Jansen: 'Allemaal samengekomen'

Gepubliceerd op 25 november 22, 13:48

ALKMAAR- In een bewogen eerste seizoenshelft speelde AZ in alle competities tot dusverre 26 wedstrijden. Pascal Jansen blikt terug op hoe hij de afgelopen eerste seizoenshelft heeft beleefd. "Hebben ons als groep enorm doorontwikkeld."

"Het was best bijzonder om al zo vroeg aan de slag te moeten", begint Pascal Jansen bij het begin. Op 21 juli speelde AZ al zijn eerste officiële wedstrijd. FK Tuzla City was toen de tegenstander. “Je hebt toch direct die urgentie van het behalen van een doelstelling, namelijk de groepsfase van de Conference League. In die weg kom je tegenover de minder aansprekende namen te staan, maar ook dan moet je er staan en resultaten boeken om verder te komen. Dat hebben we gedaan, dus daar kunnen we met een positief gevoel op terugkijken.”

Vroege start
"Omdat we in de eerste seizoenshelft in zo'n vroeg stadium al competitief moesten zijn hebben we onze ambities en onze doelen heel duidelijk met elkaar uitgesproken. Daar hebben we met zijn allen een commitment aan gegeven. Vervolgens is er ook extern een en ander gebeurd, als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers. Ook kwamen er zeer talentvolle jongens vanuit de AZ Jeugdopleiding bij de selectie. Dat is allemaal samengekomen en zo hebben we ons als groep enorm doorontwikkeld.”

Blessures
In de eerste seizoenshelft had AZ met een aantal blessures te maken. "Dat kan altijd gebeuren. De kracht van een team is dan om dat soort momenten op te vangen als geheel. Daar kunnen we natuurlijk met een heel positief gevoel op terugkijken. We zijn belangrijke jongens kwijtgeraakt die veel betekenden voor de club en voor het team, maar dat heeft vervolgens ruimte gecreëerd voor jongens zoals Maxim Dekker en Myron van Brederode. Myron is nota bene als stagiair bij ons begonnen in de zomer. Beiden gingen moeiteloos mee in het geheel en hebben echt een geweldige bijdrage geleverd in die eerste helft van het seizoen."

Talenten
"Dat is natuurlijk bijzonder", gaat Jansen verder. "Twee jongens van 18, 19 jaar die in één keer aanhaken bij de top van Nederland vanuit een fantastische academie die we hebben. Maar dan moet je het laten zien op het hoogste niveau. Zowel in de Eredivisie als Europees. Dan moet je mentaal stabiel zijn en die kwaliteit hebben. Maar vooral moet je ook inzien dat je onderdeel bent van een speciale groep die enorm veeleisend is. Daar zijn ze moeiteloos en geruisloos in meegegaan. We mogen nog heel veel mooie dingen verwachten als ze straks stabiele eerste elftal spelers zijn."

Morsen
Na een goede seizoenstart kreeg AZ een paar tegenslagen te verwerken. "Je krijgt in ieder geval een fase waarin je morst. Dat was natuurlijk alweer een tijdje geleden, maar dat is inherent aan een voetbalseizoen. Je krijgt fases waarin je het wat moeilijker krijgt. Dan is het ons streven om zo'n periode zo kort mogelijk te laten duren, zodat je in ieder geval je ambities en je doelen binnen handbereik houdt."

Lat hoog
"We hebben wedstrijden verloren die we simpelweg niet hadden mogen verliezen. Dat kan altijd, maar wij hebben de lat dusdanig hoog liggen dat dat niet mag. Toch is het gebeurd. Uiteindelijk hebben we toch de achtste finale van de Conference League behaald met vijf overwinningen in de poule. Op die manier hebben we in ieder geval de opgestelde doelen alsnog bereikt."

Toppers
Met een overwinning op PSV in Eindhoven ging AZ de winterstop in. "Dat was weer een prachtig meetmoment met een PSV dat goed in vorm was. Ze hebben Ajax onlangs verslagen en een uitwedstrijd in Eindhoven is nooit makkelijk, ook al hebben wel aangetoond dat we de laatste jaren min of meer de baas zijn in Eindhoven." Door de overwinning op PSV heeft Jansen als trainer van AZ nu negen Eredivisie-wedstrijden tegen Ajax, PSV of Feyenoord gewonnen. Er was slechts één AZ-coach die meer toppers won: Georg Kessler. "Ik kreeg het mee in mijn omgeving, het is een leuk feitje", sluit de nuchtere trainer af.