Garcia troeft legende Yorke af

Gepubliceerd op 25 januari 16, 14:08
ALKMAAR- Levi Garcia is sinds zondag de jongste debutant uit Trinidad en Tobago ooit op de Europese velden. Met zijn 18 jaar en 65 dagen troeft hij de legendarische spits Dwight Yorke af, die 18 jaar en 141 dagen oud was toen hij in 1990 namens Aston Villa debuteerde.

Dataleverancier Opta ging terug in de tijd en ondervond dat geen enkele Trinidadiaan jonger was dan Garcia bij zijn debuut in een grote Europese competitie. In dit onderzoek zijn meegenomen: Premier League, Serie A, Ligue 1, Bundesliga, Primera Division en Eredivisie.

Premier League
Het oude record van Yorke - bijgenaamd De Lachende Sluipmoordenaar - behaalde de spits overigens in de First Division, de voorloper van de huidige Premier League. Wordt Engeland meegenomen sinds de invoering van de Premier League in 1992, dan stond het vorige record in de grootste Europese competities en Eredivisie op naam van Justin Hoyte (18 jaar en 168 dagen), die in mei 2003 debuteerde voor Arsenal.

Roberts
Garcia is sinds november bij AZ en maakt direct grote indruk in Alkmaar, met als voorlopig hoogtepunt zijn Eredivisie-debuut tegen Feyenoord. De linkerspits is overigens niet de eerste speler uit Trinidad en Tobago ooit in de Eredivisie. De pionier was Darryl Roberts, die tussen 2006 en 2008 namens Sparta Rotterdam tot 34 duels en negen treffers kwam.

Yorke
Hoewel Garcia bij de start van zijn loopbaan Yorke te snel af is, liggen er nog behoorlijk wat doelen in het verschiet wil hij zijn landgenoot evenaren. Yorke kwam namelijk tot 425 duels en 136 goals in de Premier League. Daarnaast kwam hij tot 72 interlands en 19 goals voor zijn land. Yorke speelde onder meer voor Aston Villa, Manchester United, Blackburn Rovers en Sunderland. In 1999 won hij met United de Champions League.

Bron: Opta
Foto Yorke: VI Images