Henk van der Sluis overleden

Gepubliceerd op 09 juli 18, 16:46
ALKMAAR- Henk van der Sluis is op 90-jarige leeftijd overleden. De voormalige spits van de Alkmaarders speelde een grote rol in het ontstaan van de club AZ. Van der Sluis maakte 28 goals in Alkmaarse dienst en was daarnaast de bedenker van de clubkleuren.

In de vroege jaren 50 maakte Van der Sluis naam bij het Beverwijkse De Kennemers. Hier werd hij in het seizoen 1950-1951 met 35 goals topscorer van Nederland en verscheen hij op de radar in Alkmaar. Hier tekende hij in 1954 en zou daarmee voor altijd in de geschiedenisboeken van het Nederlandse voetbal verdwijnen.

Eerste aftrap
Van der Sluis, bijgenaamd Rooie vanwege zijn rode kuif, verrichtte in augustus 1954 de aftrap van de allereerste Nederlandse profwedstrijd tussen Alkmaar en Venlo. Na het openingsdoelpunt van Klaas Smit, maakte Van der Sluis er 2-0 van. Opnieuw Smit bepaalde de eindstand op 3-0. Van der Sluis was de enige nog levende basisspeler van dat eerste duel van Alkmaar.

Blessure
In totaal speelde hij tussen 1954 en 1956 63 officiële duels voor AZ. Hierna maakte Van der Sluis de overstap naar de inmiddels verdwenen profclub BVC Amsterdam. Na twee seizoenen keerde hij weer terug naar de club waar het allemaal begon, maar eenmaal terug in Alkmaar werd hij genoodzaakt te stoppen vanwege een aanhoudende knieblessure.

Rood-wit hart
Van der Sluis had een voorliefde voor de Londense topclub Arsenal. The Gunners waren gedurende de jaren 40 en 50 enorm populair in Nederland. Voor Van der Sluis was het in 1954 dan ook een uitgemaakte zaak in welke kleuren AZ zou gaan spelen: "Zij waren op dat moment de beste club van de wereld. Het was voor mij toen heel logisch om die kleuren te gebruiken. Als ik die kleine jongens nu nog in die kleuren zie spelen, dan doet dat me echt wat’’, zei de voormalig aanvaller vorig jaar in onderstaand interview. In het AZ Museum is een speciale hoek aan Van der Sluis gewijd, die tot zijn dood bij iedere thuiswedstrijd aanwezig was.