Gelijkspel in Kazachstan

Gepubliceerd op 24 oktober 13, 19:49
ASTANA- AZ heeft donderdagavond een punt overgehouden aan het uitduel met Shakhter Karagandy. In de Astana Arena werd het 1-1 tijdens deze wedstrijd in Groep L van de Europa League. Johann Berg Gudmundsson zorgde voor de gelijkmaker.

In de openingsfase ontsnapte AZ aan een vroege tegenslag. Jeffrey Gouweleeuw sprong onder de bal door, waarna Esteban reddend moest optreden toen Gevorg Ghazaryan voor hem opdook. Een minuut later zat hij ook Sergei Khiznichenko in de weg.

Finonchenko
Shakhter bleef de aanval zoeken en kwam na elf minuten verdiend op voorsprong via Andrei Finonchenko: 1-0. De aanvaller gleed bij de tweede paal een doorgekopte ingooi binnen, een spelhervatting waar AZ amper grip op kreeg.

Gudmundsson
Halverwege de eerste helft kwam AZ beter in de wedstrijd, hetgeen zou resulteren in de gelijkmaker. Mattias Johansson stuurde Gudmundsson op het doel af. De IJslander profiteerde van de ruimte die Aron Jóhannsson voor hem creëerde door naar de zijlijn te lopen en schoot beheerst langs doelman Mokin: 1-1.

In het tweede bedrijf kwam AZ matig uit de startblokken. In de 48e minuut was het wederom Esteban die vol aan de bak moest toen Khiznichenko ongehinderd mocht aanleggen voor een tweede Kazachse treffer. De redding van de AZ-doelman was een kantelpunt voor de ploeg van Dick Advocaat. De Alkmaarders domineerden het vervolg, al leverde dit geen treffer. Kansen waren er wel, maar Jóhannsson, Nick Viergever en Maarten Martens overtuigden niet in de afwerking.

Return
AZ heeft na drie groepsduels vijf punten verzameld en staat daarmee tweede achter PAOK. Op 7 november komt Shakhter Karagandy op bezoek in Alkmaar.

Advocaat: ‘Punt meer dan verdiend’
“In de eerste tien minuten hadden we met 2-0 achter kunnen staan”, was Advocaat na afloop realistisch. “Toen stonden we te slapen. Gaandeweg de wedstrijd kwamen we beter in het spel. Karagandy is geen geweldige ploeg, maar fysiek stonden ze wel hun mannetje waardoor we geen ruimte en tijd kregen. Celtic verloor hier met 2-0, dus 1-1 is wel oké. Een punt is meer dan verdiend.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Shakhter Karagandy - AZ 1-1 (1-1)

Groepsfase Europa League

Opstelling Shakhter Karahandy: Mokin; Simcevic, Maliy (75. Tarasov), Vasiljevic, Dzidic, Poryvaev; Finonchenko, Canas (89. Bayzhanov), Vicius, Ghazaryan; Khiznichenko (86. Zenkovich).
Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens; Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Maarten Martens; Roy Beerens, Aron Jóhannsson, Johann Berg Gudmundsson.

Scoreverloop: 11. Finonchenko 1-0, 26. Gudmundsson 1-1.
Gele kaarten: Poryvaev, Vasiljevic (Shakhter Karagandy), Esteban (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Ievgenii Aranovskyi (Oek).
Toeschouwers: 19.000

Stand Groep L
1. PAOK Saloniki 3-7 (6-4)
2. AZ 3-5 (3-2)
3. Shakhter Karagandy 3-2 (4-5)
4. Maccabi Haifa 3-1 (4-6)

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl