Feiten & Weetjes (Feyenoord - AZ)

Gepubliceerd op 08 november 13, 16:16
ALKMAAR- Voor AZ staat zondagmiddag de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord op het programma. Hoe vaak bracht de koploper AZ een bezoek aan De Kuip en welke spelers kwamen uit voor beide clubs? Lees het hier.

De wedstrijd tussen beide ploegen stond in Rotterdam 35 keer eerder op de speelkalender. AZ wist het bezoek acht maal in winst om te zetten. Feyenoord trok 23 keer aan het langste eind en de wedstrijd eindigde dus vier keer in een remise. Ook het doelsaldo is met 94-50 ruim in het voordeel van de club van Ronald Koeman.

Een opvallende wedstrijd in De Kuip was die van het seizoen 1980-1981. AZ haalde door een knappe 1-5 uitoverwinning de eerste landstitel binnen. Doelpunten in die wedstrijd kwamen van Jan Peters (2x), Kristen Nygaard, Pier Tol en Kees Kist. Eerder dat seizoen bleek AZ thuis ook al met 5-2 te sterk voor Feyenoord.

Vorig jaar verloor AZ met 3-1 van Feyenoord. Het doelpunt voor AZ werd gemaakt door Roy Beerens. Nick Viergever moest met rood het veld verlaten wegens een tackle op Lex Immers. Bekijk hieronder de samenvatting van die wedstrijd.

Feyenoord moet het zondag in ieder geval stellen zonder oud-AZ-spits Graziano Pellè. Hij deelde in het duel met Heracles Almelo een vermeende kopstoot uit aan Mike te Wierik en zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Een gemis voor Feyenoord want de Italiaan was dit seizoen al tien keer trefzeker en staat daarmee tweede in het topscorersklassement. Dat is net zo vaak als Feyenoorders Immers, Jean-Paul Boëtius, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Ruben Schaken bij elkaar.

Er kwam een groot aantal spelers uit voor beide clubs, waaronder: Tim de Cler, Willem van Hanegem, Ruud Heus, Brett Holman (Jong Feyenoord), Stein Huysegems, Pieter Keur, Tom Krommedijk, Denny Landzaat, John Method, Robin Nelisse, Paul Nortan, Mike Obiku, Graziano Pellè, Peter Ressel, Frenk Schinkels, Gill Swerts, Rob Theuns, Henk Timmer, Eddy Treijtel, Jan Verheijen, Jan de Visser, Ron Vlaar en Ruud Vormer.

Naast een groot aantal spelers waren er vijf trainers bij beide clubs actief: Ronald Koeman, Gertjan Verbeek, Willem van Hanegem, Hans Kraay sr. en Henk van Stee.

Dick Advocaat is als trainer van AZ bezig aan een goede serie. Door de overwinning op Shakhter is hij samen met Willem van Hanegem, die in zijn periode ook de eerste zes wedstrijden ongeslagen bleef, de best startende trainer in de AZ-historie. Het verschil tussen beide is dat Van Hanegem zijn reeks neerzette in de toenmalige Eerste Divisie en het bekertoernooi. Advocaat doet dit in de Eredivisie, KNVB beker en Europa League.

Esteban is ook aan een bijzondere reeks bezig: Hij staat al 118 officiële duels onafgebroken onder de lat. Alleen Kees Kist (168) heeft bij AZ een langere reeks achter zijn naam staan.

De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis. Hij floot ook vorig jaar het duel tussen beide ploegen. De 36-jarige arbiter uit Enschede wordt langs de zijlijnen bijgestaan door Rob van de Ven en Charl Schaap.

AZ
Advocaat kan zondag alleen niet beschikken over Dirk Marcellis (knie). Hij onderging woensdag een kijkoperatie waarbij werd vastgesteld dat de Limburger kampt met geïrriteerd kraakbeen in het gewricht.

Feyenoord
De Rotterdamse ploeg moet middenvelder Joey Sleegers (knie) missen. Verdediger Miquel Nelom (bovenbeen) is een twijfelgeval. Pellè is geschorst.

Laatste vijf ontmoetingen:
2012-2013 Feyenoord - AZ 3-1 (Doelpunt: Roy Beerens)
2012-2013 AZ - Feyenoord 0-2
2011-2012 Feyenoord - AZ 1-0
2011-2012 AZ - Feyenoord 2-1 (Doelpunten: R. Elm, Holman)
2010-2011 Feyenoord - AZ 0-1 (Doelpunt: Benschop)

Bron: André Liefaard (statisticus AZ), Feyenoord.nl en Voetbal International