Goudmijn: ‘Verwacht fantastische pot’

Gepubliceerd op 15 november 18, 14:55

ZAANSTAD- AZ Onder 17 staat derde in de competitie en kan zaterdag een volgende stap zetten richting plaatsing voor de kampioenspoule. Dat moet gebeuren in Amsterdam, waar de ploeg van trainer Kenneth Goudmijn koploper Ajax treft. “Meten met de top, dat is wat je wilt.”

Van een gedroomde seizoenstart was voor de landskampioen van vorig jaar geen sprake. De Alkmaarders verloren twee van de drie eerste competitieduels. “Voorafgaand aan dit seizoen was ik vooral benieuwd hoe de ploeg zou omgaan met de nieuwe status”, vertelt Goudmijn. “Waar vorig seizoen alles nog mocht en niemand iets van ons verwachtte, is het nu als landskampioen zo dat we móeten.”

Verwachtingspatroon
AZ Onder 17 bleek dus even nodig te hebben om te wennen aan de toegenomen druk. “Vorig jaar zaten we in een flow. We wonnen na de winterstop bijna alles, maar begonnen dit seizoen weer gewoon op nul en met een ander verwachtingspatroon. Daar moet je je op instellen en daar hadden we in de eerste weken moeite mee. Als groep en individu moet je op zoek naar een manier om daarmee om te gaan. Het was wennen.”

Gedragsverandering
Nadat AZ half september onderuit ging bij Vitesse, werd echter niet meer verloren. De ploeg boekte vier zeges op rij en speelde vorige week gelijk tegen PSV. “Dankzij een positieve gedragsverandering staan we nu weer gewoon in de top drie. Een van onze doelstellingen in de eerste seizoenshelft is het halen van de kampioenspoule. We zijn nu goed op weg. We boeken duidelijk progressie, maar krijgen wel nog veel te veel goals tegen. Daar moeten wij keihard aan werken.”

Meten met de top
In de Eredivisie is een notering bij de eerste acht vereist om plaatsing voor de kampioenspoule af te dwingen. AZ staat derde met zes punten meer dan de nummer negen en nog vijf speeldagen te gaan. “We willen plaatsing voor de kampioenspoule zo snel mogelijk veiligstellen, omdat wij dan ook na de winterstop weer de betere ploegen in deze leeftijdscategorie treffen. Meten met de top en spelers constant in situaties met veel weerstand brengen, dat is wat je als club en als speler wilt.”

Fantastische pot
Van voldoende weerstand zal zaterdag in Amsterdam zeker sprake zijn. Met Ajax treft AZ namelijk de koploper, die met name in defensief opzicht uitblinkt. “Zij kregen pas één goal tegen. Dat wordt een interessante strijd, want wij hebben juist een van de makkelijkst scorende voorhoedes. Wij zullen zaterdag uitgaan van eigen kracht en ik verwacht een fantastische pot tussen twee teams met veel kwaliteiten. Daarvoor mogen we elkaar zeker de credits geven.”


Programma AZ Jeugdopleiding
AZ Onder 17 en Ajax trappen zaterdag om 14:30 uur af op De Toekomst. In totaal komen zeven van de negen jeugdteams dit weekend in actie, waarbij de twee thuisduels wegens de landelijke sinterklaasintocht zijn verplaatst naar vrijdag en zondag. Bekijk hier het volledige programma.