Feiten & Weetjes (AZ - SC Cambuur)

Gepubliceerd op 18 oktober 13, 14:55
ALKMAAR- In het AFAS Stadion ontvangt AZ zondag promovendus Cambuur uit Leeuwarden. Hoe vaak kwamen de ploegen tegen elkaar uit? Wat zijn de resultaten uit het verleden en welke spelers kwamen uit voor beide ploegen? Lees het in Feiten & Weetjes.

Het is het twaalfde seizoen dat de ploegen in dezelfde competitie uitkomen. AZ en Cambuur ontmoetten elkaar in Alkmaar negen keer in de Eerste Divisie. Van die ontmoetingen wist AZ er vier in winst om te zetten, speelde het vier keer gelijk en verloor één keer.

Op het hoogste niveau hebben de Alkmaarders een betere ratio. In Alkmaar verloor AZ in de Eredivisie namelijk nog nooit van Cambuur. Wel ging het laatste officiële duel tegen Cambuur verloren. In Leeuwarden werd het in 2007 voor de KNVB beker 1-0 voor de Friezen. Maarten Martens mistte in dat duel een strafschop. Opvallend detail was dat AZ in die wedstrijd speelde met de gele sokken van Cambuur.

In het seizoen 1997-1998 streden beide ploegen om het kampioenschap van de Eerste Divisie. In de slotfase van de competitie kwam AZ bij Cambuur met 2-0 achter. Twee late treffers van Robert van der Weert bezorgden AZ toch een punt. AZ werd dat jaar kampioen en Cambuur tweede. De Friezen promoveerden via de nacompetitie. Het is in totaal de 24e ontmoeting tussen beide.

Er is een groot aantal spelers dat voor beide teams uitkwam. Daarbij zitten een aantal bekende namen zoals: David Loggie, Erik Tammer, Kenan Durmusoglu, Kenneth Goudmijn, Robin Nelisse en Gijs Luirink. Ook Frank Berghuis vader van Steven, en huidig AZ-fysiotherapeut Martin Cruijff speelden bij de club uit Leeuwarden. In de huidige selectie van Cambuur heeft alleen Kevin Brands een AZ-verleden.

Dick Advocaat zit zondag voor de eerste keer dit seizoen op de bank bij AZ. Het wordt zijn 332e wedstrijd als clubtrainer in Nederland. Hij was eerder actief bij HFC Haarlem, SVV, SVV/Dordrecht’90 en PSV. In het seizoen 2009-2010 was de 66-jarige Hagenaar na het ontslag van Ronald Koeman al hoofdtrainer bij AZ. Advocaat bereikt of doorbreekt bij een gelijkspel of winst de magische grens van 600 winstpunten in zijn trainersloopbaan, uitgaande van 3 punten per overwinning.

Maarten Martens kan zondag zijn 200e wedstrijd in de Eredivisie spelen. Ook is het treffen met Cambuur het 200e officiële duel in het AFAS Stadion.

Laatste vijf ontmoetingen
2007-2008 Cambuur - AZ 1-0
1999-2000 AZ - Cambuur 4-0 (doelpunten: John Bosman, Max Huiberts, Barry Opdam en Ferdino Hernandez)
1999-2000 Cambuur - AZ 2-4 (doelpunten: John Bosman (2x), Barry van Galen en Dries Boussatta)
1998-1999 AZ - Cambuur 3-1 (doelpunten: Max Huiberts (2x) en John Mutsaers)
1998-1999 Cambuur - AZ 0-0

AZ
Eli Babalj (sportershernia) en Donny Gorter (sleutelbeen) zijn beiden nog niet fit. Topscorer bij AZ is Amerikaans international Aron Jóhannsson (vijf doelpunten).

SC Cambuur
De Friezen moeten het stellen zonder Marco van der Heide, Martijn Barto en Marlon Pereira. Spits Michiel Hemmen is met twee treffers topscorer. Of hij tijdig fit is, is nog onzeker.

Live
De wedstrijd AZ – SC Cambuur is live te volgen via de AZ Twitter en FOX Sports. De aftrap is om 16:30 uur.

Bron: André Liefaard (statisticus AZ) en VI.nl