Gudmundsson: ’Behoor tot de toppers’

Gepubliceerd op 06 december 13, 12:59
ALKMAAR- Haast ongemerkt is Johann Berg Gudmundsson (23) een belangrijke basiskracht van AZ geworden. Aan de hand van drie stellingen vertelt hij richting het thuisduel met FC Twente over zijn vorm, zijn afstandsschot en de ambitie van AZ: “We gaan voor het kampioenschap.”

Dit seizoen maak ik meer doelpunten dan Aron Jóhannsson.
“Dat gaat een heel moeilijk verhaal worden. Aron is een echte afmaker en staat in de spits. Voor hem is het dus makkelijker om te scoren dan voor mij. Aron heeft dit seizoen in totaal twaalf doelpunten gemaakt, terwijl ik op acht goals sta. Ja, hij is nog te achterhalen. Toch ben ik al tevreden als ik bij hem in de buurt eindig. Het gaat mij als buitenspeler voornamelijk om het totale rendement. Assists zijn voor mij ook heel belangrijk. Een doelpunt of assist, het is mij om het even. Als ik bij meer doelpunten betrokken ben dan Aron, heb ik waarschijnlijk een uitstekend seizoen gedraaid.”

Ik heb het beste afstandsschot van de Eredivisie.
“Ik behoor wel tot de toppers. Met links weet ik regelmatig van afstand te scoren. Met AZ tegen ADO Den Haag bijvoorbeeld, of met IJsland tegen Zwitserland. Die ballen vlogen er lekker in. Er is nog een aantal andere spelers dat zo’n schot heeft. Laat me even denken… Uhm, het is eigenlijk best moeilijk om anderen te noemen. Ja, Theo Janssen heeft een fantastisch schot. Oh ja, ook Memphis Depay behoort tot de top. Bij de andere topclubs valt het eigenlijk tegen qua specialisten. Dusan Tadic? Jordy Clasie? Dat zijn toch meer passers, schieten weinig van afstand.”

“Een afstandsschot is zeker te trainen. Bij AZ doen we veel afwerkoefeningen. Toch moet het ook al in je zitten. Ik ben geboren met een explosief linkerbeen. Waarom ik weinig vrije trappen neem? Voor de ballen aan de rechterkant sta ik wel op het lijstje. Dus als ik ze wil nemen, zou dat kunnen. Een vrije trap is echter wat anders dan een gewoon afstandsschot. Een rollende bal is makkelijker hard op doel te schieten dan een stilliggende.”

AZ eindigt dit seizoen hoger dan FC Twente.
“Beide clubs gaan dit seizoen in de top van de Eredivisie eindigen. We zullen zien op welke plaatsen, want dat is nu nog moeilijk te voorspellen. Er zijn heel veel clubs die gaan meedoen voor de titel, waaronder AZ en FC Twente. Als spelersgroep hebben we afgesproken om voor het kampioenschap te gaan. Dat is geen doelstelling, maar een ambitie. We hebben hier in Alkmaar een goed team staan: een ideale mix tussen ervaren spelers en jonge talenten. Wat zijn wij minder dan onze concurrenten? We hebben Ajax en PSV verslagen, terwijl we op bezoek bij Feyenoord en thuis tegen Vitesse gelijkspeelden. Het enige dat wij moeten doen, is ook de lager geklasseerde ploegen verslaan. Daar laten we te veel onnodige punten liggen. Een ploeg die voor de titel wil strijden, moet tegen NAC Breda, FC Utrecht en NEC punten pakken.”

AZ Speelt
Lees het volledige interview met Johann Berg Gudmundsson in AZ Speelt, het programmamagazine dat voorafgaand aan AZ - FC Twente gratis wordt uitgedeeld in het AFAS Stadion. Hierin staan ook interviews met Dusan Tadic en Hans de Koning.