Geslaagd: AZ-talenten halen diploma

Gepubliceerd op 16 juni 17, 16:57
ZAANSTAD- Negen AZ Jeugd-spelers hebben te horen gekregen dat zij hun middelbare school-diploma hebben gehaald. De geslaagden zijn Beau Reus, Tyro Nimmermeer, Jeffrey van der Heijden, Bram Franken, Myron Boadu, Khymo Jansen, Melle Springer, Rens van der Wacht en Jelle Duin.

Het mooie nieuws is voor de spelers de beloning voor de geleverde arbeid in hun examenjaar. Dat is niet altijd even eenvoudig, ook omdat zij vijf keer per week trainen bij AZ en in het weekend wedstrijden en toernooien spelen. Zij laten hiermee zien dat het bestaan als topsporter met de juiste focus goed te combineren is met het leven als scholier.

Franken: ‘Je moet goed plannen’
“Het was best wel een opluchting”, zegt middenvelder Bram Franken over het moment dat hij het verlossende telefoontje ontving. “Ik stond er wel al het hele jaar goed voor, maar het was toch spannend. Als je dan hoort dat je het gered hebt, valt er wel wat stress van je af. Het is niet makkelijk om school en voetbal te combineren. Je mist weleens lessen en moet dan ook goed plannen. Het is prettig dat je daarmee bij AZ wordt geholpen door een onderwijsbegeleider, maar het is ook heel belangrijk om zelfstandig te zijn en voor jezelf op te komen als dat nodig is.”

Opleiding op maat
Franken is een van de spelers die in het volgende schooljaar instromen in de nieuwe opleiding MBO niveau 3 Sport- & Bewegingsleider. Onderwijsgroep Noordwest-Holland biedt deze in samenwerking met AZ aan. Met de opleiding kunnen talenten uit de AZ Jeugdopleiding eenvoudiger een goede balans vinden tussen school en topsport, onder meer doordat zij twee dagdelen per week les krijgen op het AFAS Trainingscomplex en stage kunnen lopen bij AZ.