Huiberts: 'Wetenschap achter prijsbepaling'

Gepubliceerd op 24 oktober 18, 13:32
ALKMAAR- Na de vraag aan Robert Eenhoorn over de fanbase in Zaanstad gaat Max Huiberts in deze editie van Vragen aan de Directie in op een kwestie over transferbedragen.

Hallo Max,
Hoe bepaal je het bedrag bij de verkoop van een AZ-speler? Welke factoren spelen daar allemaal in mee? (Julles Schilder, Ilpendam).

Hi Julles, bedankt voor je interessante vraag. Er wegen veel verschillende factoren mee in de prijsbepaling van een speler. Allereerst natuurlijk de marktwaarde. Maar ook leeftijd en ervaring spelen rol, omdat de meeste spelers zullen pieken rond hun 28e jaar. De vraag voor de kopende club is dus: Hoeveel rek zit er nog in de carrière van een speler? Andere aspecten die meewegen zijn onder andere de duur van het contract, hoe lang de speler al bij onze club is en wat ooit de investering in hem is geweest.

Wat ook een rol speelt, is in welke competitie de geïnteresseerde club speelt. Over het algemeen geldt: Hoe groter de competitie, des te hoger vaak de aankoopprijs is van een speler. Verder helpt mee de prijs te verhogen als er meerdere clubs uit grotere competities geïnteresseerd zijn in dezelfde speler.

Met de komst van data-analyse, waar we bij AZ veel gebruik van maken, zit er tegenwoordig meer wetenschap achter de prijsbepaling. AZ heeft veel informatie tot zijn beschikking waardoor het ook makkelijker is om de waarde van een speler te bepalen. Maar de uiteindelijke prijsbepaling van een AZ-speler is voor het grootste deel afhankelijk van wat een club bereid is om te betalen. Het is een zaak van vraag en aanbod.

Ik hoop dat ik je vraag zo heb beantwoord.

Max Huiberts

Ook een vraag?
Wil jij iets weten van Max Huiberts of Robert Eenhoorn? Stel jouw vraag via dit formulier. Uit alle inzendingen kiest de directie van AZ wekelijks de meest relevante of origineelste vraag die beantwoord wordt. De beste vraag van het seizoen is goed voor een VIP-arrangement voor twee personen tijdens AZ - PSV op zondag 12 mei om 14:30 uur in het AFAS Stadion.