Gouweleeuw: 'Vorm van waardering'

Gepubliceerd op 22 juli 15, 14:15
GARDEREN- In de eerste oefenduels van de voorbereiding droeg hij de band al, maar sinds het trainingskamp in Garderen is het officieel: Jeffrey Gouweleeuw (24) is de nieuwe aanvoerder van AZ. “Ik moet de jonge jongens op sleeptouw nemen.”

Wat doet het aanvoerderschap met iemand?
“Ik zit hier nu twee jaar, heb altijd alles gespeeld en ben belangrijk geweest. Op een gegeven moment zie je het wel een beetje aankomen, maar het is altijd afwachten tot je bevestiging krijgt van de trainer. Het is natuurlijk een vorm van waardering.”

Wat voor aanvoerder word jij?
“Elk persoon is anders en iedereen vult het op zijn eigen manier in. Je kunt niet de ene aanvoerder met de andere vergelijken. Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat je een voorbeeld bent voor de andere jongens. Helemaal zo’n jonge groep moet je op sleeptouw nemen.”

Is dat de grootste uitdaging voor je?
“Onze groep is zó jong, dat heb ik nog nooit meegemaakt. In mijn begintijd bij Heerenveen was ik de enige jongen onder de twintig, terwijl de rest ouder dan 25 jaar was. Nu is het bijna zeldzaam als je nog een jongen van 30 in je team hebt. Ik probeer een voorbeeld te zijn voor de jonge jongens. Je ziet vaak dat zo’n jonge groep wisselvallig is, dan moet jezelf degene zijn waar ze zich aan kunnen optrekken. Ik denk dat ik daar vorige jaar al mee ben begonnen.”

Hoe verliep het gesprek tussen trainer John van den Brom en jou?
“Omdat ik het al had zien aankomen, had ik er zelf ook al over nagedacht. We hebben ideeën uitgewisseld: hoe denkt hij over een aanvoerder, hoe denk ik erover. Dat kwam goed overeen met elkaar. En uiteraard vroeg hij of ik het wilde en daar heb ik ja op gezegd.”

De komende twee weken sta je als aanvoerder voor je eerste serieuze test: de wedstrijden tegen Istanbul Basaksehir. Wat verwacht je van die confrontaties?
“Ik verwacht dat het zware wedstrijden voor ons worden. Ik heb wat Turkse vrienden die me een beetje over de ploeg hebben geïnformeerd. Het is een goed team met veel ervaring en fysieke kracht. Het tegenovergestelde van ons. Voetballend moeten wij beter zijn, dus we moeten zorgen dat we niet in de duels komen. De groepsfase halen is de eerste doelstelling. We hebben twee jaar geleden gezien hoe mooi het was om uiteindelijk de kwartfinale tegen een club als Benfica te halen. Dat soort wedstrijden wil je spelen, dus we gaan zeker voor de groepsfase.”

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl