Heuvingh: 'Leefstijl nu extra belangrijk'

Gepubliceerd op 09 april 20, 11:51

ZAANSTAD- De overheidsmaatregelen rond het coronavirus werden vorige week verlengd tot en met 28 april. Voor de AZ Jeugd een teleurstelling dat zij voorlopig nog niet terugkeren op het veld. Toch biedt de periode van social distancing volgens topsportbegeleider Bart Heuvingh ook kansen. "Ga je de tijd doden of optimaal benutten?"

De spelers van de negen teams uit de AZ Jeugdopleiding zitten inmiddels al bijna een maand thuis. Zij trainen op eigen houtje door en missen het voetballen met hun ploeggenoten. Dat is best begrijpelijk, vindt Bart Heuvingh. “Samen voetballen is wat we allemaal het liefst doen, maar het is wat het is. Je kunt hevig zitten balen, maar dat verandert niets aan de situatie en is zonde van je energie.”

Slaap en voeding
“Aanpassingsvermogen is op het veld heel belangrijk, maar wordt nu ook daarbuiten in grote mate gevraagd”, vervolgt de topsportbegeleider. “De eerste stap daarin is mentaal: focus je op datgene waarop je invloed hebt. Mooi voorbeeld is Yukinari Sugawara, die de overgebleven tijd benut door extra taallessen te nemen. Daarna komt het neer op het tonen van discipline in doen wat nodig is om fit te blijven. Dus naast je fysieke training of het oefenen van skills ook bewust bezig blijven met zaken als slaap en voeding, je topsportleefstijl.”


Noodzaak
Naast dat de AZ Jeugd zich op zijn vroegst eind april pas weer meldt op het AFAS Trainingscomplex, is inmiddels ook bekend dat de jeugdcompetities niet worden afgemaakt. Het roept voor spelers de vraag op waarvoor zij nu trainen. “Er lijkt geen directe noodzaak te zijn, want je hoeft niet te presteren. Maar juist de reden waarom alles stilligt, benadrukt dat een gezonde leefstijl niet alleen voor een voetballer belangrijk is. Het zorgt ervoor dat een speler beter presteert, maar ook voor een betere gezondheid. Dat laatste is nu extra belangrijk.”

Preventie
“Door te leven als een topsporter zorg je er niet alleen voor dat je beter herstelt na een fysieke inspanning, maar ook dat je weerstand hoog is. Wij geloven bij AZ in preventie en leggen dingen uit aan onze jeugd voordat het probleem ontstaat. ‘Build before you have to’ is het credo. Daardoor hebben onze jeugdspelers al kennis over alle facetten van topsportgedrag en daar hebben zij nu baat bij. Ga je nu pas aan je leefstijl werken, dan ben je eigenlijk te laat.”

Wake-up call
Volgens Heuvingh kan de huidige situatie zelfs een wake-up call zijn voor spelers die zich normaal niet zo'n zorgen maken om hun leefstijl. “Zij gaan nu vanzelf nadenken over waarom gezond zijn belangrijk is en duiken alsnog in de theorie hierover. Die komt momenteel ruimschoots aan bod op tv, social media en in de krant. Want dit is geen test of oefening, maar het echte leven. En jongens die hierin wel altijd al geïnteresseerd waren, kunnen de aangeleerde technieken perfectioneren of zich verdiepen in nieuwe zaken. Zo waren een paar jongens al in mindfulness en meditatie gedoken.”

"Dit is geen test of oefening, maar het echte leven."


Tegenslag
Zonder begeleidende staf om zich heen komt het voor de spelers nu in grote mate aan op zelfstandigheid. “Voor de jongens die op dat vlak minder ver zijn, ontstaat nu de noodzaak dat te ontwikkelen. Zo kun je het thuiszitten dus zien als een vervelend obstakel, maar wie de top wilt halen krijgt te maken met veel tegenslag. Daar moet je dus mee leren omgaan. Iedere speler moet zich dan ook afvragen: hoe ga ik het positieve uit deze periode halen?”

Leefstijltips
Heuvingh gaf de spelers een zetje in de rug door een document met enkele leefstijltips te geven, op maat gemaakt voor de coronacrisis. Ook kunnen AZ’ers voor vragen aankloppen bij hem en collega Jeroen Peetoom. “Spelers zoeken regelmatig contact met ons en wij helpen graag bij het aangeven van de juiste richting, maar het initiatief moet wel bij hen blijven liggen. Wij moedigen aan dat ze eerst zelf naar een oplossing zoeken en dan pas Jeroen en mij benaderen. Soms zit je iemands ontwikkeling juist in de weg door in een vroeg stadium te veel te helpen.”

Kobe
Naast het een-op-een-contact zijn er ook teambijeenkomsten in kleine groepjes. “Een mooie manier om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Ook ik kan af en toe iets in de groep gooien via whatsapp of andere social media. Zo deelde ik vorige week met AZ Onder 16 een foto van Kobe Bryant, die tijdens een blessureperiode veel op zichzelf aangewezen was. Kobe geeft daarin aan dat hij dit niet als een soort vakantie zag, maar de vrijgekomen tijd effectief benutte door te lezen over iets waarmee hij zijn spel kon verbeteren. De discussie met de spelers ging vervolgens over de vraag: ga jij jouw tijd doden of optimaal benutten?”


Keet
Een van de obstakels waar spelers in deze periode mogelijk tegenaan lopen, is dat zij thuis minder materialen tot hun beschikking hebben. Maar ook daar maakt Heuvingh zich geen zorgen over: “Het doet mij denken aan onze eerste maanden op het AFAS Trainingscomplex. De bouw was nog niet afgerond en wij zaten met zijn allen in een keet. Eerst denk je: dit is waardeloos. Maar de beperkte middelen triggerden allerlei creatieve oplossingen."

Slagboom
"Er werd net als nu iets van de creativiteit gevraagd en dat was ontzettend leerzaam, niet in de laatste plaats voor ons als staf. We hadden in de keet geen tafelvoetbal of dartbord, zoals we gewend waren op 't Lood. Maar na een paar dagen begonnen we met voetvolley over een slagboom heen en was het probleem opgelost. Ook spelers werden creatief door buiten krachttraining te doen door tegen een heuvel op te rennen en een elastiek om een lantaarnpaal te binden."

Teqball
"Het enige wat de spelers nu wel moeten missen zijn de twee nieuwe Teqball-tafels op de club", besluit Heuvingh. "Ikzelf mis die potjes ook wel moet ik zeggen, maar dan hebben we mooi iets om naar uit te kijken als we straks weer mogen. Dat doet deze periode ook met veel spelers en trainers merk ik trouwens: ze komen er nu weer achter hoeveel ze van voetbal houden!"

"Ik moet zeggen dat ik die potjes Teqball zelf ook wel mis."


Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch