Jansen: 'Geven weinig weg'

Gepubliceerd op 13 januari 23, 16:43

ZAANSTAD- AZ reist af naar het noorden van het land voor de eerstvolgende Eredivisie-wedstrijd tegen sc Heerenveen. Op zaterdag 18:45 uur wordt er afgetrapt in het Abe Lenstra Stadion. Pascal Jansen blikt vooruit op dit duel.

Afgelopen woensdag schakelden de Noord-Hollanders Excelsior nog uit in het gewonnen uitduel (1-4) in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Komende zaterdag wordt ook de tegenstander van AZ in de achtste finales van het bekertoernooi bekendgemaakt.

Friezen
De laatste keer dat de Alkmaarders de Friezen troffen was tijdens de play-offs van vorig seizoen, in de tweede wedstrijd van de eerste ronde. Jansen: “Die hebben we thuis vrij overtuigend gewonnen. Het was een mooie stap in onze doelstelling om een Europees ticket te bemachtigen.”

Huidig seizoen
Met veel interesse volgt de hoofdtrainer het huidige seizoen van sc Heerenveen. “Je ziet dat ze in de manier van spelen wel wat andere dingen aan het proberen zijn. Het is een ploeg die toch wat stug te bespelen is en weinig weggeeft. We kijken er dus naar uit om ons te meten met een ploeg die defensief vrij stabiel lijkt te zijn dit seizoen.”

Topwedstrijden
Dit komt ook terug in de ontmoetingen van Heerenveen met clubs die hoog op de Eredivisie-ranglijst staan. Zo behaalde het team winst op FC Twente, speelde het gelijk tegen Feyenoord en verloor het nipt van PSV. “Dat komt doordat ze vrij weinig goals incasseren én een aantal jongens in de ploeg hebben die goals kunnen maken”, zegt Jansen.

Bekeroverwinning
De aanstaande confrontatiea in Friesland volgt dus na een klinkende bekeroverwinning. Over die wedstrijd op Rotterdamse bodem is Jansen zeer te spreken. “We hebben ons doel bereikt: de volgende ronde halen. Ik vond ons beter spelen dan in het weekend tegen Vitesse. Het aanvalsspel was gevarieerd en we hebben goede goals gemaakt.”

Zonder bal
Ook vond Jansen dat het spel van AZ er goed uit zag op de momenten dat de ploeg niet in balbezit was. “De energie en bereidheid zonder bal was van vrij hoog niveau. Het maken van doelpunten geeft ook altijd een andere dimensie aan de wedstrijd.”

Vier doelpunten
Bij alle vier de doelpunten was sprake van kwaliteit in zowel de aanvallen die eraan voorafgingen als de afrondingen ervan. “Ik was erg blij met de eerste goal van Jens, maar ook die van Jesper was prachtig als het gaat om de beweging achter de laatste lijn. Vanuit de pressing de tweede goal maken met Dani in goede positie en de vierde is volgens mij ook redelijk typerend voor Pavlidis”, aldus een tevreden trainer. “In allerlei kleine ruimtes kan hij de goal vinden.”

Wisseling van de wacht
Er is nog geen concreet moment waarop nieuwe keeper Mathew Ryan plaatsneemt onder de Alkmaarse lat. Jansen hoopt dat hij zo snel mogelijk inzetbaar zal zijn. “Hij stond al een aantal seizoenen bij AZ op de lijst. Nu deed de mogelijkheid zich voor. Zodra hij fit is en zijn werkvergunning rond is, is de kans reëel dat er een wisseling van de wacht komt."

Blessures
Sem Westerveld heeft een succesvolle knieoperatie ondergaan. Jansen: “Hij is gisteren geopereerd en is vandaag alweer bezig met zijn revalidatie. De medische staf verwacht dat hij zonder tegenslagen over zes tot acht weken weer volledig inzetbaar zou zijn.” Daarnaast is Zinho Vanheusden terug op volle sterkte na zijn enkelblessure. “Hij gaat de concurrentiestrijd aan met de jongens in de achterste linie.”