Gerbrands: ‘Ze nemen altijd op’

Gepubliceerd op 31 oktober 13, 09:46
ALKMAAR- In de vorige editie van de rubriek Vragen aan de directie vertelde Earnest Stewart over de interlandloopbaan van Aron Jóhannsson. Deze week gaat Toon Gerbrands in op een supportersvraag over inspiratie: “Ik heb nooit een idool of voorbeeld gehad.”

In uw boeken en spreekbeurten gaat het vaak over inspireren en motiveren. Wie heeft u het meest geïnspireerd? (Jan Falke, Wervershoof)
“Ik heb er altijd voor gekozen om veel mensen te ontmoeten. Ieder persoon kan mij inspireren, van topcoach tot supporter. Ik heb nooit een idool of voorbeeld gehad. Wel kan ik vertellen over een heel bijzondere ontmoeting die veel voor mij betekend heeft. Ik was een zeer jonge en onervaren coach, werkzaam in de tweede divisie van het vrouwenvolleybal. Mijn doel: mezelf ontwikkelen. Ik ben iemand die dan gewoon de telefoon pakt en iemand gaat bellen. Arie Selinger was op dat moment een grootheid in het volleybal. Door zijn visie heeft Nederland later grote successen geboekt. Ik trok de stoute schoenen aan en belde hem op. Hij zei dat ik welkom was om tijdens een training langs te komen. Na de sessie riep hij de groep bijeen en vroeg of ik nog een paar oefeningen voor ze had, dan bleven de spelers wat langer. Daar stond ik dan als broekie tegenover gelouterde profs. Selinger vond het bijzonder dat ik zo gedreven was. Anderhalf jaar later vertrok hij bij de bond. Ik belde hem weer op met de vraag of ik zijn oefenstof mocht overnemen. Hij vond het goed, maar had niks op papier staan. Toen stuurde hij twee spelers naar mijn sporthal om me daar de oefeningen voor te doen. Ik schreef alles gretig op. In 1997 had ik me uiteindelijk opgewerkt tot bondscoach van de mannen. We speelden een toernooi in Japan en na al die jaren kwam ik Arie Selinger weer eens tegen. Hij zei tegen me: ‘Toon, dit is geen toeval. Jij was de enige die ooit langskwam en je ambitie toonde. Dat je nu bondscoach bent, verbaast me niks’. De wijze les hieruit: als je ambitieus bent, pak de telefoon. Ze nemen altijd op. Louis van Gaal is coach van AZ geworden omdat we hem gewoon gebeld hebben. Ik denk niet in beperkingen. Grote namen blijken vaak heel normale mensen te zijn.”

Ook een vraag?
Heb jij ook een interessante en vooral originele vraag aan Gerbrands of Stewart? Mail dan je vraag onder vermelding van je naam en woonplaats naar . Wie weet komt jouw vraag op AZ.nl of in de tweewekelijkse AZ-bijlage in de papieren uitgaven van Rodi Media aan de orde. De meest originele vraag wordt aan het eind van het seizoen beloond met een VIP-arrangement voor twee personen tijdens AZ - Feyenoord op zaterdag 3 mei om 18:45 uur in het AFAS Stadion.