Jaaroverzicht AZ Jeugd (2/4)

Jaaroverzicht AZ Jeugd (2/4)

Gepubliceerd op 03 januari 19, 10:03

ZAANSTAD- Winterstop. De AZ Jeugd laadt de batterij op na een jaar vol hoogtepunten en leermomenten. Voordat de blik op de tweede seizoenshelft gaat, kijken we nog één keer terug op 2018. In deel 2 staan april, mei en juni centraal.

Zondag 1 april
AZ Onder 12 wint in Epe het Marc Overmars Paastoernooi. Jasper Hartog wordt uitgeroepen tot Speler van het Toernooi.

Zondag 8 april
Weer toernooiwinst voor AZ Onder 12, nu ver van huis. In Turkije wordt beslag gelegd op de Izmir Cup, waaraan onder meer ook Manchester City, FC Porto, Athletic Bilbao en Galatasaray deelnemen.


Zaterdag 21 april

AZ Onder 13 kroont zich met nog drie speelronden te gaan tot kampioen. De ploeg eindigt bovenaan in de poule van de noordelijke helft van Nederland.

Dinsdag 24 april
De AZ Jeugdopleiding wordt voor de negende keer genomineerd voor de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van Nederland. In de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 won AZ de prijs.

Zaterdag 28 april
Martin Haar zit voor het laatst op de bank bij Jong AZ. De beloften spelen in de slotronde van het eerste betaald voetbal-seizoen gelijk tegen De Graafschap, de oefenmeester geniet na afloop van het eerbetoon aan zijn adres: “Het afscheid dat ik hier vanavond heb gekregen, is erg mooi. Ik ga hier nu vooral van genieten.” De kennis en kwaliteiten van Haar blijven overigens behouden voor de AZ Jeugdopleiding. Het clubicoon gaat vanaf het nieuwe seizoen aan de slag in de bovenbouw.


Maandag 30 april

Bij De Foresters gaan de AZ Selectiedagen van start. In een maand hopen honderden enthousiaste voetballertjes zich op acht Noord-Hollandse locaties in de kijker te spelen bij de scouts van AZ.

Zaterdag 12 mei
AZ Onder 15 pakt de landstitel. De ploeg zet de concurrentie met een zege op Vitesse op een onoverbrugbare achterstand en krijgt drie dagen later de schaal uitgereikt.


Vrijdag 18 mei

AZ Onder 11 pakt de Hoofdklasse-titel en maakt twee dagen later met de winst van het Reiger Boys International Youth Tournament duidelijk dat de prijzenhonger nog lang niet gestild is.

Zondag 20 mei
Bram Franken, Mees Bakker en Kenzo Goudmijn worden Europees kampioen met Oranje Onder 17. In de finale wordt Italië geklopt. Eerder werden onder meer Spanje en Duitsland al verslagen.


Vrijdag 25 mei

De AZ Jeugdopleiding behaalt in de beoordeling volgens het Kwaliteit & Performance-programma van de KNVB net als in de voorgaande jaren het niveau van Internationale Voetbal Academie.

Zaterdag 26 mei
Zonder zelf te spelen wordt AZ Onder 16 landskampioen. De ploeg hoort op een toernooi in Duitsland dat de concurrent punten heeft verspeeld en de titel hen niet meer kan ontgaan. Drie dagen later ontvangen de trotse Alkmaarders de schaal.


Zaterdag 2 juni

AZ Onder 13 trekt in een zinderende bekerfinale aan het langste eind. De ploeg geeft tegen Heerenveen een 2-0 voorsprong uit handen, maar voetbalt zich in verlenging naar een 3-2 zege.

Dinsdag 12 juni
Na de landstitel verzekert AZ Onder 15 zich op bezoek bij Vitesse ook van de bekerwinst. De Arnhemmers worden geklopt dankzij een goal in de verlenging. De dubbel is binnen.


Zaterdag 16 juni

Tijdens een nieuwe editie van het AZ Internationaal Toernooi wordt in twee van de vier leeftijdscategorieën de cup door AZ gepakt. AZ Onder 15 en AZ Onder 14 leggen beslag op de trofee.

Spelers van de Maand
Fedde de Jong en Kian Fitz-Jim worden door de AZ Jeugdopleiding verkozen tot respectievelijk Speler van de Maand april en mei.

Contractnieuws
De contracten van Guus Til en Owen Wijndal worden opengebroken en verlengd tot medio 2023. Joris Kramer zet zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis (medio 2021), Mees Kaandorp en Joerie Church tekenen hun eerste contract (2019). Koen Stam en Michel Vonk worden de nieuwe trainers van Jong AZ, Gijs Luirink keert terug als jeugdtrainer en twee andere jeugdtrainers – Dijar Kasim en Kenneth Goudmijn – verlengen met twee jaar. Bela Szénási wordt als keeperstrainer voor de bovenbouw vastgelegd, zijn onderbouwcollega Dennis Nederlof tekent bij. RKSV TOB, VV Nieuweschoot en Keepersworld.nl gaan samenwerken met de AZ Voetbalschool.