‘In Londen meten met de top’

Gepubliceerd op 04 oktober 18, 14:18
ZAANSTAD- AZ Onder 15 reist donderdag af naar Engeland voor deelname aan het Premier League U15 International Tournament. De ploeg bindt in Londen de strijd aan met topteams als Chelsea, Liverpool, Manchester City en Arsenal. Trainer Michael van Zijtveld blikt vooruit.

In de Britse hoofdstad nemen de Alkmaarders het tijdens het driedaagse toernooi op tegen de top van Engeland. “Wij leiden onze jeugd op met als doel dat zij Europese topspelers worden”, vertelt Van Zijtveld. “Met het oog daarop is het extreem belangrijk dit soort wedstrijden te spelen en ernaar te streven topteams uit andere landen de wil op te leggen met onze manier van voetballen. We treffen in Londen topteams, dus dit is een trip die perfect binnen onze visie past.”

Uitdagende situaties
Teams uit de AZ Jeugdopleiding reizen de laatste jaren steeds vaker tot (ver) over de grens voor deelname aan internationale toptoernooien. Afgelopen seizoen won het huidige AZ Onder 15 bijvoorbeeld nog de SuperMokh Cup in Maleisië. Van Zijtveld laat weten dat zijn spelers moeten voetballen om te winnen, maar benadrukt dat de belangrijkste reden voor AZ om dit soort trips te organiseren is om de spelers in uitdagende situaties te brengen. “Daar leer je ontzettend veel van en daarom gaan we nu dus ook naar Londen.”

Veelzijdig opleiden
“Het doel is onze spelers zo veelzijdig mogelijk op te leiden”, vervolgt de oefenmeester, die zelf vorig seizoen met AZ Onder 12 in Turkije de prestigieuze Izmir Cup pakte. “Dat doen we met ons fysieke leerplan, ons voetballeerplan en ons topsportleerplan. We willen een zo fijn mogelijke techniek en zoveel mogelijk spelbegrip creëren, maar de spelers hebben ook te maken met kracht- en atletisch vermogen-trainingen en leren daarnaast veel over hoe je buiten de lijnen leeft als topsporter.”

Diversiteit
Diversiteit is een van de sleutelwoorden. “We gebruiken daarom allerlei soorten ballen en trainen op verschillende ondergronden: natuurgras, kunstgras, asfalt, zand. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van technische vaardigheden. Om spelbegrip te ontwikkelen brengen we onze spelers op het trainingsveld in verschillende formaties, systemen en scenario’s. Dit zorgt ervoor dat zij sneller ruimtes en mogelijkheden gaan herkennen in allerlei situaties.”

Aanpassingsvermogen
Het uitdagen van de spelers gebeurt zowel op als buiten het veld. “De vliegreis, het verblijven in een nieuwe omgeving en het drie dagen lang spelen tegen internationale teams met andere spelopvattingen, spelintenties en voetbalculturen: het vereist allemaal aanpassingsvermogen van onze spelers. Het spelen van internationale toernooien past dan ook perfect in de AZ-visie. Fantastisch en zeer belangrijk dat we dat onze jongens kunnen aanbieden.”

Internationale top
“Uiteindelijk moet het streven van iedere speler in de AZ Jeugdopleiding zijn om de internationale top te bereiken”, vervolgt Van Zijtveld. “Dat betekent dat ze daar gedurende hun hele opleiding mee in aanraking moeten komen door het spelen van Europese topwedstrijden. Ik kan ze uitleggen wat dat inhoudt, maar ze begrijpen nog beter wat op dat niveau gevraagd wordt als zij dit zelf ervaren. Het Premier League U15 International Tournament en alles wat bij de trip komt kijken, wordt dan ook enorm leerzaam.”

Kennis en vaardigheden toepassen
De reis naar de bakermat van het voetbal – die duurt van donderdag tot en met zondag – vraagt behalve honderd procent inzet op het veld, ook daarbuiten toewijding. “Hier op de club krijgen onze spelers topsportbegeleiding. Zo krijgen ze les over zaken als slaap, sportvoeding, herstel en visualiseren. Dit is weer een mooie trip om de tijdens deze workshops opgedane kennis en vaardigheden toe te passen in de praktijk.”

IJzersterk deelnemersveld
Het toernooi in Londen, waar AZ overnacht in het Hilton Hotel, begint op vrijdag en kent een door Britse clubs gedomineerd deelnemersveld. Met Arsenal, Blackburn Rovers, Chelsea, Everton, Leicester City, Liverpool, Manchester City, Sunderland en West Bromwich Albion komen negen van de twaalf teams uit Engeland. Van buitenaf komen behalve AZ ook Anderlecht en FC Tokyo. Alle wedstrijden worden gespeeld op het trainingscomplex van Chelsea in Stoke D’Abernon, Cobham.

Foto onder: Herbert Dekkers