Gerbrands: ‘Betrouwbaar internet wordt onmisbaar’

Gepubliceerd op 12 december 13, 09:55
ALKMAAR- In de vorige editie van de rubriek Vragen aan de directie ging Earnest Stewart in op een vraag over vergoedingen voor internationals. Deze week bespreekt Toon Gerbrands de internetverbinding in het AFAS Stadion: “Het is een omvangrijk project.”

Tegenwoordig zijn social media niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Echter zodra ik het stadion binnen loop valt de verbinding zo goed als weg. Onlangs is er in het Gelderdome rondom Wifi geïnstalleerd in het stadion. Wanneer kunnen de trouwe fans dit in het AFAS Stadion verwachten? (André Wijnker, Schagen)
“Ik ben naast directeur bij AZ ook nog commissaris bij de ECV, de overkoepelende organisatie van alle Eredivisie-clubs. Hierdoor weet ik dat slecht internet in voetbalstadions een landelijk probleem is. Bijna alle stadions kampen met verbindingsproblemen. Stadions zijn kolossale betonnen bakken, waar veel mensen tegelijk bijeen komen. Hierdoor wordt de druk op het netwerk te groot. Dat probleem hebben buitenlandse clubs ook trouwens, bijvoorbeeld in de Premier League. Misschien dat er hooguit twee stadions in Nederland zijn die hun zaakjes redelijk goed voor elkaar hebben, meer niet. ADO Den Haag en Ajax zijn nu bijvoorbeeld individueel bezig met een internetproject. We moeten er naartoe dat elk stadion volledig connected wordt. Daarom is de ECV bezig met het plan Connected Stadium. In de toekomst is internet écht noodzakelijk. Mensen op de tribune moeten op hun smartphone een drankje of broodje kunnen bestellen en betalen en deze daarna eenvoudig beneden kunnen afhalen. Vorig jaar ben ik bij een groot darttoernooi geweest, waar in het hele gebouw uitstekende Wifi-verbinding was. Dat was noodzakelijk, want bij darten kun je op ongeveer elke pijl gokken. Als gokken ook haar intrede heeft gedaan in de voetballerij, is betrouwbaar internet onmisbaar. Het is een omvangrijk project, want er is geen eenvoudige en goedkope oplossing te vinden voor slecht internetbereik. Meerdere specialistische partijen buigen zich er nu over. Maar dat het in de toekomst komt, dat kan ik wel garanderen.”

Ook een vraag?
Heb jij ook een interessante en vooral originele vraag aan Gerbrands of Stewart? Mail dan je vraag onder vermelding van je naam en woonplaats naar . Wie weet komt jouw vraag op AZ.nl of in de tweewekelijkse AZ-bijlage in de papieren uitgaven van Rodi Media aan de orde. De meest originele vraag wordt aan het eind van het seizoen beloond met een VIP-arrangement voor twee personen tijdens AZ - Feyenoord op zaterdag 3 mei om 18:45 uur in het AFAS Stadion.