Jansen: 'Combinatie van dingen'

Gepubliceerd op 01 december 21, 15:19

ZAANSTAD- Met zeven wedstrijden in de maand december voor de boeg schoof Pascal Jansen woensdagmiddag aan bij de pers. Met de media sprak hij over de vorm van zijn ploeg, de stand op de ranglijst en de fitheid van zijn spelers. "Mogen onze handen dichtknijpen."

“Het gaat beter met Håkon dan gedacht”, zegt Jansen over de blessure van Evjen, die hij opliep tegen FK Jablonec. "Donderdag is hij er nog niet bij, maar gezien de aard van de overtreding mogen we onze handen dichtknijpen. Het was een hele nare tackle en Fortuna komt nog te vroeg voor hem. Hopelijk is hij er komend weekend weer bij.”

Ranglijst
AZ is momenteel terug te vinden op een teleurstellende twaalfde plaats van de Eredivisie. “Dat komt door een combinatie van dingen", legt de trainer uit. "Een klein deel komt doordat er jongens zijn vertrokken, maar dat kunnen we nu niet meer beïnvloeden. Verder hebben we een reeks gehad waarin het op ongelukkige wijze onze kant niet op viel."

Stootkracht
Jansen vult aan: "Maar we missen soms ook stootkracht voorin. We zijn daarom aan het kijken hoe en of we onszelf kunnen versterken. Dat doen we altijd en we concluderen dat we in het rendement nog achterblijven. Dan is het logisch dat we met elkaar kijken hoe we dat kunnen versterken en verbeteren.”

Statistieken
“Als je heel nuchter kijkt naar het aantal gemaakte en geïncasseerde goals, dan staan we in de top-5", gaat Jansen verder. "Als je dan kijkt naar het aantal kansen dat we hebben laten liggen, dan is dat aanzienlijk. Dat geeft de wisselvalligheid van de ploeg aan. We proberen onszelf in stabieler vaarwater te krijgen."

Voetbal International
Weekblad Voetbal International zocht uit dat AZ aan de hand van expected goals niet twaalfde, maar tweede zou moeten staan. Jansen: “Ik vind dat altijd heel erg tricky. We moeten het op het veld waarmaken. De werkelijkheid is waar het om gaat en niet de statistieken. Daar verandert het wedstrijdformulier namelijk niet van. We hebben een periode wat stabieler gepresteerd. Dan kunnen we dingen claimen op basis van data en cijfers, maar als we verliezen dan verliezen we.”

Geen publiek
Door de nieuwe maatregelen van de Nederlandse overheid zit er de komende wedstrijden geen publiek op de Eredivisie-tribunes. Jansen: “Dat is enorm jammer, alleen is het voor ons geen thema. We kunnen het simpelweg niet beïnvloeden. We hadden wel na de interlandbreak een bespreking over de volgende reeks wedstrijden. Van de tien wedstrijden zouden we er zeven thuis spelen, hoe mooi is dat? Vervolgens krijg je deze beslissing. Dat is dan teleurstellend.”

Fitheid
Naast Evjen kan Jansen ook niet beschikken over Jelle Duin. De spits had afgelopen week een momentje tijdens de training en gaat het duel met Fortuna Sittard niet halen.

Live
AZ - Fortuna Sittard begint donderdag om 18:45 uur in het AFAS Stadion. De wedstrijd is live te zien op ESPN en te volgen via de social media-kanalen van AZ. Ook kun je live meeluisteren via JUKE naar AZ Radio