Huiberts: 'Continu proces'

Gepubliceerd op 13 januari 22, 09:56

ALKMAAR- Robert Eenhoorn, Max Huiberts, Pascal Jansen en Owen Wijndal schoven woensdagmiddag aan voor een digitale editie van de AZ Nieuwjaarsreceptie. In de vernieuwde Dusseldorp BMW Lounge van het AFAS Stadion ging het kwartet in gesprek met AZ TV-presentator Marlon Braakman.

Allereerst schoof de AZ-directie aan. Zo ging Huiberts in op een vraag over het samenstellen van zijn selectie. “Dat is een continu proces”, vertelde de Directeur Voetbalzaken. “Ik ben altijd bezig om vooruit te kijken. Als de transferwindow sluit, ben ik direct bezig met de volgende periode, maar ook met het seizoen erna en verder. Bijvoorbeeld: wat moeten we doen als spelers zich goed ontwikkelen of presteren en opvallen bij andere clubs? Dan kan ik er eigenlijk wel rekening mee houden dat er interesse gaat komen. Dat proces gaat altijd door.”

AFAS Stadion
AZ heropende in 2021 op spectaculaire wijze het vernieuwde stadion, nadat een deel van het dak twee jaar eerder was ingestort. Momenteel zijn de stadions opnieuw leeg, vanwege de coronapandemie. Eenhoorn: “Spelen zonder publiek is niet leuk. We wisten door vorig jaar dat dit het enige alternatief was en we waren blij dat we konden blijven spelen. Vervolgens hebben we het verschil geproefd om weer mét publiek te spelen. Dat is het allermooiste. Als je dan terug moet, wetende dat het voetbal zijn zaakjes op orde heeft, is dat slikken. Het contrast voelen we nu nog meer dan vorig jaar.”

Braakman (l) in gesprek met Eenhoorn en Huiberts / Foto: Ed van de Pol

Jansen
Na iets meer dan het halfuur maakte het directie-duo plaats voor de hoofdtrainer en de aanvoerder. Zo blikte Jansen terug op de eerste seizoensheflt. “Qua emotie was het wisselend”, zei hij. “Het is mijn taak om samen met de staf het proces in de gaten te houden. We hadden niet zo’n lekkere start en dat roept de nodige vraagtekens op. Het duurt vervolgens eventjes voordat we op gang komen. Uiteindelijk zijn we overeind gekrabbeld. Met name richting het einde van het kalenderjaar, toen we behoorlijk op stoom zijn geraakt. Er zit een stijgende lijn in.”

Wijndal
Ook aanvoerder Wijndal blikte terug op de start van het huidige seizoen. Hij kwam na het EK 2020 met Oranje terug met een blessure. “Dat was anders voor me, want ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Om het team te zien voetballen zonder mij, vind ik gewoon vervelend. Ik wilde zo snel mogelijk aansluiten. Op het EK kreeg ik al last en heb ik het ook geforceerd. Ik wilde het EK niet zo maar verlaten, dan moet bijna mijn been eraf liggen bij wijze van spreken. In het uitduel met Cambuur scoorde ik en gaf ik een assists. Ik denk dat dat het moment was waarop het weer goed begon te lopen.”

Terugkijken
De hele nieuwjaarsreceptie is terug te zien op het YouTube-kanaal van AZ. Bekijk 'm hieronder nog eens terug.