Feiten & Weetjes (NEC - AZ)

Gepubliceerd op 29 november 13, 14:01
ALKMAAR- In het Goffertstadion te Nijmegen neemt AZ het zondag om 16:30 uur op tegen NEC. De ploeg van trainer Anton Janssen staat laatste in de Eredivisie. Hoe vaak namen beide ploegen het tegen elkaar op en wie kwamen er uit voor beide clubs? Lees het hieronder.

In totaal stond NEC - AZ 34 keer eerder op het programma. AZ won dertien keer. Beide clubs hielden de score elf keer in evenwicht. Ook het doelsaldo in Nijmegen is in het voordeel van AZ: 34-38.

De balans in alle wedstrijden die tussen beide werden gespeeld, helt ruim naar Alkmaarse zijde. In totaal ontmoetten de ploegen elkaar 72 keer. AZ wist 27 duels in winst om te zetten en speelde 26 keer gelijk. De Nijmegenaren waren 19 keer te sterk.

De ploeg van Jansen won dit seizoen pas één keer. In de stad aan de Waal werd alleen sc Heerenveen met 2-1 verslagen. Beide doelpunten werden toen gemaakt door de Engelse spits Michael Higdon, die tot nu toe zes keer het net wist te vinden. NEC speelde verder zes keer gelijk en verloor zeven duels.

Topscorer bij AZ is Aron Jóhannsson. In veertien competitiewedstrijden maakte hij dit seizoen tien treffers. Hij is daarmee de meest effectieve spits. De Amerikaan had voor zijn tien treffers 26 pogingen nodig. Higdon staat in dat klassement tweede met zes doelpunten uit negentien inzetten. Jóhannsson maakte vorig seizoen in Nijmegen zijn debuut voor AZ.

AZ maakte sinds de oprichting 2.699 treffers in de vaderlandse competitie. Het kan tegen NEC dus op 2.700 doelpunten komen. In de Eredivisie werd 1.981 keer gescoord. In de Eerste Divisie scoorde AZ 682 keer en in de nacompetitie, inclusief play-off-wedstrijden, kwamen de Alkmaarders tot 36 stuks.

Dick Advocaat kan zijn ongeslagen reeks doortrekken tot in de dubbele cijfers. Indien AZ niet verliest in het Goffertstadion, is de oefenmeester met AZ tien wedstrijden op rij ongeslagen.

Vorig seizoen kwam AZ niet tot winst in de uitwedstrijd tegen NEC. Adam Maher zette AZ op aangeven van Roy Beerens op voorsprong, maar zag NEC langszij komen door een vrije trap van Kevin Conboy. Bekijk hieronder de samenvatting van dat duel.


Spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder meer:
Danny Hesp, Bart Latuheru, Jeremain Lens, Brett Holman, Henk Grim, Patrick van Diemen, Ullrich Crüden, Milano Koenders, Krzystof Bociek, Bennie Dekker, Chris Dekker, Richard Goulooze, Edo Ophof, Jan Peters, Ruud Boymans, Erik Falkenburg, Nick van der Velden, Khalid Sinouh en Edward Reusel.

AZ
Dirk Marcellis is na een kijkoperatie aan zijn knie niet inzetbaar. Nemanja Gudelj en Nick Viergever zijn geschorst.

NEC
De Duitser Marcel Stutter is vanwege een enkelblessure niet beschikbaar bij NEC.

Laatste vijf ontmoetingen:
2012-2013 NEC - AZ 1-1 (Doelpunt: Maher)
2012-2013 AZ - NEC 0-2
2011-2012 NEC - AZ 1-1 (Doelpunt: Boymans)
2011-2012 AZ - NEC 4-0 (Doelpunten: Moisander, R. Elm, Altidore (2x))
2010-2011 AZ - NEC 2-2 (Doelpunten: Schaars, Falkenburg)

Bron: Andre Liefaard (Statisticus AZ)