Feiten & Weetjes (AZ - sc Heerenveen)

Gepubliceerd op 20 december 13, 14:00
ALKMAAR- AZ speelt neemt het zaterdag voor de competitie op tegen sc Heerenveen. Hoe vaak hebben beide ploegen elkaar eerder ontmoet, welke spelers kwamen uit voor beide clubs en welke resultaten boekte AZ tegen de Friezen? Lees het in Feiten & Weetjes.

AZ kwam in competitieverband 43 keer uit tegen de equipe uit Heerenveen. Van die duels werden er 22 afgewerkt in Friesland en 21 in Alkmaar. AZ won in eigen huis zes maal en verloor zeven keer.

De eerste tien duels tussen AZ en Heerenveen werden gespeeld op Eerste Divisie-niveau. De 33 overige wedstrijden werden alle afgewerkt in de Eredivisie.

Drie duels vonden plaats in het kader van de KNVB beker. AZ won er - inclusief de zwaarbevochten bekeroverwinning eerder deze week - daarvan twee. Mattias Johansson en Aron Jóhannsson maakte de doelpunten voor de Alkmaarders.

De wedstrijd is de eerste in de terugronde van dit seizoen. Voor AZ eindigde in augustus de eerste wedstrijd van deze jaargang in een 4-2 nederlaag.

In de jaargang 2009-2010 bonden AZ en Heerenveen - in de Amsterdam Arena - de strijd aan om de Johan Cruijff Schaal. Door doelpunten van Jeremain Lens (2x), Maarten Martens, Brett Holman en Mounir El Hamdaoui won AZ: 5-1.

In het seizoen 1991-1992 werd de misschien wel meest memorabele editie tussen de Alkmaarders en de blauw-witten. In Heerenveen werd het (Voor AZ waren Rini van Roon (3x) en Michael Buskermolen de doelpuntenmakers) 5-4.

AZ bekleedt voorafgaand aan het duel de zevende plaats in de Eredivisie. Heerenveen staat met twee punten meer op een vijfde plek. Beide ploegen sloten zeven duels winnend af, met gelijke verdeling: vijf thuisoverwinningen en twee uitzeges.

De ploeg van Marco Van Basten is vooral na rust doeltreffend. Van de 37 competitiedoelpunten maakte de Friezen er maar liefst 26 in de tweede helft. AZ verdeelde de treffers meer evenredig. Het scoorde dertien keer voor rust en maakte vijftien doelpunten in het tweede bedrijf.

sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason maakte dit seizoen in totaal achttien goals (Eredivisie zestien en KNVB beker twee). Van die zestien goals maakte hij er twaalf met zijn rechtervoet en geen één met zijn hoofd. Vijftien van de zestien doelpunten maakte hij in het strafschopgebied.

AZ nam de afgelopen drie jaargangen een speler van Heerenveen over. Drie seizoenen geleden begon het met Roy Beerens. Een jaar later volgde Viktor Elm en dit seizoen kwam Jeffrey Gouweleeuw over.

De IJslandse invloed is groot tijdens AZ - sc Heerenveen. Bij AZ staan Johann Berg Gudmundsson en Aron Jóhannsson (hoewel Amerikaans international) onder contract, terwijl sc Heerenveen de beschikking heeft over Alfred Finnbogason. Deze drie spelers hebben een opvallende overeenkomst: in hun jeugd speelden ze allen bij Breidablik.

Huidig spitsentrainer Pieter Keur maakte 18 doelpunten in 48 officiele wedstrijden voor AZ. Hij stond daarvoor onder contract bij sc Heerenveen (19 duels, 8 goals). Andere spelers die het shirt van AZ en sc Heerenveen droegen, zijn onder meer: Ype Anema, Oussama Assaidi (AZ-jeugd), Cor Blaauw, Michel Doesburg, Ali Elkhattabi, Leeroy Echteld, Richard Goulooze, Danny Hesp, Kees Kist, Luciano Narsingh (AZ-jeugd), Arnold Oosterveer, Rini van Roon, Khalid Sinouh, Enrico Small, Erik Tammer, Ole Tobiasen, Hans Visser, Jan de Visser, Boy Waterman en Henk Zoetendaal.

Gertjan Verbeek zat als trainer zowel op de bank bij AZ als sc Heerenveen. Vooral bij de Friezen heeft de huidig trainer van 1. FC Nürnberg een rijk verleden. Als speler kwam hij tot 254 competitiewedstrijden voor sc Heerenveen, waarvan 55 op het hoogste niveau. Als trainer was Verbeek negentien jaar aan de Friezen verbonden, waarvan vier seizoenen als hoofdtrainer. Zijn grootste succes behaalde hij echter bij AZ: het winnen van de KNVB beker in het seizoen 2012-2013.

AZ
Ridgeciano Haps zal vanwege liesklachten niet in actie komen. Jan Wuytens ontbreekt wegens een voetblessure en is tevens geschorst. Dirk Marcellis is niet inzetbaar na een kijkoperatie aan de knie.

sc Heerenveen
Samir Fazli (knie), Uche Nwofor (enkel) en Stefano Marzo zijn de geblesseerden aan de kant van de Friezen. Joey van den Berg is een twijfelgeval en Kenneth Otigba is geschorst.

Laatste vijf ontmoetingen:
2013-2014 AZ - Heerenveen 2-2* (doelpunten: Jóhannsson (2x)) * AZ wint na strafschoppen
2013-2014 Heerenveen - AZ 4-2 (doelpunten: Johansson, Jóhannsson)
2012-2013 Heerenveen - AZ 0-4 (doelpunten: Altidore 2x, Beerens, Gudmundsson)
2012-2013 AZ - Heerenveen 0-0
2011-2012 AZ - Heerenveen 3-3 (doelpunten: Altidore 2x, Falkenburg)

Bron: André Liefaard (Statisticus AZ) & Show me Football.