Feiten & Weetjes (Heracles - AZ)

Gepubliceerd op 13 december 13, 13:36
ALKMAAR- AZ neem het zondag om 14:30 uur in het Polman Stadion op tegen Heracles Almelo. Welke spelers kwamen uit voor beide ploegen en hoe vaak stond het treffen in competitieverband op het programma? Lees de Feiten & Weetjes.

De competitiewedstrijd Heracles - AZ werd twintig keer eerder afgewerkt. Van die ontmoetingen zette AZ de helft om in een overwinning. De wedstrijd in Almelo eindigde vijf maal in een remise. Het doelsaldo is met 28 doelpunten voor en 16 tegen, in het voordeel van de Alkmaarders.

Inclusief drie bekerwedstrijden ontmoetten de ploegen elkaar 43 keer. Met maar liefst 26 overwinningen helt de balans ruim naar Alkmaarse zijde. De ploeg uit Almelo kwam slechts tot negen zeges. AZ maakte in die duels ten opzichte van Heracles meer dan twee keer zoveel doelpunten: 84-38.

Ten koste van AZ bereikte Heracles - dat momenteel dertiende staat in de Eredivisie - in het seizoen 2011-2012 de finale van het bekertoernooi. Nadat Everton de score had geopend, zette Adam Maher AZ op gelijke hoogte. Twee minuten later maakte Johann Berg Gudmundsson er 2-1 van. Na de gelijkmaker van Kwame Quansah won Heracles uiteindelijk in de verlenging: 2-4. In de finale tegen PSV gingen de Almeloërs met 3-0 ten onder.

AZ dient tegen het Heracles van trainer Jan de Jonge extra scherp te blijven tot aan het eindsignaal. De zwart-witten maakten tot dusver een derde van hun doelpunten in het laatste kwartier. In de vorige speelronde won Heracles de uitwedstrijd tegen Roda JC (1-3). Oussama Tannane scoorde twee maal in de slotfase.

Heracles werd, net als AZ, twee keer kampioen van Nederland. De Heraclieden werden nog voor de invoering van het betaald voetbal kampioen in de seizoenen 1926-1927 en 1940-1941. Veertig jaar later pakte AZ zijn eerste landskampioenschap. In 2008-2009 herhaalden de Alkmaarders die prestatie.

Beide clubs hebben een zeer gezonde boekhouding en zijn door de KNVB recentelijk in categorie III geplaatst; de groep waarin zich de financieel gezondste clubs van Nederland bevinden.

Een wedstrijd die velen nog bijstaat, was het treffen in de Alkmaarder Hout in het seizoen 2005-2006. Het duel eindigde in extremis op 2-2. De Duitse doelman Martin Pieckenhagen kopte in de slotfase de 2-2 binnen. Pieckenhagen was de tiende keeper in de Eredivisie die een doelpunt wist te maken.

In het seizoen 2009-2010 was het treffen in het Polman Stadion voor AZ de eerste wedstrijd onder leiding van Ronald Koeman. AZ verloor met 3-2 en eindigde de wedstrijd met negen spelers. Gill Swerts en Graziano Pellè kregen toen de rode kaart.

Twee jaar geleden maakte voormalig AZ-middenvelder Adam Maher in de slotminuut één van zijn mooiste doelpunten voor AZ. Bekijk hieronder de samenvatting van dat duel.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder meer: Rini Coolen, Kenan Durmusoglu, Frank van der Geest, Marco Holster, Ragnar Klavan, Dick Kooijman, Hendrie Krüzen, Roy van der Mije, Marko Vejinovic, Ben Rienstra, Willie Overtoom en Simon Cziommer. Aanvaller Mikhail Rosheuvel is momenteel door AZ uitgeleend aan Heracles.

Heracles Almelo
Jan de Jonge kan tegen AZ niet beschikken over de geblesseerden Edwin Gyasi (schouder), Milano Koenders (knie), Dario Vujicevic en Aleksei Kangaskolkka (beiden voet).

AZ
Nemanja Gudelj zit zondag zijn laatste van drie wedstrijden schorsing uit. Viktor Elm (sleutelbeen) is herstellende. Dirk Marcellis is niet inzetbaar na een kijkoperatie aan de knie.

Laatste vijf ontmoetingen:
2012-2013 Heracles Almelo - AZ 1-2 (doelpunt: Henriksen, Te Wierik (e.d))
2012-2013 AZ - Heracles Almelo 3-1 (doelpunten: Altidore 2x, Martens)
2011-2012 AZ - Heracles Almelo 2-4 (doelpunten: Maher, Gudmundsson)
2011-2012 AZ - Heracles Almelo 3-1 (doelpunten: Poulsen, Maher, Altidore)
2011-2012 Heracles Almelo - AZ 0-1 (doelpunt: Maher)

Bron: André Liefaard (Statisticus AZ)