‘Hele park triggert de creativiteit’

‘Hele park triggert de creativiteit’

Gepubliceerd op 05 december 18, 15:58

ZAANSTAD- De opvallende nieuwe aanwinst van AZ: een footsquashcourt van acht bij vier meter. De trainingsfaciliteit staat garant voor goed vermaak en is een middel om jeugdspelers buiten reguliere trainingen om vaker op het veld te laten staan. “Het hele park triggert de creativiteit.”

In de zomer van 2017 werd op het AFAS Trainingscomplex de Under Armour Performance Playground aangelegd. Voetballers kunnen daar naar eigen invulling en op speelse wijze trainen op kunstgras, zand en asfalt. Later werd ook Teqball (pingpong met de voeten) geïntroduceerd en nu is er met het footsquashcourt weer een gloednieuwe faciliteit bijgekomen.

Reijnders
AZ is de eerste club ter wereld met een footsquashcourt. De trainingsfaciliteit werd bedacht door Martin Reijnders, de vader van AZ-middenvelder Tijjani Reijnders. “Het contact was dus snel gelegd”, zei de voormalig profvoetballer daarover in de Oost-Nederlandse krant De Stentor. “AZ is echt voorloper in het gebruik van innovatieve technieken bij hun voetbalopleiding. Ze zien hierin mogelijkheden het spel van hun spelers te verbeteren.”

Terug naar vroeger
Tegelijkertijd poogt de Alkmaarse club met de komst van footsquash juist een stap terug in de tijd te zetten. “Innovatie is iets bedenken wat nog niet bestaat”, zegt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “En als wij kijken naar wat onze jeugd nog miste, dan is het getriggerd worden om naar buiten te gaan. We gaan dus terug naar vroeger door na te denken over hoe we onze jongens vol enthousiasme en passie buiten kunnen laten spelen.”

Straatvoetbal
“Je kunt spelers niet dwingen naar buiten te gaan”, vervolgt Brandenburg. “Dus moet je iets bedenken wat enthousiasmeert en ervoor zorgt dat spelers onbewust veel aan het voetballen zijn en zich gaandeweg ontwikkelen. Met straatvoetbal-vormen zoals Teqball en footsquash komen zij spelenderwijs continu in uitdagende situaties waarin zij zich moeten aanpassen, oplossingen zoeken, gehard worden en zelf leren nadenken.”

Punselie: ‘Wel gaaf’
Het zelf leren nadenken wordt getriggerd doordat de spelers zelf het spel volledig in handen hebben. Zij bepalen de spelregels en organiseren in december ook zelf een Teqball-toernooi, waarbij de trainers hooguit een faciliterende rol vervullen. “We bepalen zelf de data en regels”, zegt Ezra Punselie. De dertienjarige middenvelder is een liefhebber van Teqball en footsquash. “Het is spelen met je tegenstander. Degene met de beste techniek wint en als je het vaak doet, word je ook echt beter. Ik vind het wel gaaf, je leert hiervan toch weer andere dingen dan op normale trainingen.”

Fun-factor
AZ Onder 15-trainer Michael van Zijtveld ziet het AFAS Trainingscomplex langzaam maar zeker veranderen in een heuse voetbalspeeltuin. Een ontwikkeling die hij toejuicht. “Het hele park daagt uit om te spelen en triggert de creativiteit. Dat is wat we willen bij AZ: spelers opleiden die het spel begrijpen. Enerzijds door ze tijdens reguliere trainingen in allerlei uitdagende situaties te brengen en binnen de grenzen daarvan vrij te laten, maar faciliteiten als de Performance Playground, Teqball en footsquash bieden weer een andere kant van het spectrum. Ze hebben de fun-factor.”

Intrinsieke motivatie
“Het hele park nodigt uit om spelenderwijs te voetballen en dat is heel belangrijk”, vervolgt Van Zijtveld. “Onze spelers ontwikkelen creativiteit en het spelplezier dat hierbij komt kijken, vergroot de intrinsieke motivatie. Dat kan er weer aan bijdragen dat spelers doelgericht intensief gaan trainen. Je komt ook in een state of mind waarin je problemen oplost en nieuwe dingen ontdekt. Dit alles is geweldig voor de ontwikkeling van onze spelers.”

Terug naar de straat
Brandenburg: “Tegenwoordig voetbalt de jeugd meer op de computer dan op straat. Met footsquash, Teqball, footvolley, beachsoccer en meer van dat soort minigames brengen we het idee achter voetballen op straat naar ons complex. Op eigen initiatief zijn de spelers nog meer met een bal bezig en dat is een onwijs positieve ontwikkeling. Het speelt deliberate play (onbewust bezig zijn met voetbal) in de hand, en dat is essentieel in het opleiden van de AZ 1-spelers van de toekomst.”