Feiten & Weetjes (AZ - Willem II)

Gepubliceerd op 21 augustus 15, 14:25
ALKMAAR- Zondag ontvangt AZ in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen Willem II. Wie hebben een verleden bij beide clubs en wie liep een record mis tegen Willem II? Lees het in de rubriek Feiten & Weetjes.

De ontmoeting tegen Willem II heeft in totaal 48 keer op het competitieprogramma gestaan. Alleen de eerste vier ontmoetingen vonden plaats in de Eerste Divisie, de overige 44 in de Eredivisie.

Vorig seizoen won AZ met 2-0 van Willem II in het AFAS Stadion. Vlak voor rust zette Steven Berghuis de Alkmaarders op voorsprong. Vlak voor het laatste fluitsignaal verdubbelde Dabney dos Santos de score. 

Wanneer Alireza Jahanbakhsh zijn eerste minuten in de Eredivisie maakt voor AZ, betekent dat ook de 100e competitiewedstrijd in zijn carrière. Voor NEC speelde de Iraniër 55 wedstrijden in de Eredivsie en de Jupiler League. Bij Damash Gilan kwam Jahanbakhsh tot 44 optredens op het hoogste niveau.

In het kampioensjaar 2008-2009 schoot Saïd Boutahar tijdens AZ - Willem II de bezoekers na 16 minuten op 0-1. Dat betekende een streep door de recordpoging van Sergio Romero. De Argentijnse keeper was dichtbij het record van voormalig Ajax-doelman Heinz Stuy, die ooit 1.082 minuten geen tegentreffer incasseerde. Romero bleef uiteindelijk steken op 955 minuten.

AZ neemt zondag afscheid van Aron Jóhannsson, die onlangs een transfer maakte naar Werder Bremen.

Mattias Johansson speelde onlangs zijn 100e officiële duel voor AZ. De Zweedse verdediger speelt sinds januari 2012 voor de Alkmaarders en ontvangt zondag het ingelijste AZ-shirt met rugnummer 100.

Spelers die voor AZ én Willem II uitkwamen zijn onder meer: Tarik Sektioui, Adil Ramzi, Denny Landzaat, Joris Mathijsen, Danny Mathijssen, Kew Jaliens, Elbekay Bouchiba, Kemy Agustien, Moussa Dembélé, Mounir El Hamdaoui, Winston Haatrecht, Wim Hofkens, Kiki Musampa, John Mutsaers, Ali Messaoud, Ruud Boymans, Terell Ondaan en Jonas Heymans.

Trainers die voor beide clubs uitkwamen zijn: Co Adriaanse, Jan Notermans en Piet de Visser.

Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart speelde in het verleden zes seizoen voor de Tricolores. Ook Martin van Geel heeft een verleden bij beide verenigingen. Hans Eijkenbroek sloot zijn spelerscarrière af bij de Tilburgers, later was hij als trainer nog actief in Alkmaar.

AZ
De papieren van nieuweling Rajko Brezancic zijn rond. De Serviër kan zondag zijn eerste minuten maken in het shirt van AZ.

Willem II
Jurgen Streppel kan zondag niet beschikken over Bruno Andrade. Hij brak afgelopen weekend tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax zijn scheenbeen. Ook geblesseerd: Freek Heerkens, Robbie Haemhouts en Terell Ondaan.

Laatste vijf ontmoetingen:
2014-2015: AZ - Willem II 2-0 (Doelpunten: Berghuis, Dos Santos)
2014-2015: Willem II - AZ 3-0
2012-2013: Willem II - AZ 2-0
2012-2013: AZ - Willem II 0-0
2010-2011: Willem II - AZ 2-1 (Doelpunt: Sigthórsson)

Bron: André Liefaard (statisticus AZ).