Feiten & Weetjes (PEC Zwolle - AZ)

Gepubliceerd op 25 oktober 13, 13:49
ALKMAAR- AZ reist zondag af naar Overijssel voor de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Hoe vaak kwamen de ploegen tegen elkaar uit? Wat zijn de resultaten uit het verleden en welke spelers kwamen uit voor beide ploegen? Lees het in Feiten & Weetjes.

In totaal stonden AZ en PEC Zwolle 47 keer officieel tegenover elkaar. Daarvan speelden 24 wedstrijden zich af in de Eredivisie, achttien in de Eerste Divisie, drie in de KNVB beker en twee in de nacompetitie. Het doelsaldo is 83-47 in het voordeel van AZ.

AZ speelde 21 competitieduels in Zwolle. De Alkmaarders wonnen zes keer, negen maal bleef het gelijk en zes keer won de thuisploeg.

In het seizoen 1980-1981 stonden AZ en PEC Zwolle vier keer tegenover elkaar: twee keer in de competitie (allebei gelijk) en twee keer in de beker (allebei winst AZ). Ook in het seizoen 1990-1991 troffen de clubs elkaar vier maal, met winst voor AZ en een gelijkspel in de competitie en winst voor de Blauwvingers en een gelijkspel in de nacompetitie.

In het seizoen 1987-1988 streed AZ met onder andere PEC Zwolle tegen degradatie. In Zwolle wonnen de Alkmaarders, thuis werd het gelijk. AZ degradeerde alsnog, omdat FC Volendam en PEC Zwolle op de slotdag van de competitie tot een salonremise besloten.

Co Adriaanse was als trainer werkzaam bij zowel AZ als PEC Zwolle. De laatste wedstrijd voordat Adriaanse bij AZ aan de slag ging, kort na het ontslag van Henk van Stee, speelden de Alkmaarders uit tegen PEC Zwolle. Met de nieuwe trainer op de tribune werd het 5-1 voor de thuisploeg.

Denni Avdic maakte vorig seizoen in dienst van PEC Zwolle de tegentreffer in het door AZ met 1-2 gewonnen duel in het IJsseldelta Stadion. De Zweedse spits maakte deze zomer de overstap naar Alkmaar en vormt samen met Etiënne Reijnen het duo met een verleden in Zwolle.

Andere spelers die voor zowel AZ als PEC Zwolle uitkwamen, zijn onder meer Fred Patrick, Henk Timmer, Niklas Moisander, Wim Blokland, Bernard Ayree, Michel Doesburg, Peter van der Hengst, Max Huiberts, Jeroen Ketting, Werner Kooistra, Peter van der Waart en Sieme Zijm. Assistent Martin Haar speelde ook in Zwolle.

Ed Janssen fluit zondag het competitieduel tussen PEC Zwolle en AZ. De 42-jarige arbiter uit Meijel wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Mark Strijker en Jermaine Lapar. Merlijn Gerritsen is door de KNVB aangesteld als vierde official.

AZ
Donny Gorter (sleutelbeen) en Eli Babalj (sportershernia) zijn nog niet fit genoeg en ontbreken bij AZ.

PEC Zwolle
Blessures PEC Zwolle: Diederik Boer (lies), Giovanni Gravenbeek (hamstrings), Guyon Fernandez (hamstrings), Jesper Drost (lies), Mustafa Saymak (enkel) en Ronnie Reniers (lies).

Laatste vijf ontmoetingen
2012-2013: AZ - PEC Zwolle 4-0 (Doelpunten: Maher, Elm, Jóhannsson, Beerens)
2012-2013: PEC Zwolle - AZ 1-2 (Doelpunten: Altidore (2x))
2003-2004: FC Zwolle - AZ 2-0
2003-2004: AZ - FC Zwolle 4-0 (Doelpunten: Perez, El Khattabi, Van Galen, Huysegems)
2002-2003: AZ - FC Zwolle 1-1 (Doelpunt: Perez)

Live
De wedstrijd PEC Zwolle - AZ is zondag live te volgen via de AZ Twitter en FOX Sports. De aftrap is om 14:30 uur.

Bron: André Liefaard (statisticus AZ) en VI.nl