Gudmundsson: 'Vol vertrouwen'

Gudmundsson: 'Vol vertrouwen'

Gepubliceerd op 11 mei 19, 09:28

ALKMAAR- Als IJslands international maakte hij afgelopen zomer de overstap naar AZ. Zondag treft hij zijn oude werkgever PSV: Albert Gudmundsson (21). De aanvaller over zijn rol in het team, de ontmoeting met de Eindhovenaren en basketbal. “Wilde professional worden.”

Twee wedstrijdvrije weekenden zitten erop. Hoe heb je die ingevuld?
“Ik heb mijn eerste Koningsdag gevierd. Samen met mijn vriendin en een bevriend stel zijn we Amsterdam in geweest. We hebben lekker geluncht en gedineerd en natuurlijk gekeken naar de Oranje-gekte. Het was erg druk in de stad. Het was alleen jammer dat het weer niet meezat.”

Met drie goals in de laatste drie duels was je bezig aan een goede serie wedstrijden.
“Ik ben altijd klaar om te spelen. Ik leef voor wedstrijden. Ik doe niets liever dan op het veld staan en spelen voor mensen die naar het stadion komen. Ik was inderdaad bezig aan de goede reeks en zit vol vertrouwen op het moment. Ik hoop dat dat niet verstoord is door deze break.”

Je eerste seizoen bij AZ zit er bijna op. Hoe heb jij dat ervaren?
“Het heeft altijd even tijd nodig om aan nieuwe dingen te wennen. Ik had die tijd nodig om te wennen aan het team, de speelstijl en de trainingen. Ik denk dat ik nu goed gesetteld ben. Ik ben klaar voor de laatste twee wedstrijden en voor volgend seizoen.”

Zondag wacht het duel met PSV. Is dat speciaal voor jou?
“Niet echt. Het blijft een voetbalwedstrijd. Ik ben volledig gefocust op AZ. Natuurlijk speelt PSV voor de titel, maar dat maakt mij niets uit. Ik wil wedstrijden winnen met AZ, van welke club dan ook."

Wat kunnen we van hen verwachten?
“Ze zullen gaan aanvallen en ons onder druk willen zetten. Zij móeten winnen. Als ze dat niet doen, dan verliezen ze waarschijnlijk de titelrace. Maar wij zijn thuis erg sterk en kunnen dominant zijn. Hopelijk spelen we ons onder de druk uit en halen we een goed resultaat tegen zo’n goede ploeg.”

Je kijkt veel basketbal. Waar komt dat vandaan?
“Ik heb tot ongeveer mijn veertiende basketbal gespeeld. Ik heb het altijd leuk gevonden en speelde als point guard. Mijn droom was altijd om professioneel basketballer te worden, maar ik denk dat ik met voetbal de juiste keuze heb gemaakt. Mede vanwege mijn lengte.”

Heb je een favoriet team?
“Niet echt. Voor mij hangt het vaak af van de spelers. Op dit moment kijk ik het liefst naar Houston Rockets.”

Moeten we het nog over je vader hebben?
“Het is altijd leuk om het over hem te hebben. Hij is voetbalcommentator voor de IJslandse televisie en tijdens het EK 2016 ging hij helemaal uit zijn dak bij een doelpunt tegen Oostenrijk. Dat fragment is vrij bekend en iedereen kent hem in IJsland. In veel interviews wordt er naar gevraagd, omdat ze dat grappig vinden. Dat begrijp ik, want dat was het ook. Zeker in het begin. Ik ben benieuwd wat hij doet als ik scoor voor het nationale team en hij commentaar geeft.”

Hij volgt je in ieder geval op de voet.
“Ja, zodra er iets van mij op Twitter verschijnt, is hij de eerste die het retweet. Mensen in IJsland volgen het Nederlandse voetbal niet al te veel, maar AZ kennen ze allemaal. Hij heeft veel volgers dus het is goed dat hij de mensen op de hoogte houdt.”

AZ Speelt
Benieuwd wie er kampioen wordt volgens Gudmundsson? Of wat hij van zijn productie vindt? Lees het complete interview in het gratis wedstrijdmagazine AZ Speelt.

Wedstrijd

1
Eredivisie
AZ - PSV
zondag 12 mei 2019, 14:30
Wedstrijd informatie
0