Hoedemakers: 'Blij met mijn goal'

Gepubliceerd op 08 december 13, 16:26
ALKMAAR- AZ Onder 17 deelde zaterdagmiddag een behoorlijk pak slaag uit aan Roda JC B1. Zonder echt goed te spelen, wonnen de Alkmaarse talenten met 6-1. De immer klaar kijkende Mees Hoedemakers zorgde net na het begin van de tweede helft voor nummer vier.

Wie meent met een 6-1 resultaat een galavoorstelling te hebben gemist, komt met dit duel behoorlijk bedrogen uit. De wedstrijd tussen de B-junioren van AZ en Roda JC was lange tijd niet echt hoogstaand en ontdaan van alle kansen. “Het was best lastig”, beaamde Hoedemakers. “Het veld was drassig en dat maakte het moeilijk om de middenvelders tussen de linies aan te spelen. Daardoor konden we niet echt doorvoetballen.”

Niettemin kon de thuisploeg met een comfortabele 3-0 voorsprong de kleedkamers bij de rust opzoeken. “Als het dan voetballend niet goed lukt, is het wel fijn dat de goals vallen. Op die manier maak je het een stuk makkelijker voor jezelf. Zij wisten nu bij de rust al dat er voor hen niets meer te halen viel. In de heenwedstrijd hadden we misschien wel 80 procent balbezit, maar stonden we maar met 0-2 voor. Stel dat er dan toch nog eentje invliegt, dan kan het ook zomaar nog gelijk worden.”

Doelstelling
Voor dit scenario hoefde AZ Onder 17 niet te vrezen. “Roda JC speelde alleen maar lange ballen naar de spits, zakte vervolgens diep in en liet ons het spel maken. In de eindfase waren we wat te slordig, waardoor we uiteindelijk te weinig kansen afdwongen.”

De overwinning, de derde opeenvolgende, doet zichtbaar deugd. “We waren er wel aan toe na de slechte reeks met alleen maar nederlagen. Met de winst tegen ADO Den Haag hadden we als doelstelling om in de resterende vier duels negen punten te halen. Aan die doelstelling hebben we nu al voldaan. Maar ook volgende week in Groningen willen we gewoon winnen, we hebben in de kleedkamer meteen de doelstelling bijgesteld naar twaalf punten. Als we spelen zoals vandaag en ons niveau doortrekken, moet dit ook gewoon lukken”, klinkt het vol overtuiging.

Slim
Zelf blikte de middenvelder terug op een geslaagde wedstrijd. “Ik kwam goed vrij en kon het spel telkens goed verplaatsen door open te draaien en vooruit te spelen. Ook verdedigend heb ik mijn taak kunnen uitvoeren.” Het meest blij was hij met zijn treffer. Daan Boerlage herkende de ruimte bij de slim weglopende Hoedemakers en speelde hem feilloos aan. Na de perfecte aanname volgde een snoeihard schot in de kruising. “Het is voor mijn ontwikkeling belangrijk om aanvallend meer aanwezig te zijn door voor de aansluiting naar voren te zorgen. En om meer te scoren. Daarom is deze goal echt goed!”

Hoedemakers is al een aantal jaren actief in de AZ-Jeugdopleiding, maar zit al een tijd niet meer bij zijn oorspronkelijke teamgenoten. “Ik ben meteen van de Onder 13 naar de Onder 15 gegaan en zit dus al eigenlijk drie jaar in deze groep.” Dat de doorgeschoven spelers wekelijks tegen oudere tegenstanders moet spelen, hindert hem nauwelijks. “Dat ben ik nu wel gewend, dat was vroeger ook al zo bij mijn amateurclub. Het gaat toch om het pure voetbal, dan maakt het niet uit of ze fysiek sterker zijn. In de rechtstreekse duels kom je dan tekort, ik probeer deze dan te vermijden door slimmer te zijn en eerder in de schatten waar de bal gaat komen. Dat lukt me meestal wel.”

Tekst: Rudy Huygelen / AZ.nl/Jeugd