerenveen onder contract stonden, zijn onder meer: Kees Kist, Richard Goulooze, Leeroy Echteld, Jan de Visser, Rini van Roon, Ype Anema, Michel Doesburg, Ali Elkhattabi, Pieter Keur, Khalid Sinouh, Boy Waterman, Arnold Oosterveer, Erik Tammer en Ole Tobiasen. Van de huidige selectie van AZ zijn er ook spelers die beide tenues droegen, namelijk: Jeffrey Gouweleeuw, Roy Beerens en Viktor Elm.

sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason maakte dit seizoen in totaal achttien goals (Eredivisie zestien en KNVB beker twee). Van die zestien goals maakte hij er twaalf met zijn rechtervoet en geen één met zijn hoofd. Vijftien van de zestien doelpunten maakte hij in het strafschopgebied.

AZ
Bij AZ is Maarten Martens hersteld van een kuitblessure en is Nemanja Gudelj weer inzetbaar na drie wedstrijden schorsing. Dick Advocaat kan woensdag wegens een voetblessure niet beschikken over Jan Wuytens. Dirk Marcellis is niet inzetbaar na een kijkoperatie aan de knie.

sc Heerenveen
Bij de ploeg van Marco van Basten zijn Samir Fazli (knie), Uche Nwofor (enkel) en Stefano Marzo geblesseerd.

Laatste 5 bekerwedstrijden
2013-2014 AZ - Achilles '29 7-0 (doelpunten: Avdic 2x, Lewis 2x, Gouweleeuw, Van Overeem, Haps)
2013-2014 AZ - Sparta Rotterdam 4-1 (doelpunten: Jóhannsson 3x en Berghuis)
2012-2013 AZ - PSV 2-1 (Bekerfinale, doelpunten: Maher, Altidore)
2012-2013 Ajax - AZ 0-3 (doelpunten: Altidore 2x en Gudmundsson)
2012-2013 FC Den Bosch - AZ 0-5 (doelpunten: Elm, Gudmundsson, Maher, Altidore, Maher)

Bron: André Liefaard (Statisticus AZ) & Show Me Football.